Czy ktoś z Państwa przyznawał śp gdy niepełnosprawność powstała po uzyskaniu pełnoletności???
Mam taką sytuację: Pani pobiera ZDO od dawna na matkę, w X 2021 składa wniosek na SP, napisała ośw, że wyraża zgode na uchylenie ZDO po uprzednim przyznaniu Sp. Dałam odmowę na SP, Pani się odwołała, SKO uchyliło naszą dec i dało do ponownego rozp, zalecając wygasić dec ZDO od dnia złozenia wniosku na SP i przyznać SP nie biorąc pod uwagę daty powstania niepełnospr.
Nasz radca urzędowy twierdzi, ze muszę zrobić jak zaleca SKO, ze jest to dla mnie wiążące. Czy ktoś moze mi pomóc???
Przyznanie SP
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Przyznanie SP
Ja tu nie widzę problemu. SKO mówi dać , to samo radca to czemu ty nie chcesz dać ?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Nie to, że nie chcę, ja mogę wszystkim płacić SP, tylko boję się co na to kontrola? Mam aktualne stanowisko MUW, ze w obecnym stanie prawnym brak jest możliwości wydania decyzji przyznającej SP dla osób dorosłych, pomimo wyroku TK.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ale masz też decyzję SKO, która wskazała Ci interpretację przepisów. MUW nie może podważyć Ci zaleceń SKO. Nawet jeżeli to trzeba by było stwierdzić nieważność decyzji, a to robi przecież to samo SKO. Uważasz, że SKO stwierdziłoby nieważność decyzji wydanej zgodnie z ich zaleceniami ?dorota202 pisze: 23 gru 2021, 9:47 Nie to, że nie chcę, ja mogę wszystkim płacić SP, tylko boję się co na to kontrola? Mam aktualne stanowisko MUW, ze w obecnym stanie prawnym brak jest możliwości wydania decyzji przyznającej SP dla osób dorosłych, pomimo wyroku TK.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Dziękuję, Szarak, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Oprócz Przyznanie SP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
koniec koordynacji a koniec orzeczenia
egzekucja
alimety świadczone na rzecz innych osób a dochód utracony w roku bazowym?
wyrównanie do pełnych kwot a sprawozdanie
pomóżcie, świadczenie pielęgnacyjne....
dwa orzeczenia z PCPR i ZUS a świadczenie pielęgnacyjne
Odsetki - koordynacja
zasiłek rodzicielski pierwszy i potem zasiłek dla bezrobotnych
zgon osoby na która jest pobierane świadczenie pielegnacyjne
wszczęte postępowanie stary okres zasiłkowy
Decyzja wojewody, kto uchyla gdy nie zachodzi już koordynacja.
WSA uchyla decyzję SKO w części
składki ZUS od SZO
Skład rodziny
uzyskać czy nie
złotówka zamiast pełnej kwoty