Punkt AA - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 wrz 2011, 14:03

U nas w gminie działa grupa AA. Oni się spotykają, rozmawiają itp. Czy ktoś powinien taką grupą zarządzać, czy powinna mieć swojego przedstawiciela, proszę o pomoc?
~Miłka

Napisano: 26 wrz 2011, 14:47

AA to jest ruch samopomocowy. Nie musi mieć struktur formalnych. Zapewne jakiś lider stoi na czele grupy, bo zawsze tak jest. A czemu pytasz?
~kinga

Napisano: 26 wrz 2011, 17:45

pytam, ponieważ potrzebuję informację od grupy czy dana osoba uczęszcza na terapię i tak się zastanawiam, czy oni prowadzą jakieś rejestry itp. kto uczęszcza itp.
~Miłka

Napisano: 27 wrz 2011, 11:00

AA nie prowadzi terapii - to samopomocowa grupa wsparcia. Terapia prowadzona jest wyłącznie w placówkach lecznictwa odwykowego - stacjonarnych lub niestacjonarnych i tylko przez terapeutów. Informacji na temat uczęszczania na terapię z zasady nie udzielają, ponieważ są to dane szczególnie wrażliwe. No, chyba, że się jest z nimi w dobrej relacji.
~kinga

Napisano: 28 wrz 2011, 10:30

No właśnie mam podobny problem bo u nas taka nieformalna grupa AA szuka miejsca na swoje lokum.. Przewodniczący komisji ma wątpliwości czy może np w Domu Kultury udostępnić im miejsce (raz w tygodniu) czy powinien brać za to kasę?
~iwa

Napisano: 28 wrz 2011, 16:13

A parafia? To dobre miejsce.
~Danka

Napisano: 29 wrz 2011, 9:47

a w jaki sposób będzie obciążał AA za wynajęcie lokalu? Czy mają osobowość prawną, budżet?
~kinga

Napisano: 29 wrz 2011, 11:10

Do Kingi i Iwy
Kobietki!grupa AA lub inne im pokrewne np. Al-Anon, DDA/DDD nie mają żadnej osobowości prawnej .To są samopomocowe grupy wsparcia . Tam nikt nie pyta o zawód, nazwisko ale wśród takiej grupy wybierane są tzw. służby czyli rzecznik - który m.in. jest odpowiedzialny za kontakty z innymi instytucjami,grupami , władzami ,skarbnik - po to by prowadził zeszyt i zdawał relację ze składek do tzw. kapelusza. Dla wyjaśnienia - kapelusz to jest to co na każdym mitingu ludzie się zrzucą kasę dobrowolnie - na potrzeby grupy. I za te pieniądze mogą symbolicznie opłacić za lokal w którym się beda spotykać ponieważ to jest jedną z tradycji takiej grupy. Z praktyki wiem ,że większość takich grup spotyka się w salkach parafialnych lub domach kultury
~Basia

Napisano: 29 wrz 2011, 11:19

Do Miłki - po co potrzebujesz tej informacji? jeśli chodzi Ci o kogoś bliskiego to nie wiem czy uda ci się dowiedzieć ponieważ obowiązuje anonimowość. Jeśli chcesz się dowiedzieć służbowo to wiem ,że jak ktoś został zobowiązany np. przez terapeutę lub GKRPA do chodzenia na mitingi to prowadzi taki zeszyt i ten kto prowadzi taki miting potwierdza mu to w tymże zeszycie . Mam nadzieję że coś rozjaśniłam dzieląc się swoim doświadczeniem.
W razie pytań będę tu zaglądać to postaram się odpowiedzieć
~Basia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem