Ratujcie !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 10 gru 2015, 11:22

Skąd ludzie mają wiedzieć, że akurat ta rodzina korzysta z pomocy społecznej. Skąd mają wiedziec, że rodzina pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko niepełnosprawne, skoro wszystko jest trzymane w tajemnicy. Skąd mają wiedziec, że akurat to dziecko ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu znacznym, skoro po nim nie widac żadnej niepełnosprawnosci. A że choruje, nie ono jedno, ale do szkoły chodzi jak każde inne dziecko bez orzeczonej niepełnosprawnosci, a rodzice jeszcze dodatkowo codziennie wychodzic do pracy.
Ale jak widać znaleźli się wielcy obrońcy nadużyć.
Ciekawe, czy jak wejdą przepisy przeprowadzania wywiadów środowiskowych u pobierających śp tez będziecie wyrzucać donosy?
A ze ludzie boją sie pod donosem podpisac nie ma sie co dziwić w tym kraju. Bo on zgłosi do ośrodka a za kilka dni moze mieć chałupę spaloną albo inne szkody wyrządzone w zemście. Tylko sprawcy nie da sie odnaleźć, bo naszej policji najlepiej wychodzi łapanie rowerzystów na gazie.
zgaga

Napisano: 10 gru 2015, 13:40

Czytam ten cały wątek i za głowę się łapię.Odczepcie się od tych biednych , niepełnosprawnych dzieci. To ,że ich los pokarał to mają być wytykane palcami?.To, że rodzice chcą dziecku stworzyć lepsze warunki źle?Że dziecko wożą do szkoły mercedesem i jeżdżą na wczasy do Chorwacji czy Egiptu też źle.Widocznie zaradni i pracowici.Jęczą tylko ci co dostają z Mopsu gołe świadczenia.Bo istotnie Za 1200śp+153zł zasiłku+renta socjalna i jakieś inne ochłapy wyżyć się nie da.Może sytuacja się trochę poprawi od kwietnia jak dołożą te 500zł ,ale to i tak mało....
pimpuś

Napisano: 10 gru 2015, 14:00

pimpuś pisze:Czytam ten cały wątek i za głowę się łapię.Odczepcie się od tych biednych , niepełnosprawnych dzieci. To ,że ich los pokarał to mają być wytykane palcami?.To, że rodzice chcą dziecku stworzyć lepsze warunki źle?Że dziecko wożą do szkoły mercedesem i jeżdżą na wczasy do Chorwacji czy Egiptu też źle.Widocznie zaradni i pracowici.Jęczą tylko ci co dostają z Mopsu gołe świadczenia.Bo istotnie Za 1200śp+153zł zasiłku+renta socjalna i jakieś inne ochłapy wyżyć się nie da.Może sytuacja się trochę poprawi od kwietnia jak dołożą te 500zł ,ale to i tak mało....
Mnie się wydaje,że tutaj raczej chodzi o opiekunów tych dzieci,bo wśród nich jest duża niesprawiedliwość.Bo ci co wożą dzieci mercedesem,a później jadą do pracy to dostają te świadczenie pielęgnacyjne 1300zł,a ci biedniejsi ,których dzieci nie są zdolne nawet iść do szkoły, to muszą zostać w domu i też dostają tylko 1300zł,ale już sama nie wiem.
Mirosława

Napisano: 10 gru 2015, 14:10

Jak tacy zaradni i pracowici to nie wyciągają rąk po świadczenie za opiekę na dzieckiem, bo raczej w takim przypadku ich zaradność i pracowitość staje sie dowodem niaciągnięć i kombinowania.
No bo jak w przypadku opiekuna, który z powodu opieki nie może podjąć pracy można w ogóle mówić o zaradności i pracowitości w pomnażaniu majątku? A juz tym bardziej , ze im świadczenia zostały podniesione z powodu biedy i niemożności pokazania swojej zaradnosci i pracowitości.
zgaga

Napisano: 10 gru 2015, 14:18

Ja tu wietrzę nagonkę na rodziców sławetnej Blanki Rudy + Marsia, dwa w jednym. Jak rodzic chory, to nie może się zajmować chorym dzieckiem. Ciekawy jestem kto go zastąpi i jak szybko, czy ma inne wyjście? Nawet jak rodzic jest chory, to ostatkiem sił poda szklankę wody swojemu niepełnosprawnemu dziecku. Dziecko niepełnosprawne ,czy takie czy owakie zawsze potrzebuje pomocy dlatego ,że jest niepełnosprawne! Niepełnosprawność orzeka komisja lekarska i nie bierze sobie tego z powietrza. Zdrowy byczek na komisję nie idzie i ani mu to w głowie.
Ona i ja

Napisano: 10 gru 2015, 14:55

A ja bym proponowała uprościć przepisy.Bo tym matkom dzieci ze wszystkich stron rzucane są kłody pod nogi. Zamiast ŚP,powinni z tytułu urodzenia niepełnosprawnego dziecka i to koniecznie od urodzenia W STOPNIU ZNACZNYM, co natychmiast powinna stwierdzić komisja I taki stopień przyznać,W NAGRODĘ dożywotnio co miesiąc wypłacać po 1500zł oczywiście waloryzowane.
iwonka T

Napisano: 10 gru 2015, 15:35

iwonka T pisze:A ja bym proponowała uprościć przepisy.Bo tym matkom dzieci ze wszystkich stron rzucane są kłody pod nogi. Zamiast ŚP,powinni z tytułu urodzenia niepełnosprawnego dziecka i to koniecznie od urodzenia W STOPNIU ZNACZNYM, co natychmiast powinna stwierdzić komisja I taki stopień przyznać,W NAGRODĘ dożywotnio co miesiąc wypłacać po 1500zł oczywiście waloryzowane.
Tylko dlaczego dożywotnio, jak dziecko może życ kilka dni, kilka miesięcy, kilka lat? A i sa przypadki , ze to sama matka jest winna niepełnosprawnosci swojego dziecka. To co, jeszcze ja wynagradzać za to?
I nie miałam bym nic przeciwko temu, gdyby tylko chodziło o naprawdę ciężkie przypadki, gdzie to dziecko pozbawione opieki i pielegnacji nie jest w ogóle w stanie funkcjonowac. Ale nie wszelkie wszelkie przypadki ze skoliozami, lekkimi chorobami umysłowymi, niedosłuchem, niedowidzeniem czy nawet slepotą, itp, itd... Bo juz o chorobach, które w zaden sposób nie ograniczają dzieci ani fizycznie ani umysłowo już nie wspomnę.
Ale jakonagroda od państwa za urodzenie niepełnosprawnego dziecka, to rzeczywiście super okreslenie dla jeszzcze lepszej zasługi dla kraju.
zgaga

Napisano: 10 gru 2015, 16:04

Ona i ja pisze:Ja tu wietrzę nagonkę na rodziców sławetnej Blanki Rudy + Marsia, dwa w jednym. Jak rodzic chory, to nie może się zajmować chorym dzieckiem. Ciekawy jestem kto go zastąpi i jak szybko, czy ma inne wyjście? Nawet jak rodzic jest chory, to ostatkiem sił poda szklankę wody swojemu niepełnosprawnemu dziecku. Dziecko niepełnosprawne ,czy takie czy owakie zawsze potrzebuje pomocy dlatego ,że jest niepełnosprawne! Niepełnosprawność orzeka komisja lekarska i nie bierze sobie tego z powietrza. Zdrowy byczek na komisję nie idzie i ani mu to w głowie.
Patrz ty, jeszcze o Martusi zapomniałaś, a to by już było trzy w jednym,
I nikt nie broni rodzicowi ostatkiem sił podać dziecku szklankę wody, bo to wynika z jego macierzyńskiego obowiązku. Ale nie jest żadnym powodem , zeby za podanie ostatkiem sił szklanki wody swojemu dziecku brać od państwa 1200 zł.
I nikt nie broni choremu rodzicowi zajmowac sie swoim dzieckiem, tylko wszystko zalezy jak ten rodzic jest chory. I jezeli będąc chorym legitymuje sie sie znacznym stopniem niepełnosprawności z zapisem o niezdolności odo samodzielnej egzystencji, to znaczy, że zgodnie z zapisem na orzeczeniu jakie posiada, a także zgodnie z rozporządzeniem w sprawie ustalania stopni niepełnosprawności on nie powinien byc w ogóle w stanie opiekowac sie dzieckiem nawet zdrowym a co dopiero takim z orzeczoną niepełnosprawnością, czy ze snacznym stopniem niepełnosprawności, tak samo niezdolnym do samodzielnej egzystencji.
I takim rodzicem szybciej jest w stanie zając sie dziecko nawet z orzeczoną niepełnosprawnością, jezeli jest w stanie samodzielnie funcjonawać, a w przeciwnym wypadku opieka nad tym dzieckiem sprawowana jest nienalezycie, za co państwo płaci albo tę opiekę sprawuje ktoś inny a rodzic tylko bierze pieniądze za sprawowanie fikcyjnej opieki.
A jeżeli rodzic, który legitymuje sie znacznym stopniem niepełnosprawnosci, ale jest w stanie sprawować opiekę nad dzieckiem wymagającym opieki, a do tego musi być osobą samodzielnie funkcjonującą, powinno być to sygnałem , że on ten stopień ma naciągniety przez orzecznictwo i sam przez to staje się oszustem i naciągaczem.
Rozporzadzenie bardzo dokładnie mówi, że osoba posiadajaca znaczny stopień niepełnosprawności musi byc uzalezniona od otoczenia, a nie odwrotnie, że otoczenie ma byc uzaleznione od niej.
I w tym samym rozporządzeniu można wyczytac, ze osoba wymadjaca tymczasowej opieki powinna legitymować sie umiarkowanym stopniem niepełnosprawności.
A to , że u nas orzecznictwo naciaga stopnie, nie znaczy, żeby władze tkwiły dalej w głupocie i ustanawiały absurdalne przepisy.
zgaga

Napisano: 10 gru 2015, 16:18

Zgaga?
Następny troll- opiekun dorosłego niepełnosprawnego.
Wróć na blog, tam masz lepszych klakierów.
...

Napisano: 10 gru 2015, 16:27

Czytam i nie mogę uwierzyć,że tacy ludzie pracują w MOPS czy GOPS oczywiscie nie wszyscy ale to jest żałosne,podłosc ludzka nie zna granic,pasowałoby Wam obyscie to Wy orzekali prawda? jestescie ŻAŁOSNI ale to za delikatnie powiedziane leczcie się.
Neo

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x