Czy ktoś z Was realizuje stypendium na tzw. \"przelew\" do sklepu. Czyli klient sam wskazuje sklep robi zakupu (zgodnie ze zleceniem) przynosi fakturę wystawioną na przelew i OPS płaci?
my coś takiego praktykujemy od wielu lat,a to dlatego że do tej pory rozliczaliśmy stypendia jednorazowo,bo wystarczało nam dotacji
wiadomo, że jednorazowo jest do duży wydatek, zwłaszcza jak jest kilkoro dzieci,więc postanowiliśmy jakoś ludziom pomóc
najpierw osoba składa do nas wniosek o wydanie upoważnienia do zakupu na przelew
ja wydaję upoważnienie na konkretną kwotę
na upoważnieniu jest napisane co można kupić
osoba idzie sobie do sklepu, który sama wybrała i jeśli tylko sklep wyrazi chęć do realizacji zakupu bezgotówkowego, robi zakupy
wraca do mnie z fakturą przelewową
ja płacę
i stypendium mam rozliczone
sklep albo nam ufa i od razu wydaje towar,albo wydaje towar po zaksięgowaniu wypłaty od nas
też tak robimy i to nam niejednokrotnie pozwala na całkowite rozliczenie dotacji, bowiem często strona nie ma kasy na kupno towaru dla dziecka a tak idzie np. do księgarni kupuje co jej potrzeba fakturę przynosi . Faktura wystawiona na stronę.
My tez tak płacimy, bo ludziom jest trudno wyłożyć dużą kwotę stypendium od razu a jak ma kilka dzieci to jest to duża kwota. Mamy nawet zapisane to w regulaminie, że dopuszczamy taką formę zapłaty. F-ra wystawiana na klienta i do faktury dołańcza pisemko że wyraża zgodę na przekazanie kwoty przelewem do sklepu.