jeżeli na wywiadzie nie będą chcieli podpisać oświadczenia o stanie majątkowym...bedzie najprosciej...art.7 ust 4 decyzja odmowna.GosiaIn pisze: ↑11 mar 2020, 10:51Proszę o pomoc odnośnie odmowy dodatku mieszkaniowego w związku z rażącą dysproporcją. 5 osobowa rodzina złożona z 4 osób dorosłych,3 osoby pracują dorywczo (dochód wykazany na oświadczeniu minimalny) 1 na etat - wysokie koszty mieszkaniowe. Pytanie co powinno znaleźć się w wywiadzie, na co szczególnie zwrócić uwagę podczas wywiadu i co w sytuacji jeśli rodzina odmawia odpowiedzi na zadawane pytania o stanie majątkowym (rodzina nie współpracująca). Jest to mój pierwszy taki przypadek i nie bardzo wiem jak "ugryźć temat".
Po opłaceniu mieszkania i innych kosztów, zostaje im coś na życie tzn. rodzinne plus 500+ na jedno dziecko plus stypendium córki (które notabene wyszło w toku wyjaśniania kwota 1000 zł miesięcznie). Dzisiaj wpłynęło oświadczenie wnioskodawcy iż posiada 5 samochodów zarejestrowanych na siebie. Taką ilość argumentuje iż jest słaba komunikacja z większym miastem do którego dojeżdżają. Ręce opadają.:-) pisze: ↑11 mar 2020, 12:01jeżeli na wywiadzie nie będą chcieli podpisać oświadczenia o stanie majątkowym...bedzie najprosciej...art.7 ust 4 decyzja odmowna.GosiaIn pisze: ↑11 mar 2020, 10:51Proszę o pomoc odnośnie odmowy dodatku mieszkaniowego w związku z rażącą dysproporcją. 5 osobowa rodzina złożona z 4 osób dorosłych,3 osoby pracują dorywczo (dochód wykazany na oświadczeniu minimalny) 1 na etat - wysokie koszty mieszkaniowe. Pytanie co powinno znaleźć się w wywiadzie, na co szczególnie zwrócić uwagę podczas wywiadu i co w sytuacji jeśli rodzina odmawia odpowiedzi na zadawane pytania o stanie majątkowym (rodzina nie współpracująca). Jest to mój pierwszy taki przypadek i nie bardzo wiem jak "ugryźć temat".
a jezeli chodzi o razacą dysproporcje to ciezki temat...najlepiej porownac wydatki jakie byly ...jakie dochody...wtedy wiadomo ile brakuje:)
Ta kwestia winna być wyjaśniona w drodze wywiadu z jednoczesnym złożeniem oświadczeń o stanie majątkowym , na którym winny się zawierać takie informacje jakie to marki aut, rocznik kto jest właścicielem itp.Dzisiaj wpłynęło oświadczenie wnioskodawcy iż posiada 5 samochodów zarejestrowanych na siebie. Taką ilość argumentuje iż jest słaba komunikacja z większym miastem do którego dojeżdżają.
jeśli odmówili złożenia oświadczeń to sprawa prosta art. 7 ust4 ustawy o dodatkach i sprawa zamknietai co w sytuacji jeśli rodzina odmawia odpowiedzi na zadawane pytania o stanie majątkowym (rodzina nie współpracująca)
Dostałam wywiad od pracownika socjalnego dotyczący powyższej rodziny z którego wynika iż rodzina utrzymuje się z pracy dorywczej zasiłków rodzinnych i stypendium. Posiadanie 5 aut jest wynikiem problemów z dojazdem do innych miejscowości. Auta wieloletnie zakupione w różnych okresach - parę lat temu- deklarowana wartość średnio 800-1500 zł. Oświadczenia rodziny o braku dochodu z miesiąca luty. Kosztów paliwa i opłat za samochody nie dokumentują i nie oświadczają.brodafix pisze: ↑11 mar 2020, 12:22Ta kwestia winna być wyjaśniona w drodze wywiadu z jednoczesnym złożeniem oświadczeń o stanie majątkowym , na którym winny się zawierać takie informacje jakie to marki aut, rocznik kto jest właścicielem itp.Dzisiaj wpłynęło oświadczenie wnioskodawcy iż posiada 5 samochodów zarejestrowanych na siebie. Taką ilość argumentuje iż jest słaba komunikacja z większym miastem do którego dojeżdżają.
Dodatkowo dochodzi wyjaśnienie kiedy były auta zakupione ( czy przypadkiem w okresie deklarowanym), koszty eksploatacyjne tj. Ubezpieczenia , naprawy , koszty benzyny ..
jeśli odmówili złożenia oświadczeń to sprawa prosta art. 7 ust4 ustawy o dodatkach i sprawa zamknietai co w sytuacji jeśli rodzina odmawia odpowiedzi na zadawane pytania o stanie majątkowym (rodzina nie współpracująca)
, a 5 aut?5 osobowa rodzina złożona z 4 osób dorosłych,
Dziękuję słowem w sedno. też tak uważam. Myślę że na podstawie zebranych materiałów oświadczeń itd będzie odmowa, wnioskodawca pod odpowiedzialnością karną oświadcza sprawy niezgodne ze stanem rzeczywistym wciągając do tego resztę rodziny.brodafix pisze: ↑11 mar 2020, 13:14poza tym to nie jest tak , że to urzędnik ma udowodnić, że wnioskodawcy się świadczenie nie należy - jest dokładnie odwrotnie
to potencjalny świadczeniobiorca ma wykazać, że spełnia warunki do otrzymania świadczenia (w tym przypadku dodatku) tzn. ma wykazać, że ma niskie dochody, które uniemożliwiają mu ponoszenie wydatków za mieszkanie w pełnej wysokości.
jeśli zatem 5 osobowa rodzina gdzie (4 osoby jest dorosłe) posiada 5 aut to rodzi się uzasadniona wątpliwość skąd na to wszystko pieniążki są brane. Skoro rodzine stać na utrzymanie 5 aut to istnieje duże prawdopodobieństwo, że stać także na opłacenie czynszu.
Należałoby w sposób skrupulatny porównać wydatki rodziny w stosunku do dochodów i na tej podstawie podjąć stosowną decyzję
Temat rzeka odnośnie tej rodziny. Handlu autami nie mają - to wiem na pewno. Auta stare i jest ich tyle dlatego że jak się jedno zepsuje to jest inne - aut. tłumaczenie wnioskodawcy.brodafix pisze: ↑11 mar 2020, 13:29można chociażby po to żeby doozupełnić zgromadzony materiał dowodowy o brakujące dane ( podstawa taka sama jak za 1 razem)
ps. przy takiej ilości samochodów w rodzinie należałoby może zadać pytanie czy to nie jest jakiś handel sprowadzanymi samochodamito nie jest raczej normalna sytuacja 5 samochodów a 4 kierowców
![]()
![]()
![]()
![]()