rejestr sprzedaży - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 09 lut 2017, 8:50

zapytałam mailowo specjalistę od VAT a art. 109 ust. 3 w kontekście OPS'u, oto odpowiedź:

"Zwolnienie z obowiązku prowadzenia ewidencji na podst. art. 109 ust. 3 ustawy o VAT jest adresowane dla podatnika VAT jakim jest gmina (a OPS samodzielnie nim nie jest tylko razem z gminą)
Tym samym nie jest to dla OPS równoznaczne z brakiem obowiązku prowadzenia rejestru sprzedaży VAT oraz brakiem obowiązku przesyłania pliku JPK do gminy
OPS musi zatem wypełniać nie tylko cząstkową deklarację VAT wykazując w poz. 10 sprzedaż zwolnioną, ale musi także prowadzić cząstkowy rejestr sprzedaży oraz przesyłać cząstkowy jpk do gminy."

to tyle w temacie...
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2017, 11:32

wielka prośba czy ma ktoś rejestr sprzedaży w exelu - dot odpłatności za DPS rodziny proszę o przesłanie karolina3-64@o2.pl
karolina123

Napisano: 10 lut 2017, 12:08

czyli nie ma co główkować, prowadzimy rejestr, sporządzamy deklarację i jpk

"Zwolnienie z obowiązku prowadzenia ewidencji na podst. art. 109 ust. 3 ustawy o VAT jest adresowane dla podatnika VAT jakim jest gmina (a OPS samodzielnie nim nie jest tylko razem z gminą)
Tym samym nie jest to dla OPS równoznaczne z brakiem obowiązku prowadzenia rejestru sprzedaży VAT oraz brakiem obowiązku przesyłania pliku JPK do gminy
OPS musi zatem wypełniać nie tylko cząstkową deklarację VAT wykazując w poz. 10 sprzedaż zwolnioną, ale musi także prowadzić cząstkowy rejestr sprzedaży oraz przesyłać cząstkowy jpk do gminy."

to tyle w temacie...[/quote]
ire

Napisano: 10 lut 2017, 18:36

Katarzyna423523 pisze:Kaja, ale Ty nie masz umowy z DPS przypadkiem, czy Cię mylę z kimś?
Ja raczej rzadko tu bywam - trochę z braku czasu, ale teraz temat taki gorący że po pracy śledzę wpisy i czasem sama podzielę się swoimi "mądrościami " - więc pewno z kimś mnie mylisz-pozdrawiam
Kaja 13

Napisano: 11 lut 2017, 20:41

alaaa pisze:zapytałam mailowo specjalistę od VAT a art. 109 ust. 3 w kontekście OPS'u, oto odpowiedź:

to tyle w temacie...
Ale na ten moment (po centralizacji) jednak jesteśmy tym "ułomnym" podatnikem VAT!
Gość

Napisano: 13 lut 2017, 18:49

No właśnie czy po centralizacji jesteśmy podatnikiem czynnym VAT ???
Kaja 13

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem