PCPR i dofinansowania dla osoby opuszczającej RZ

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

PCPR i dofinansowania dla osoby opuszczającej RZ

Post autor: Klara27 »

Cześć. Czy wliczalibyście pomoc na usamodzielnienie się dla osoby, która wyszła z rodziny zastępczej jako dochód w dodatku oraz dodatek na kontynuowanie nauki? Ponadto mam również informację, że osoba ta pobiera również z PCPR-u dofinansowanie do czynszu. Czy w tym wypadku można przyznać dodatek? Pozdrawiam.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: PCPR i dofinansowania dla osoby opuszczającej RZ

Post autor: Krwawa »

W/w dochody liczyłabym (bo nie są uwzględnione w naszym zamkniętym katalogu świadczeń, których się do dochodu nie wlicza). Tak samo jak dopłatę z PCPR. Natomiast sama kwestia ubiegania się o dodatek mieszkaniowy, kiedy pobiera się inną pomoc na opłaty mieszkaniowe jest dyskusyjna. Okaże się jeszcze, że osoba zarabia na tym, że mieszka w tym mieszkaniu (za które nic nie zapłaciła - kto by tak nie chciał?). No ale z drugiej strony nie za bardzo wiadomo, jak by można dać odmowę. ;) Trochę ciężko znaleźć podstawy do tego. Przydałoby się wiedzieć coś więcej na temat wysokości opłat u tej osoby, jak też wysokości świadczenia z PCPR i co ono za jedno. :)

Znowu winne głupie ustawy i chaos. Podobne instytucje przyznają podobne świadczenia na podstawie ustaw, które są niezależne i nic o sobie nie wiedzą. I bądź tu mądry!
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: PCPR i dofinansowania dla osoby opuszczającej RZ

Post autor: Maxima »

Byłabym skłonna to dofinansowanie do czynszu wliczyć do dochodu. Nie liczymy dodatku mieszkaniowego a takie dofinansowanie to nie to samo. Spotkałam się z wypłata takiego świadczenia dla nauczycieli. Również wliczyłam do dochodu.
ODPOWIEDZ