Ratujcie !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 07 gru 2015, 11:59

Matka pobiera na dorosłego niepełnosprawnego syna świadczenie pielęgnacyjne.Około roku temu uległa poważnemu wypadkowi i do ubiegłego miesiąca przebywała w szpitalach.Cały czas wypłacane było świadczenie pielęgnacyjne,a jak wynika ze złożonego donosu synem się nikt nie zajmował, a on zupełnie samodzielnie funkcjonował.Nawet przez ten cały okres podobno parę razy w tygodniu jeździł 80 kilometrów do matki w odwiedziny.Co z tym fantem zrobić? Nadmienię ,że teraz ta pani ma sama orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności.
iza 2

Napisano: 07 gru 2015, 12:09

Jak się mieszczą w progu dochodowym to dać synowi Specjalny Zasiłek Opiekuńczy za opiekę nad tą panią.
Henia

Napisano: 07 gru 2015, 12:13

akurat przy św. piel to znaczny stopień u matki w niczym nie przeszkadza.......
Myślę , że teraz to już musztarda po obiedzie i nic z tym nie zrobisz.... można było wcześniej próbowac przeprowadzić wywiad i ustalić jak wygląda opieka matki nad synem....,ustalić że się nie opiekuje ....

Nie wiem jaki to donos... ale jak anonimowy to powinien trafić do kosza.
~o~

Napisano: 07 gru 2015, 12:15

Henia co ty.... jak można synowi przyznać SZO jak jest niepełnosprawny w stopniu znacznym a matka bierze na niego św. piel.
~o~

Napisano: 07 gru 2015, 12:20

[quote="~o~"]akurat przy św. piel to znaczny stopień u matki w niczym nie przeszkadza.......
Myślę , że teraz to już musztarda po obiedzie i nic z tym nie zrobisz.... można było wcześniej próbowac przeprowadzić wywiad i ustalić jak wygląda opieka matki nad synem....,ustalić że się nie opiekuje ....

Nie wiem jaki to donos... ale jak anonimowy to powinien trafić do kosza.[/quo

W tym sęk że donos nie był anonimowy.Przeprowadziliśmy wywiad wszystko się zgadza i prawda jest taka, że to syn opiekuje się matką,a nie na odwrót.
iza 2

Napisano: 07 gru 2015, 12:32

Chyba musi zostać jak jest.Nawiąże jeszcze do donosów.W moim ośrodku MOPS Łódź, gdzieś od połowy września donosy sypią się jeden za drugim.Wpłynęło ich już ponad 10 i wszystkie dotyczą opieki nad niepełnosprawnymi dziećmi.Pracuję już 14 lat i nigdy czego podobnego nie było.
Grażyna.C

Napisano: 07 gru 2015, 13:00

myślałam ,że teraz wszystko wróciło do normy i opieka jest właściwa....

Masz wywiad- masz zaprzestanie sprawowania opieki nad synem - wypada więc uchylić decyzję

A niepełnosprawnemu synowi niestety nie przyznasz SZO-

A matka nie dostanie renty/emerytury?
~o~

Napisano: 07 gru 2015, 14:12

~o~ pisze:myślałam ,że teraz wszystko wróciło do normy i opieka jest właściwa....

Masz wywiad- masz zaprzestanie sprawowania opieki nad synem - wypada więc uchylić decyzję

A niepełnosprawnemu synowi niestety nie przyznasz SZO-

A matka nie dostanie renty/emerytury?
Problem chyba w tym, że opiekunowie niepełnosprawnych dzieci nie mają ustawowo żadnych wywiadów środowiskowych i istotnie może tam dochodzić do nadużyć.Nikt przecież nie sprawdza kto sprawuje opiekę i czy te dzieci faktycznie takowej wymagają.U mnie w woj.małopolskim mieliśmy przypadek,kiedy matka pobierająca ŚP na córkę pracowała za granicą,a opiekę sprawowała babcia.
LUDMIŁA

Napisano: 07 gru 2015, 16:11

obowiązkowe wywiady sa przy SZO i ZDO
przy św. piel. jest możliwość ( prawo ) do przeprowadzenia wywiadu w razie wątpliwości co do zasadności wypłaty.I to jest w art.23 ust.4aa
~o~

Napisano: 07 gru 2015, 16:41

~o~ pisze:obowiązkowe wywiady sa przy SZO i ZDO
przy św. piel. jest możliwość ( prawo ) do przeprowadzenia wywiadu w razie wątpliwości co do zasadności wypłaty.I to jest w art.23 ust.4aa
Czyli ustawodawca nie jest kompletnie zainteresowany czy w rodzinach dzieci niepełnosprawnych nie dochodzi np. do aktów przemocy,czy nie występuje tam jakaś patologia ,czy opieka jest właściwie i przez właściwe osoby sprawowana,No chyba ,że dobry sąsiad się zlituje i złoży donos :lol: .....BIEDNE TE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECI....... :oops:
niunia

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x