pytanko mam
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
pytanko mam
Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: pytanko mam
Tak, to jest umowa użyczenia.:-) pisze: 12 gru 2024, 11:58 Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
Zapis: "...że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela..." całkowicie wystarczy
-
- VIP
- Kontakt:
czyli do ubiegania się o dodatek mieszkaniowy wystarczy taki zapis...bo najemca nie musi czynszu dla właściciela płacić...ale to ,że płaci do zarządcy opłaty eksploatacyjne i media itd wystarczy...pytam bo znajomy w innym mieście ma małe problemy przy ubieganiu się o dodatekMaxima pisze: 12 gru 2024, 12:27Tak, to jest umowa użyczenia.:-) pisze: 12 gru 2024, 11:58 Jeśli jest umowa między rodzicami a córką...córka jest wnioskodawcą...w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela...czy taka umowa jest umową użyczenia? hmmm... zarządca potwierdził wniosek, wpisał wydatki...jest ok...czy w umowie inny zapis powinien być jeśli chodzi o wydatki? Jak wy macie?
Zapis: "...że najemca ponosi wszelkie wydatki na ten lokal ale nie ma czynszu płaconego dla właściciela..." całkowicie wystarczy

-
- VIP
- Kontakt:
Do umowy użyczenia wystarczy. Nie płaci czynszu właścicielowi, tylko np. opłaty do spółdzielni.
Ale teraz piszesz o "najemcy" a to zupełnie co innego. Najemca ma umowę najmu a nie użyczenia. Najem = czynsz dla właściciela
Ale teraz piszesz o "najemcy" a to zupełnie co innego. Najemca ma umowę najmu a nie użyczenia. Najem = czynsz dla właściciela
-
- VIP
- Kontakt:
w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszystkie opłaty za lokal ...niby jest to umowa najmu (tak zapisane) ale najemca nie płaci czynszu dla właściciela(odstępnego) ale tylko opłaty jakie potwierdzi zarządca
-
- VIP
- Kontakt:
to wtedy nie jest umowa najmu:-) pisze: 12 gru 2024, 15:01 w umowie jest zapis, że najemca ponosi wszystkie opłaty za lokal ...niby jest to umowa najmu (tak zapisane) ale najemca nie płaci czynszu dla właściciela(odstępnego) ale tylko opłaty jakie potwierdzi zarządca
-
- VIP
- Kontakt:
no dobrze...jak zwał tak zwał
ale...dodatek się należy ? 

-
- VIP
- Kontakt:
no dobrze...jak zwał tak zwał

Tak nie do końca, należy prawidłowo zawrzeć umowę. Dodatek nalezy się

-
- VIP
- Kontakt:
no tak wiem...umowa źle nazwana 

Oprócz pytanko mam - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
decyzja wstrzymujaca
Dochody a dodatek mieszkaniowy
Zakład Karny
mieszkanie zastępcze a dodatek mieszkaniowy
Dwóch właścicieli mieszkania(rodzeństwo)
orzeczenie o niepełnosprawności
Zapowiedziany wywiad - nikogo nie było
przeliczcie proszę dodatek
utrata tytułu do lokalu
wygaśnięcie decyzji
wyodrębnienie lokali przez właściciela
Prośba
Kara dla zarządcy
dodatki mieszkaniowe
jak kończycie sprawę
Proszę o sprawdzenie wyliczeń !