Skrocenie terminu dodatku mieszkaniowego

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Skrocenie terminu dodatku mieszkaniowego

Post autor: Klara27 »

Tak, zastanawiam sie nad tym, czy postapilam słusznie, a nie spoczne, dopoki się Was moi drodzy nie poradze. Otoz, Pani x w dniu 18.12 przyszla i sporzadzila oswiadczenie, ze od dnia 1 lutego nie będzie mieszkala w danym lokalu(dostala mieszkanie gminne) i prosi o skrocenie terminu dodatku z dniem 31.01. Przygotowalam decyzje jeszcze tego samego dnia. Czy moglam? W systemie termin sie skrocil do 31.01. Z tym, ze decyzja wydana w grudniu. Ciekawa tez jestem, czy systen wobec tego zlapie mi styczniowa wyplate :/ nikt nie byl w stanie mi na ten temat udzielic informacji :/. Mieliscie taka sytuacje? Pozdrawiam serdecznie
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Re: Skrocenie terminu dodatku mieszkaniowego

Czy mógłby ktoś zabrać głos w sprawie? Bardzo proszę...
malpeczka
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: malpeczka »

Witam
jak strona pisze że od danego miesiąca nie będzie tam mieszkać to wygaszam decyzję na wniosek strony i brak tytułu prawnego do zajmowanego lokalu
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Klaro, postąpiłaś słusznie. ;) Natomiast jak zareaguje na to system to ja nie wiem...
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Skoro nie będzie mieć tytułu prawnego, nie będzie zamieszkiwać i ponosić opłat, a jeszcze dodatkowo sama o to prosi, to jak najbardziej stwierdzasz wygasnięcie.
System nie powinien mieć z tym kłopotu, jesli zrobisz to po styczniowych wypłatach. Jeśli zakonczysz sprawę juz teraz to sprawdz czy na planie w styczniu nadal DM jest do wypłaty. Jesli nie, to cofnij zatwierdzenie i zrób to po wypłatach.
Renata GOPS
Praktykant
Zajmuję się: DM/KDR
Kontakt:

Post autor: Renata GOPS »

Witam. Mam problem, w ustawie o dodatkach jest napisane, że dodatek przyznajemy na okres sześciu miesięcy. Do tej pory robiłam tak, że jak umowa opiewała na krótszy okres to przyznawałam dodatek do końca trwania umowy. W tym momencie program nie dopuszcza takiej opcji, spotkaliście się z takim przypadkiem. Jak myślicie co teraz zrobić. Pozdrawiam
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Dodatek należy przyznać na okres 6 miesięcy, tak jak wskazuje ustawa. Błędem jest przyznanie go na czas trwania umowy najmu.
Renata GOPS
Praktykant
Zajmuję się: DM/KDR
Kontakt:

Post autor: Renata GOPS »

Dobrze, ale jeśli umowa opiewa na krótszy okres niż pól roku jak wystawiacie decyzję, wpisujecie rygor czy wysyłacie wezwanie w późniejszym terminie.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Wystawiamy na pół roku. Bierzemy kontakt do osoby i zastrzegamy, żeby donosić aneksy bądź zgłosić odpowiednio wcześnie wyprowadzkę.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

No właśnie. Są też inne zabezpieczenia: pamięć lub notatki urzędnika oraz działalność administratora. W sumie ryzyko przy wypisaniu pełnego okresu jest znikome.
Do tego warto dodać, że wygaśnięcie w przyszłości umowy najmu wcale nie oznacza, iż dodatek będzie zbędny.
ODPOWIEDZ