rejestr sprzedaży - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 03 lut 2017, 13:20

W którym momencie trzeba wprowadzić do rejestru sprzedaży odpłatność za specjalistyczne usługi opiekuńcze i jak to opisać kod, nazwa itd.
adm

Napisano: 03 lut 2017, 13:48

Niech ktoś się wypowie
adm

Napisano: 03 lut 2017, 15:44

Ja też mam pytanie odnośnie usług opiekuńczych w rejestrze sprzedaży VAT i potem w deklaracji VAT-7.. Jak rozwiązaliście tą sytuację u Was w Ośrodkach?
My nie wystawiamy na to faktur VAT dla ludzi którzy korzystają z tych usług... jak więc ując to (na podstawie czego?) w rejestrze sprzedaży i potem żeby zaciągnęło do deklaracji VAT-7? Nasz program chyba nie jest przystosowany do takiej sytuacji i generuje wszystko tylko na podstawie wystawionych faktur VAT. Jak to jest u Was? Macie jakieś zestawienia, inne dokumenty?
Gość

Napisano: 03 lut 2017, 17:26

adm pisze:W którym momencie trzeba wprowadzić do rejestru sprzedaży odpłatność za specjalistyczne usługi opiekuńcze i jak to opisać kod, nazwa itd.
Usługi te mają charakter ciągły i rozliczane są w okresach miesięcznych. Zgodnie z art.19a VAT obowiązek podatkowy będzie powstawał z zakończeniem każdego miesiąca.
Sprzedaż tych usług należy ująć w ewidencji VAT z datą ostatniego dnia miesiąca w którym usługi te zostały wykonane. Jako, że usługi te są zw oraz nabywcą jest osoba fizyczna to nie ma obowiązku wystawiania faktur chyba, że na życzenie nabywcy.

Czyli program sprzedażowy powinien mieć możliwość ujmowania w ewidencji VAT zarówno sprzedaże potwierdzone fakturami jak również paragonami fiskalnymi i innymi dokumentami wewnętrznymi.
Sprzedaż nie potwierdzoną fakturą można ująć na podstawie np. naliczenia wewnętrznego pojedynczego lub zbiorczego.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 18:13

Uważnie śledzę Wasze wszystkie posty odnośnie centralizacji VAT- Na szkoleniu wykładowca stwierdził że usługi opiekuńcze nie podlegają Vat ponieważ odpłatności nastepują na podstawie decyzji administracyjnej. A teraz naprawdę zwariować można - jestem głupsza niż przed wejściem na forum .
Odnośnie udzielania pomocy osobom potrzebującym w postaci skierowania, umieszczenia i ponoszenia odpłatności za pobyt w dps, jak również objęcia pomocą w formie usług opiekuńczych i specjalistycznych usług opiekuńczych - są to świadczenia na rzecz klientów pomocy społecznej, a nie sprzedaż usługi. Zgodnie z zapisami ustawy o pomocy społecznej świadczenia dzielą się na pieniężne i niepieniężne mające odpłatny lub nieodpłatny charakter. Do świadczeń niepieniężnych odpłatnych należą min.: usługi opiekuńcze, czy w dps (art. 36 ustawy).
Jeśli potraktować usługi opiekuńcze jak wyżej - to nie należy ich ujmoważ w rejestrze VAT .
Najważniejsze moim skromnym zdaniem jest ustalenie czy jest to sprzedaż . Co o tym myślicie ?
Kaja13

Napisano: 04 lut 2017, 17:16

Dobrze myślisz kaja - mam takie samo zdanie o Vacie w pomocy społecznej - jestesmy poza vatem i ja sporządzam zerowy rejestr zakupu , sprzedaży i zerową deklarację Vat - tak postanowilysmy ze skarbnikiem bo jesteśmy objęci centralizacją.OPS dziala na podstawie decyzji administracyjnych a nie umow cywilnoprawnych i realizuje je w ramach powolania przez gminę do wykonywania tych zadań więc nie ma mowy o tym żeby podlegała pod ustawę VAT.Pozdrawiam:)
AGA 57

Napisano: 06 lut 2017, 17:21

usługi opiekuńcze nie, ale ja mam częściową odpłatność za DPS od rodziny i to wykazuję. Wykazuje kwotę zgodnie z umową, nie jest ważne czy wpłata wpłynęła czy nie. Co miesiąc 1.000 zł.
jaga-01

Napisano: 06 lut 2017, 18:32

jaga-01 pisze:usługi opiekuńcze nie, ale ja mam częściową odpłatność za DPS od rodziny i to wykazuję. Wykazuje kwotę zgodnie z umową, nie jest ważne czy wpłata wpłynęła czy nie. Co miesiąc 1.000 zł.
Czy masz zawartą umowę cywilno-prawną ?
Kaja13

Napisano: 07 lut 2017, 14:21

Witam!
Ja wystawiam za usługi opiekuńcze faktury ze stawką zwolniony z VAT. z tego sporządzam deklarację Vat i wykazuje w pozycji sprzedaż zwolniona z podatku VAT. Usługi zwolonione z podatku określa art. 43 ust 1 pkt 22 ustawy o VAT)
Gość

Napisano: 07 lut 2017, 14:48

A jak wysyłacie do Gminy JPK i VAT-7 cząstkowe? Nie mam zakupionego dodatkowego rozszerzenia przy moim FK do ich sporządzenia (firma chce za to ponad 700 zł).
Monika11

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x