Przeszukałam 20 stron forum żeby nie dublować tematu i się poddałam:) Pomóżcie mi przeanalizować taką sytuację:
Rozwodnik ma z małżeństwa dwoje dzieci. Wyrokiem Sądu jedno z dzieci powinno mieszkać z nim a drugi z matką. Na to które powinno mieszkać z matka ma zasądzone alimenty. Jednak mimo wyroku drugie dziecko i tak mieszka z ojcem.
Obecnie ten pan żyje w konkubinacie. Z partnerką ma jedno wspólne dziecko. Dodatkowo Pani ma jedno swoje dziecko z poprzedniego związku.
Ja rozumiem tę sytuację następująco:
- Karta należny się Panu i jego trójce dzieci (dwójce z małżeństwa i jednemu wspólnemu z partnerka)
- Karta nie należny się partnerce (chyba że wzięli by ślub)
- mam wątpliwości co do dziecka partnerki, bo jednak jakby nie patrzeć pozostaje ono na utrzymaniu Pana ( jednak bardziej skłaniam się do odmowy, bo nie są małżeństwem)
- kolejna wątpliwość to gmina w której powinien być złożony wniosek na dziecko które powinno mieszkać z matka ale mieszka z ojcem ( w Ustawie jest gmina zamieszkania- dziecko mieszka w "naszej gminie" i tera nie wiem czy mogę zignorować wyrok i wydać kartę na podstawie stanu faktycznego).
Do tej pory trafiały mi się proste przypadki - ten jest pierwszy w mojej "karierze" przy którym mam wątpliwości. Proszę o potwierdzenie czy nie mylę się w interpretacji przypadku i możliwie o rozwianie wątpliwości.
Dodam jeszcze że "pogoniłyśmy" Pana do Sadu żeby uregulował sytuację dzieci:)ale sprawa wniosku o KDR została:)
Dziękuje za wszelką pomoc.
Marta
puzzle rodzinne - proszę pomocy:)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: "niesegregowane"
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: puzzle rodzinne - proszę pomocy:)
Karta należy się Panu i jego trójce dzieci (dwójce z małżeństwa i jednemu wspólnemu z partnerka). Wniosek składa tam gdzie mieszka na siebie i dzieci w gminie gdzie mieszka Wniosek na pozostałe dziecko, z upoważnieniem dla matki do odbioru - może wysłać pocztą do właściwego urzędu gminy.
Ważne gdzie mieszkają, ew. po uregulowaniu syt.kolejny wniosek o kartę w gminie przy matce. W obu gminach będzie to wniosek o nową rodzinę.
DOPILNUJ TYLKO WŁAŚCIWEGO ZAZNACZANIA NA WNIOSKU - MA WYMIENIĆ DZIECI Z ZAZNACZENIEM, DLA KOGO WNIOSKUJE I NIE WNIOSKUJE O KARTĘ.
Powodzenia
Ważne gdzie mieszkają, ew. po uregulowaniu syt.kolejny wniosek o kartę w gminie przy matce. W obu gminach będzie to wniosek o nową rodzinę.
DOPILNUJ TYLKO WŁAŚCIWEGO ZAZNACZANIA NA WNIOSKU - MA WYMIENIĆ DZIECI Z ZAZNACZENIEM, DLA KOGO WNIOSKUJE I NIE WNIOSKUJE O KARTĘ.
Powodzenia
-
- Praktykant
- Zajmuję się: "niesegregowane"
- Kontakt:
Re: puzzle rodzinne - proszę pomocy:)
Bardzo dziękuje za odpowiedz:)
Oprócz puzzle rodzinne - proszę pomocy:) - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
KDR - dzieci odebrane rodzicom biologicznym
KDR - RODZINA ZASTĘPCZA, dzieci nie przebywają w dotychczaso
zmiana miejsca zamieszkania rodziny
Problem z wypełnieniem informacji o szkole
Przedłużenie KDR = unieważnienie - odcięcie rogu starej kart
Czy można wezwać osobę do wyjaśnień i na jakiej podstawie?
system SI KDR - wprowadzanie dziecka
Rodzice, 2 dzieci + siostra matki
Czy zamawiacie karty przed ukończeniem 18roku
sprawozdanie S02 KDR cofnięcie
Samodzielne uzyskanie informacji
wypełnianie adresu podczas wprowadzania wniosku
Dziecko do 18 roku życia - nauka
Czy nadal trzeba akt małżenstwa?
konkubinat konkubinat konkubinat
kdr dla rodziców którzy mieli 3+ dzieci