Witam. Mam pytanie odnośnie dochodu utraconego i uzyskanego. Otóż sprawa wygląda następująco :w 2014 r pracowałam na umowę zlecenie a od września była umowa o pracę. W 2015 r od marca byłam na l4 a od sierpnia do chwili obecnej przybywam na macierzyńskim.Nie bardzo wiem jak wypełnić wniosek
Jest to utrata i uzyskanie dochodu
Musisz przedłożyć kserokopie umów zlecenie i PIT-11 za 2014r.
Jak od września 2014 masz umowę o pracę to też musisz dołączyć kserokopię umowy o pracę i PIT-11 za 2014 i dochód ten będzie podzielony przez 4 miesiące
co w takiej sytuacji:
Petent pracował cały 2014 i 2015 rok do grudnia. Od stycznia 2016 jest na zasiłku dla bezrobotnych. Czyli cały dochód z 2014 i 2015 zaznaczam jako utracony i nie liczę go do dochodu a zasiłek dla bezrobotnych z 2016 liczę jako dochód i dzielę go przez członków rodziny?????
Proszę o pomoc
Dziękuję za odpowiedź.
Jakie to skomplikowane. Nie mogę zrozumieć ze jeżeli przez okres 2014 pracował i dopiero w 2015 traci pracę to ja cały dochód utracam. Teoretycznie do wniosku załączamy dochody za 2014 rok to dlaczego mam jeszcze rozpatrywać 2015 i 2016. Wiem że są przepisy o utracie i uzysku ale dlaczego muszę je stosować aż na tak długi okres praktycznie 2014 2015 2016. Zawiłe to jest dla mnie.
Nie mogę tego pojąć wychodzi na to że ludzie teraz będą się przed końcem roku zwalniać żeby mieć dochód utracony...