pytanko mam

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

pytanko mam

Post autor: :-) »

Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: pytanko mam

Post autor: Maxima »

:-) pisze: 12 gru 2024, 11:58 Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
Tak, to jest umowa użyczenia.
Zapis: "...że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela..." całkowicie wystarczy
VIP
Kontakt:

Maxima pisze: 12 gru 2024, 12:27
:-) pisze: 12 gru 2024, 11:58 Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
Tak, to jest umowa użyczenia.
Zapis: "...że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela..." całkowicie wystarczy
czyli do ubiegania się o dodatek mieszkaniowy wystarczy taki zapis...bo najemca nie musi czynszu dla właściciela płacić...ale to ,że płaci do zarządcy opłaty eksploatacyjne i media itd wystarczy...pytam bo znajomy w innym mieście ma małe problemy przy ubieganiu się o dodatek :) i zbaraniałam
Maxima
VIP
Kontakt:

Do umowy użyczenia wystarczy. Nie płaci czynszu właścicielowi, tylko np. opłaty do spółdzielni.
Ale teraz piszesz o "najemcy" a to zupełnie co innego. Najemca ma umowę najmu a nie użyczenia. Najem = czynsz dla właściciela
VIP
Kontakt:

w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszystkie opłaty za lokal ...niby jest to umowa najmu (tak zapisane) ale najemca nie płaci czynszu dla właściciela(odstępnego) ale tylko opłaty jakie potwierdzi zarządca
Maxima
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 12 gru 2024, 15:01 w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszystkie opłaty za lokal ...niby jest to umowa najmu (tak zapisane) ale najemca nie płaci czynszu dla właściciela(odstępnego) ale tylko opłaty jakie potwierdzi zarządca
to wtedy nie jest umowa najmu
VIP
Kontakt:

no dobrze...jak zwał tak zwał :) ale...dodatek się należy ? :)
Maxima
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 13 gru 2024, 10:49 no dobrze...jak zwał tak zwał :) ale...dodatek się należy ? :)
no dobrze...jak zwał tak zwał :)
Tak nie do końca, należy prawidłowo zawrzeć umowę. Dodatek nalezy się :D
VIP
Kontakt:

no tak wiem...umowa źle nazwana :oops:
ODPOWIEDZ