pomocy-jestem nowa - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lut 2014, 14:28

czy dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego jest dochodem?
~Irena

Napisano: 13 lut 2014, 14:56

witaj-też jestem nowa.dostałam stypendia wczoraj do realizacji i nie wiem jak to wszystko ogarnąć. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto nam pomoże.
~marzena

Napisano: 13 lut 2014, 16:22

proszę o pomoc! czy w/w dodatek jest dochodem który należy doliczyć przy stypendiach?
~marzena

Napisano: 13 lut 2014, 16:26

tak jest dochodem, nie dolicza się tylko zasiłków celowych z OPS-u, wynagrodzenia z prac społ. - użytecznych
~Monika

Napisano: 13 lut 2014, 16:33

3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2) (9) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
4. Do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się:
1) jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2) zasiłku celowego;
3) pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
4) wartości świadczenia w naturze;
5) świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych;
6) (10) dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.

PATRZ ART.8 USTAWY O POMOCY SPOŁECZNEJ
~Monika

Napisano: 13 lut 2014, 16:48

dzięki. nie mogę tego wszystkiego jeszcze ogarnąć. dzięki wielkie
~marzena

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x