rb 27s
rb 27s
Witam wszystkich!
Wypowiedzcie się proszę na temat księgowania odsetek od nienaleznie pobranych świadczeń DOTRYCZĄCYCH ROKU BIEŻACEGO CZY WY OWE ODSETKI WYKAZUJECIE W SPRAWOZDANIU RB 27S, JA DOTYCHCZAS ICH NIE WYKAZYWAŁAM PONIEWAŻ ZOSTAŁY ONE ODSYŁANE DO URZĘDU GMINY A TE ZOSTAJĄ ODSYŁANE DO URZEDU WOJEWÓDZKIEGO. PROSZĘ O ODPOWIEDŹ BO JENI JE WYKAZUJĄ INNI NIE W SPRAWOZDANIU RB 27S.
Wypowiedzcie się proszę na temat księgowania odsetek od nienaleznie pobranych świadczeń DOTRYCZĄCYCH ROKU BIEŻACEGO CZY WY OWE ODSETKI WYKAZUJECIE W SPRAWOZDANIU RB 27S, JA DOTYCHCZAS ICH NIE WYKAZYWAŁAM PONIEWAŻ ZOSTAŁY ONE ODSYŁANE DO URZĘDU GMINY A TE ZOSTAJĄ ODSYŁANE DO URZEDU WOJEWÓDZKIEGO. PROSZĘ O ODPOWIEDŹ BO JENI JE WYKAZUJĄ INNI NIE W SPRAWOZDANIU RB 27S.
Re: rb 27s
Odsetki u mnie są przypisywane 221/750 i wykazywane w Rb-27S i to uważam za prawidłowe. Gdzie w takim razie wykazujesz te dochody, jeśli nie w Rb-27S?
odsetki przekazywane są przez urząd gminy do urzędu wojewódzkiego nie mam planu dochodów na odsetki u siebie w ośrodku dlatego też żadna księgowa dotychczas tego nie wykazywała i uważam ze słusznie poza tym konsultowałam to z innymi księgowymi i większość nie wykazuje natomiast gnębi mnie to bo przecież te odsetki nie stanowią mojego dochodu, dlaczego wiec mam je wykazywać ?
A ja mam plan i wykazuję w Rb27S. dochod przekazuję do UMiasta. Z tego tytułu mam też wydatek i robię 2 przelew do miasta i wykazuję w Rb28S
Ja mam plan i wykazuje w RB 27 S, odprowadzam do gminy i w gminie jest to odprowadzane przez wydatki do Urzędu wojewódzkiego (paragrafy wydatków w gminie to 291 i 458)
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak jaga66
Odsetki wpłacone od nienależnie pobranych świadczeń NIE SĄ DOCHODEM ANI GMINY ANI OPS. Odsetki te są odprowadzanie do UW. W momencie odprowadzania NIE SA wydatkiem. U mnie ewidencja wygląda tak np.
wpłata odsetek 130/225 z klasyfikacja np. 85212-0900
odprowadzenie do gminy 225/130
130/130 z minusem
wpłata odsetek 130/225 z klasyfikacja np. 85212-0900
odprowadzenie do gminy 225/130
130/130 z minusem
Oprócz rb 27s - Księgowość przeczytaj również:
ksiegowanie potrącenia z bieżącej wypłaty ŚP
Rp 7
Centralizacja VAT a kasa fiskalna
plan dochodów na FA i ZA
Pióro w Ksiegowości