Rażąca dysproporcja - budowa domu?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
24wolny24
Praktykant
Zajmuję się: PS, DM, DE, KDR, Styp. Szk.
Kontakt:

Rażąca dysproporcja - budowa domu?

Post autor: 24wolny24 »

Hej. Mam rodzinę, która złożyła wniosek o DM na wynajmowane mieszkanie. Dowiedziałem się, że mają działkę budowlaną, na której aktualnie budują dom. Czy jest to wystarczający powód, by dać decyzję odmowną?

Jestem jeszcze przed wywiadem. Co w momencie, gdy powiedzą, że na budowę zaciągnęli kredyt?

Bardzo proszę o pomoc.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Rażąca dysproporcja - budowa domu?

Post autor: Maxima »

Rażącą dysproporcję ciężko uzasadnić. Dla mnie budowa domu to wystarczający powód, ale niekoniecznie dla SKO czy sądu. Skoro stać ich na budowę domu, to stać byłoby na czynsz i opłaty, a nie przychodzić po pomoc do panstwa.
A kredyt też trzeba spłacać...
Miałam rodzinę, która przez kilkanascie lat korzystała z DM. Nagle zgłosili, ze rezygnuja z DM bo się wyprowadzają do nowo wybudowanego domu. Panstwo płaciło na czynsz a oni w tym czasie budowali się poza miastem. Potem sprzedali mieszkanie i mieli kolejną kasę na wykonczenie lub spłate kredytu. Niektórzy potrafią się ustawić w zyciu.
Osobiście zaryzykowałabym decyzję odmowną ale z dobrym uzasadnieniem. Przynajmniej poznałbyś stanowisko SKO w waszym rejonie :)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Wywiad środowiskowy przeprowadzony?
Ani
Referent
Zajmuję się: Kdr
Kontakt:

Post autor: Ani »

Mam Pania ktora wynajmuje jeden pokoj a dochodem jej sa alimenty w wysokosci 900zł miesiecznie. Pani posiada dwie działki budowlane-jedna = 10a, druga niecałe 10a oraz samochód o wartości kolo 4tys.
Chce zrobic decyzje odmowna razaca dysproporcje, czy ktos miał podobna sytuacje, mogłby podeslac uzasadnienie, badz jakies wyroki
AgaSz
Stażysta
Zajmuję się: DM, KDR
Kontakt:

Post autor: AgaSz »

Ani pisze: 05 lis 2021, 12:37 Mam Pania ktora wynajmuje jeden pokoj a dochodem jej sa alimenty w wysokosci 900zł miesiecznie. Pani posiada dwie działki budowlane-jedna = 10a, druga niecałe 10a oraz samochód o wartości kolo 4tys.
Chce zrobic decyzje odmowna razaca dysproporcje, czy ktos miał podobna sytuacje, mogłby podeslac uzasadnienie, badz jakies wyroki
Podejrzewam, że tu Ci nie przejdzie rażąca dysproporcja, to, że ma działki jeszcze nic nie znaczy, gdyby miała z nich dochód to kwestia wyliczenia, lub gdyby na nich budowała (jak w przypadku u 24wolny24) to ewentualnie ale to i tak jak pisze Maxima trudne do udowodnienia. Ci co mają mieszkania (czasami drogie lub własne domy) też nie dajemy rażącej dysproporcji, tylko przyznajemy im dodatki, jeżeli dochody słabe itd...
Ani
Referent
Zajmuję się: Kdr
Kontakt:

Post autor: Ani »

Ale działki moze sprzedac i miec pieniazki na zapłacenie czynszu itd
ODPOWIEDZ