Ocena sytuacji dziecka - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 08 lis 2012, 12:33

Dostaliśmy wezwanie na ocenę naszej rodziny i sytuacji dzieci umieszczonych w naszej rodzinie.Będzie to rozmowa z psychologiem i pedagogiem-psychoterapeuta. Mamy tam byc z dziecmi. Dzieci są u nas umieszczone na pobyt tymczasowy.Nie mamy jeszcze opieki prawnej.Czy my i nasze dzieci u nas umieszczone mogą byc w ten sposób badane.Inne rodziny zastępcze z naszego powiatu mówiły że jest to badanie,drudzy wypełniali jakieś testy.Czy to jest zgodne z prawem?Czy tak powinna wyglądac ocena nas i dzieci u nas umieszczonych?
~Olga

Napisano: 08 lis 2012, 12:48

oczywiście, że zgodne z prawem, nie czytasz ustawy? pcpry muszą taką ocenę przeprowadzać i to nie jest żadne badanie tylko ocena i nie jest potrzebna opieka prawna nad dziećmi
~s-

Napisano: 08 lis 2012, 12:59

rodziny zastępcze to tylko kasę drzeć i nic więcej, ale jak coś się od nich wymaga to już wielkie pretensje, czy zgodne z prawem itp. bierzecie kasę od państwa i musicie być przygotowani na to, że będziecie kontrolowani czy sprawujecie właściwie opiekę nad dziećmi, bo potem wyjdzie jak w pucku
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2012, 14:54

Dokładnie Ania, zgadzam się z Tobą
~iga

Napisano: 08 lis 2012, 20:36

Oczywiście Aniu masz racje, ale ton wypowiedzi mógłby być łagodniejszy...nie potrzebnie się unosisz.
~Aga

Napisano: 09 lis 2012, 0:33

Wstyd mi za was koleżanki.Jak tak łatwo być rodzicem zastępczym to porzucajcie swoje znienawidzone z uwagi na trud pracy i wielkość wynagrodzenia posadki i bierzcie się za rodzicielstwo zastępcze a ja chętnie was odwiedzę i posłucham jak to ciężko.Nie od dzisiaj wiadomo,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Ja akurat mam dziecko w rz i swoje i wiem z czym to się wiąże.
~izabela

Napisano: 09 lis 2012, 10:17

czytam często to forum i różne podpowiedzi pracownkiów pomocy społecznej i pcprów i nurtuje mnie pewna rzecz, co na naszym forum robią rodziny zastępcze???? czy to nie jest miejsce dla dla pracowników ops???
~sonia

Napisano: 09 lis 2012, 18:03

wszystko super ustawe czytałam tylko w ustawie nic nie ma o tym ze jest to badanie z psychologiem i z pedagogiem terapeutą,bez dyr pcpru,pracownika socj,i to dzieci też mają byc badane w ustawie nie ma zapisu że dzieci też mają w tym uczestniczyc.A u nas jest to badanie bez obecności pracowników pieczy zastępczej,tylo my,dzieci i pedagog i psycholog.Jaka jest podstawa prawna do przeprowadzenia takiego badania?
~Olga

Napisano: 09 lis 2012, 19:37

Art. 128 Ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej oraz rodzin zastępczych i prowadzącego rodzinny dom dziecka
Organizator rodzinnej pieczy zastępczej ocenia:
1) sytuację dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej oraz w rodzinnym domu dziecka;
2) rodzinę zastępczą oraz prowadzącego rodzinny dom dziecka.
Art. 129 Cel oceny sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej lub rodzinnym domu dziecka
Organizator rodzinnej pieczy zastępczej dokonuje oceny sytuacji dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej oraz w rodzinnym domu dziecka w celu:
1) ustalania aktualnej sytuacji rodzinnej dziecka;
2) analizy stosowanych metod pracy z dzieckiem i rodziną;
3) modyfikowania planu pomocy dziecku;
4) monitorowania procedur adopcyjnych dzieci z uregulowaną sytuacją prawną umożliwiającą przysposobienie;
5) oceny stanu zdrowia dziecka i jego aktualnych potrzeb;
6) oceny zasadności dalszego pobytu dziecka w pieczy zastępczej;
7) informowania sądu o potrzebie umieszczenia dziecka w placówce działającej na podstawie przepisów o systemie oświaty, działalności leczniczej lub pomocy społecznej.
Art. 130 Konsultacje w zakresie oceny sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej lub rodzinnym domu dziecka
Oceny sytuacji dziecka organizator rodzinnej pieczy zastępczej dokonuje w konsultacji w szczególności z:
1) odpowiednio rodziną zastępczą albo prowadzącym rodzinny dom dziecka;
2) pedagogiem;
3) psychologiem;
4) właściwym asystentem rodziny;
5) przedstawicielem ośrodka adopcyjnego;
6) koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej.
~koordynator

Napisano: 11 lis 2012, 23:05

Dziękuję za odpowiedz koordynatora.Gdzie w art.128,129,130 jest mowa o tym ,że to dziecko ma brac udział w konsultacji.U nas nie byli obecni ani asystent rodziny,ani pracownik socjalny,ani koordynator.I przede wszystkim było to badanie a nie konsultacja my wypełnialiśmy testy i dzieci też.Czy nam sie to podoba czy nie to musielsmy wziąc w tym badaniu udział.Dzieci były pytane czy są bite,czy klęczą,czy się nas boją.To było coś okropnego.Dzieci wystraszone po tym wszyskim.Do tego pani psycholog obiecywała dzieciom zadając im te pytania że nikomu o tym nie powie że to będzie ich tajemnica.
~Olga

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x