Ratujcie !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 07 gru 2015, 17:29

~o~ pisze:obowiązkowe wywiady sa przy SZO i ZDO
przy św. piel. jest możliwość ( prawo ) do przeprowadzenia wywiadu w razie wątpliwości co do zasadności wypłaty.I to jest w art.23 ust.4aa
Tak wywiady dla opiekunów niepełnosprawnych dzieci nie są obowiązkowe,ani nawet zalecane. Za to prawo dla równowagi wyjątkowo się troszczy o dorosłe osoby niepełnosprawne robiąc im i ich opiekunom kontrole,przeznaczając na nie dodatkowe fundusze ,Ale cholerna niesprawiedliwość . jednych rząd olewa, dla drugich jest nadopiekuńczy :mrgreen:
Daga4

Napisano: 07 gru 2015, 19:01

~o~ pisze:Henia co ty.... jak można synowi przyznać SZO jak jest niepełnosprawny w stopniu znacznym a matka bierze na niego św. piel.
Czyli niepełnosprawny w stopniu znacznym ale samodzielny syn, nie może otrzymywać wsparcia na niepełnosprawną w stopniu znacznym w bardzo poważnym stanie matkę pomimo że się nią opiekuje.Ale ta leżąca matka całkowicie od niego zależna może za ,,opiekę" na nim, której nie jest w stanie sprawować pobierać świadczenie pielęgnacyjne? Bardzo,ale to bardzo ciekawe przepisy.To w czeskich komediach podobnych absurdów nie widziałem :lol: .
heniek

Napisano: 07 gru 2015, 23:34

O i tak wypowiedział się człowiek w temacie człowieczeństwa. A jak się ubawił czyimś nieszczęściem, niektórych cieszy sama myśl, że ktoś ma gorzej niż oni sami. A swoją drogą ciekawe dlaczego ten donosiciel - tak dobrze poinformowany nie zgłosił sprawy na początku - od wypadku, którego doznała matka. Może bawił się obserwując niepełnosprawnego człowieka ,sprawdzając, czy jest w stanie sam przetrwać - jak twierdzi bez opieki, a gdyby mu się coś stało?
wwo

Napisano: 08 gru 2015, 11:13

~o~ pisze:obowiązkowe wywiady sa przy SZO i ZDO
przy św. piel. jest możliwość ( prawo ) do przeprowadzenia wywiadu w razie wątpliwości co do zasadności wypłaty.I to jest w art.23 ust.4aa
Witam państwa.Jestem opiekunką Anusi, niepełnosprawnej w stopniu znacznym od urodzenia.Córka ma obecnie 23.Akurat u mnie warunki jak i sprawowana opieka przebiega wzorowo.Mąż prowadzi dobrze prosperującą firmę,ja pobieram świadczenie pielęgnacyjne,Anusia ma rentę.Jesteśmy typowo przeciętną rodziną gdzie występuję osoba niepełnosprawna i robimy wszystko żeby córce zapewnić niezbędne warunki.Ale niestety nie wszędzie wygląda to tak różowo.W innych rodzinach-u kolegi mojej Anusi też niepełnosprawnego chłopaka, występuje skrajna patologia.Ojciec który pobiera świadczenie pielęgnacyjne w całości je przepija,matkę ciągle gdzieś nosi po Polsce,a nawet za granicę, w dodatku stosowana jest przemoc wobec tego biednego dziecka,bowiem odbierają mu rentę.Żalił się do mojej córki ,że nie miał butów na zimę i musiał iść dorobić.Dobrze, że dziecko na tyle samodzielne i daje sobie jakoś radę.Dlatego jak widać, tam gdzie są publiczne pieniądze w formie świadczeń należy przeprowadzać szczegółowe kontrole ,czy są one spożytkowane zgodnie z przeznaczeniem.Bowiem często wbrew pozorom takie wsparcie doprowadza do skrajnych patologii.Przecież rodzice tego chłopca mogli by iść do uczciwej pracy,bo chłopak niepełnosprawny ,ale w miarę samodzielny i sytuacja rodzinna była by całkiem odmienna.Nawet chciał się wyprowadzić z domu ,oderwać od rodziców,lecz mu ojciec na to nie pozwala ,gdyż utraciłby świadczenie pielęgnacyjne. Niestety w wyniku BRAKU KONTROLI świadczenia pielęgnacyjne często wypłacane są niezgodnie z przeznaczeniem , a pieniądze uzyskane tą drogą przyczyniają się do licznych dramatów jakie spotykają te biedne dzieci.
opiekunka Anusi

Napisano: 08 gru 2015, 15:28

Czyżby opiekunką córci Anusi - a nie przypadkiem Anusią opiekunką mamusi?
Kimkolwiek jesteś i jak twierdzisz widzisz marnotrawienie publicznych pieniędzy - zgłoś to w świadczeniach. Twierdzisz, że dzieje się krzywda osobie niepełnosprawnej - zgłoś to w opiece, osoby niepełnosprawne nie są w stanie o siebie zadbać, nie są w stanie same się obronić, potrzebują pomocy ze strony osób drugich, może i Twojej pomocy - zareaguj!
Wywiady prac. socjalnych u rodzin wychowujących niepełnosprawne dzieci zazwyczaj są przeprowadzane, bo te rodziny oprócz wsparcia finansowego potrzebują również wsparcia w formie pracy socjalnej ze strony OPS, ale Ty jak twierdzisz - opiekun dziecka o tym przecież wiesz.
wwo

Napisano: 08 gru 2015, 15:35

opiekunko Anusi.... czemu ten chłopak nie zgłosi tego właściwej instytucji????
Tak to zostało uregulowane ,żeby takiej rodzinie jak TWOJA nie zawracać głowy, nie stresować bez powodów...... a w takiej rodzinie jak u tego chlopca powinna byc kontrola i wywiady tylko niech ktoś to zglosi- TY też możesz to zrobić
~o~

Napisano: 08 gru 2015, 15:59

[quote="~o~"]opiekunko Anusi.... czemu ten chłopak nie zgłosi tego właściwej instytucji????
Tak to zostało uregulowane ,żeby takiej rodzinie jak TWOJA nie zawracać głowy, nie stresować bez powodów...... a w takiej rodzinie jak u tego chlopca powinna byc kontrola i wywiady tylko niech ktoś to zglosi- TY też możesz to zrobić[/quo

Dzięki Bogu mnie na donosiciela nie wychowano.BRZYDZĘ SIĘ TAKIM PROCEDEREM..Kontrola i sprawdzanie stanu faktycznego należy do instytucji wypłacających świadczenia,nie do zwykłych obywateli.Weźcie się lepiej za porządną pracę,za co wam płacą?Serce pęka jak się widzi taką patologię i brak reakcji ze strony pracowników ośrodków pomocy społecznej.Brak empatii z waszej strony jest zatrważający.
opiekunka Anusi

Napisano: 08 gru 2015, 16:14

Toruń-dzisiaj powiadomiono nas o dwóch przypadkach pobierania Świadczeń Pielęgnacyjnych przez matki ,które rzekomo nie sprawują faktycznej opieki.
Blandzia

Napisano: 08 gru 2015, 17:03

opiekunko Anusi..... nie to miałam na myśli, nie chciałam Cię absolutnie urazić czy zdenerwować....

To wcale nie chodzi o zabranie tej rodzinie św. piel..... chodzi właśnie o to aby ktoś kontrolował, nadzorował rodzinę gdzie dzieją sie złe rzeczy.

To o czym piszę to nie jest nakłanianie do donosicielstwa....to powinna być prawidłowa reakcji człowieka jak widzi ,że komuś ( zwłaszcza osobie niepełnosprawnej) dzieje się krzywda, jak widzi przemoc wobec słabszego. Bardziej obrzydliwa jest bezczynność i brak reakcji , obojętność na krzywdę ludzką. Myślę ,że taki interwencji są właśnie potrzebne aby nie doszło do tragedii ..... jak byś się wtedy czuła????
~o~

Napisano: 09 gru 2015, 14:49

~o~ pisze:opiekunko Anusi..... nie to miałam na myśli, nie chciałam Cię absolutnie urazić czy zdenerwować....

To wcale nie chodzi o zabranie tej rodzinie św. piel..... chodzi właśnie o to aby ktoś kontrolował, nadzorował rodzinę gdzie dzieją sie złe rzeczy.

To o czym piszę to nie jest nakłanianie do donosicielstwa....to powinna być prawidłowa reakcji człowieka jak widzi ,że komuś ( zwłaszcza osobie niepełnosprawnej) dzieje się krzywda, jak widzi przemoc wobec słabszego. Bardziej obrzydliwa jest bezczynność i brak reakcji , obojętność na krzywdę ludzką. Myślę ,że taki interwencji są właśnie potrzebne aby nie doszło do tragedii ..... jak byś się wtedy czuła????
Właśnie,masz rację lepiej pierdzieć w stołek i nic nie robić,zamiast zainteresować się swoimi,,klientami",a robotę i to za frajer ma za was odwalać społeczeństwo.Brrrrrrrrrrrr co za ludzie.Nie na darmo mówią, że największe nieroby to pracownicy Opieki społecznej.
szazza

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x