Stypendium szkolne - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 lut 2014, 14:35

mam trójkę dzieci w wieku szkolnym dwoje w liceum ,jedno w gimnazjum ,niedawno dowiedziałam się,że istnieje coś takiego jak stypendium szkolne, nie wiem czy mogę się o nie starać ,mąż pracuje zarabia róznie najczęściej najniższą krajową za styczeń dostał niecałe 1000 zł ponieważ pracownicy byli na przymusowym urlopie bezpłatnym ja otrzymuję zasiłek rodzinny i pielęgnacyjny na jedno dziecko opiekuję się również mamą ,ale od lipca nie otrzymuję św. pielęgnacyjnego ani szo. Czy należy mi się stypendium? a jeśli zarobki męża będą wieksze i ja otrzymam znów 520zł to mam to od razu zgłosić do urzędu?
~Nowa

Napisano: 12 lut 2014, 14:38

Dochod na osobe w rodziennie nie moze przekroczyc 456 zł netto. wiec jesli maz zarabia najnizsza a Pani otrzymuje 520 zł to spokojnie mozna skladac.
~Karolina

Napisano: 12 lut 2014, 14:51

dziękuję za odp.
~Nowa

Napisano: 12 lut 2014, 14:56

mogłabym się dowiedzieć jakie dokumenty muszę dostarczyć,bo pani,która się tym u mnie zajmuje nie ma w tym tygodniu właśnie tam dzwoniłam a chciałabym sobie wszystko przygotować,czy są potrzebne jakieś zaświadczenia ze szkoły czy tylko od męża z pracy i z Mopsu o rodzinnym ?
~Nowa

Napisano: 12 lut 2014, 15:03

będą potrzebne rachunki np. za przybory szklone , książki , strój , buty i.t.p ale z tego co się orientuję to wnioski składa się we wrześniu na stypendium
~bea

Napisano: 12 lut 2014, 15:13

zależy jak do tego podejdą w Pani urzędzie
w uzasadnionych przypadkach można złożyć wniosek po ustawowym terminie tj. 15 września każdego roku
przy czym niewiedza nie jest uzasadnionym przypadkiem
~xyz

Napisano: 12 lut 2014, 15:23

dziękuję za odpowiedzi, zadzwonię i zapytam w poniedziałek , nie korzystam z zasiłków poza rodzinnym i stąd moja niewiedza i nauczka aby na przyszłość bardziej interesować się z czego ludzie korzystają :)
mam jeszcze pytanie czy należy powiadomić szkołe ,wychowawce,że pobiera się takie stypendium- pytam,bo ostatnio w liceum wyśmiewano dziewczynę,że żyje z socjalu wolałabym tego uniknąć dla własnych dzieci.
~Nowa

Napisano: 12 lut 2014, 15:27

u mnie szkoły informują o stypendium szkolnym rodziców
wniosek przechodzi przez sekretariat szkoły w celu potwierdzenia realizacji obowiązku szkolnego czy nauki,więc szkoła jako taką wiedzę ma
ale nie spotkałam się z tym,żeby ktoś kogoś z tego powodu wyśmiewał
~xyz

Napisano: 12 lut 2014, 15:31

młodzież bywa rózna - zresztą tak samo jak dorośli
dziękuję za informację
~Nowa

Napisano: 14 lut 2014, 9:52

u mnie ze szkoły potrzebne jest tylko zaświadczenie, że uczeń jest uczniem, więc na dobrą sprawę nie muszą tam wiedzieć, w jakim celu je wydają
~karin

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x