babka pobiera na swoją matkę zdo, wczoraj dostałam pismo z zus informujące że z dniem 24.03.2015 wydali jej decyzję emerytalną przyznającą prawo do emerytury od 01.09.2014r. tj od miesiąca złożenia wniosku, to że jej muszę uchylić decyzję to wiem tylko teraz od kiedy mam dochodzić NP?
ja też jestem ciekawa jak robicie. Ja jestem za tym żeby zrobić nienależne od września ale wiem że wiele osób robi dopiero od miesiąca uprawomocnienia się decyzji o emeryturze. Taki bonus dla nieuczciwych ludzi.
a zus nie zmniejszył jej wyrównania o wypłacone zdo?
u mnie jest tak, że zus zwraca nam kwote zdo ( bez odsetek ) na konto ( co też do konca nie jest prawidłowe, bo takiej mozliwosci w naszej ustawie nie ma, ale chyba jest w pomocy społecznej ).
osobiście uważam, że nie ma np ( jesli zus pomniejszył wyrównanie emerytury), podobnie jak w przypadkach dodatków pielegnacyjnych, jesli klient na bieżąco na poinformował.
niestety odgórny przykaz - każą robic np.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
zus dał nam info myślę że właśnie po to bo nie wypłacili jej jeszcze wyrównania, szybciorem napisałam do ich info, bo wiadomo do decyzji o NP to chwila minie
jest możliwość potrącania przez ZUS art. 16 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłku dla opiekuna ( zmiana dotyczy art. 139 ust. 1 pkt 6 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych )
o sorry rzeczywiście w art. 16 o zdo jest to. ale tam jest mowa tylko o odsetkach za zwłokę w spłacie. przy zmniejszeniu wyrównania zus prawdopodobnie przekaże tylko należność główną:-(
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
1. nie mogą potrącić. Jest to dopiero w fazie projektu chyba;
2. Strona otrzymała decyzję 24.03.2015 więc dopiero od tego dnia można mówić o NP. Jak zrobicie wcześniej NP (od daty przyznania) to SKO pozamiata decyzją.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare