Ale faktem jest, że cały ten cyrk wynika z kabaretu jaki odstawia MF i RIO. A szczególnie RIO, gdzie przykładowo po odejści Pani GAjoch z RIO, wydział Kontroli UW kwestionuje OPS-om i księgowość i klasyfikację. Bo WKUW nie podlega pod RIO i oni stosują wytyczne MF, które od 2011 roku są na stronie MF, i które do dziś bdmb bojkotuje. A są one tu:
https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_
Bdmb doczytaj w końcu komunikat MF i to co piszę. Bo widzę, że masz problemy ze zrozumieniem prostego przekazu. Jest namieszane z klasyfikacją zadań zleconych od lat. Piszę wyraźnie, że namieszało MF i RIO...no i w sumie ty też z tymi twoimi programikami.
Zrób tak:
Po 1 popraw swój program obsługujący zadania zlecone typu FA i skończ z księgowaniem należności jako zobowiązania, bo od 2011 nie masz na to krztyny podstawy prawnej. 60 procent razy zero daje przecież zero....czyli przyjmij tę oczywistą prawdę do wiadomości.
Po 2 jak już poprawisz FA to pomyśl czy twoje programiki powinny stosować zasadę zapisu powtarzanego.
Po 3 jak zrozumiesz, że nie muszą spełniać od kilkunastu lat tej zasady to wykorzystaj to ale też zrozum, że rady podejmują uchwały o procedurach uchwalania budżetu.
Po 4 jak już poprzeglądasz te uchwały to zorientujesz się, że klasyfikacja jest jedna na poziomie jednostki i organu.
Po 5 może zauważysz, że nigdzie nie pisałem jaki paragraf musi być używany do FA, a jedni mają tak, a inni siak, bo jak pisałem jest namieszane, i namieszało MF i RIO.
Po 6 jak zroumiesz, że za słaby w uszach jesteś aby rozwiązaywać problemy księgowe jako autor oprogramowania to się dostosuj. Nie wypowiadaj się w tematach nie twojej specjalizacji. Zobacz twoje wpisy pod moim adresem choćby pod informacją o moim szkoleniu. Naruszasz moje dobra i prawa i działasz na szkodę nie tylko mnie ale i poważnych firm. Jak chcesz to ci troszę koło pupy zrobimy. W tym i na uczelni. Tak więc spokojnie bo nie masz racji w kwestii ujęcia FA.
Po 7 jak już zrozumiesz, że nie masz racji w kwestii FA to może i zrozumiesz, że jeśli gmina ma uchwałę o procedurach budżetowych to nawet pomimo braku układu wykonawczego to i tak go mają. Bo mogą.
Po 8. z przytoczonych przeze mnie wyżej przepisów jasno wynika, że nie ma mowy aby jednostka miała inną klasyfikację niż organ. TAk jest w przepisach.
Po 9 nie konfabuluj, nie przeinaczaj treści wypowiedzi na tym forum, bo to świadczy że albo jesteś złym człowiekiem albo poprostu nie rozumiesz tych wpisów, a możesz ich nie rozumieć bo nie jesteś z branży.
Po 10 zasady rachunkowości OPS określa nie bdmb i nie ja, lecz UOR z UOFP i rozporządzeniami MF. Nowe rozporządzenie o sprawozdawczości wyraźnie reguluje to co ma być wykazane w RB27zz. Stosuj zatem prawo i wdrażaj jego zmiany do swojego oprogramowamia.
MAMY ZATEM 10 PRZYKAZAŃ DLA BDMB

I NA KONIEC JEDNO JEST PEWNE....KLASYFIKACJA Z JAKĄ WYCHODZI SPRAWOZDANIE JST JEST USTALONA I JEST TO DECYZJA MF