rejestr sprzedaży - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 07 lut 2017, 21:06

Zadnego JPK do gminy się nie wysyła.Pozdrawiam :)
AGA 57

Napisano: 08 lut 2017, 9:04

AGA 57 pisze:Zadnego JPK do gminy się nie wysyła.Pozdrawiam :)
gmina robi zbiorówke, na takiej zasaddzie jak d\robi deklaracje VAt-7 z waszymi danymi.

wiec musi miec wasz JPK, zeby wygenerowac jeden plik
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 9:06

AGA 57 pisze:Dobrze myślisz kaja - mam takie samo zdanie o Vacie w pomocy społecznej - jestesmy poza vatem i ja sporządzam zerowy rejestr zakupu , sprzedaży i zerową deklarację Vat - tak postanowilysmy ze skarbnikiem bo jesteśmy objęci centralizacją.OPS dziala na podstawie decyzji administracyjnych a nie umow cywilnoprawnych i realizuje je w ramach powolania przez gminę do wykonywania tych zadań więc nie ma mowy o tym żeby podlegała pod ustawę VAT.Pozdrawiam:)

a macie interpretację indywidualną?
maksiu

Napisano: 08 lut 2017, 9:59

AGA 57 pisze:Dobrze myślisz kaja - mam takie samo zdanie o Vacie w pomocy społecznej - jestesmy poza vatem i ja sporządzam zerowy rejestr zakupu , sprzedaży i zerową deklarację Vat - tak postanowilysmy ze skarbnikiem bo jesteśmy objęci centralizacją.OPS dziala na podstawie decyzji administracyjnych a nie umow cywilnoprawnych i realizuje je w ramach powolania przez gminę do wykonywania tych zadań więc nie ma mowy o tym żeby podlegała pod ustawę VAT.Pozdrawiam:)
ja również się z tym zgadzam, opinie oczywiście są podzielone, interpretacje również są różne, ale biorąc wszystko pod uwagę opłaty za DPS nie podlegające, usługi opiekuńcze nie podlegające, a więc deklaracja VAT "0"
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 12:22

Gość pisze:Witam!
Ja wystawiam za usługi opiekuńcze faktury ze stawką zwolniony z VAT. z tego sporządzam deklarację Vat i wykazuje w pozycji sprzedaż zwolniona z podatku VAT. Usługi zwolonione z podatku określa art. 43 ust 1 pkt 22 ustawy o VAT)
ok ! ale art. 109 ust. 3 ustawy o VAT mówi ze nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji podatnicy zwolnieni zVAT min. na podstawie art. 43 . Jeżeli zatem nie ma ewidencji to nie ma obowiązku JPK.
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 13:02

Dziewczyny to podsumowując ma rozumieć, że jeżeli Gmina żąda rejestrów to: drukuje rejetr zakupów zerowy, rejestr sprzedazy zerowy, deklaracje VAT zerowy oraz JPK zerowy. Ale nie wiem co z wydrukami z ksiąg ???.
Pomocy
zakręcona

Napisano: 08 lut 2017, 18:57

Gość pisze:
AGA 57 pisze:Zadnego JPK do gminy się nie wysyła.Pozdrawiam :)
gmina robi zbiorówke, na takiej zasaddzie jak d\robi deklaracje VAt-7 z waszymi danymi.

wiec musi miec wasz JPK, zeby wygenerowac jeden plik
OPS nie robi JPK bo jest poza Vatem i nie prowadzi ewidencji podatkowej związanej z Vatem więc co chcesz Gościu wysyłać.Pozdrawiam :)
AGA 57

Napisano: 08 lut 2017, 19:31

Byłam pewna do niedawna tego co pisałam wczesniej - niestety jak zaczęłam szukać , czytać - to moja pewność gdzieś uleciała - za chwilę siadam i pisze o interpretację indywidualną . Konsekwencje odnośnie złego rozliczania VAT są bardzo surowe - więc po co mi ten stres.
Poza Vatem byliśmy kiedy nie było centralizacji, . Art 43 ustawy o VAT usługi opiekuńcze traktuje jako zwolnione a nie niepodlegające VAT i tu zaczynają się moje wątpliwości .
Kaja13

Napisano: 08 lut 2017, 19:49

Gość pisze:
Gość pisze:Witam!
ok ! ale art. 109 ust. 3 ustawy o VAT mówi ze nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji podatnicy zwolnieni zVAT min. na podstawie art. 43 . Jeżeli zatem nie ma ewidencji to nie ma obowiązku JPK.
Art 109 ust 3.
" Podatnicy, z wyjątkiem podatników wykonujących wyłącznie czynności zwolnione od podatku na podstawie art. 43 i 82 ust. 3 oraz zwolnionych od podatku na podstawie art. 113 ust. 1 i 9, są obowiązani prowadzić ewidencję zawierającą: kwoty określone w art. 90, dane niezbędne do określenia przedmiotu i podstawy opodatkowania, wysokość podatku należnego, kwoty podatku naliczonego obniżające kwotę podatku należnego oraz kwotę podatku podlegającą wpłacie do urzędu skarbowego lub zwrotowi z tego urzędu oraz inne dane służące do prawidłowego sporządzenia deklaracji podatkowej, a w przypadkach określonych w art. 120 ust. 15, art. 125, 134, 138 - dane określone tymi przepisami niezbędne do prawidłowego sporządzenia deklaracji podatkowej.
I tu przychylałabym się do interpretacji -nie sporządzamy rejesru sprzedaży VAT!
Więc interpretacja indywidualna powinna rozwiać wątpliwości- pozdrawiam
Kaja13

Napisano: 09 lut 2017, 8:33

Kaja, ale Ty nie masz umowy z DPS przypadkiem, czy Cię mylę z kimś?
Katarzyna423523

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x