gmina robi zbiorówke, na takiej zasaddzie jak d\robi deklaracje VAt-7 z waszymi danymi.AGA 57 pisze:Zadnego JPK do gminy się nie wysyła.Pozdrawiam
AGA 57 pisze:Dobrze myślisz kaja - mam takie samo zdanie o Vacie w pomocy społecznej - jestesmy poza vatem i ja sporządzam zerowy rejestr zakupu , sprzedaży i zerową deklarację Vat - tak postanowilysmy ze skarbnikiem bo jesteśmy objęci centralizacją.OPS dziala na podstawie decyzji administracyjnych a nie umow cywilnoprawnych i realizuje je w ramach powolania przez gminę do wykonywania tych zadań więc nie ma mowy o tym żeby podlegała pod ustawę VAT.Pozdrawiam:)
ja również się z tym zgadzam, opinie oczywiście są podzielone, interpretacje również są różne, ale biorąc wszystko pod uwagę opłaty za DPS nie podlegające, usługi opiekuńcze nie podlegające, a więc deklaracja VAT "0"AGA 57 pisze:Dobrze myślisz kaja - mam takie samo zdanie o Vacie w pomocy społecznej - jestesmy poza vatem i ja sporządzam zerowy rejestr zakupu , sprzedaży i zerową deklarację Vat - tak postanowilysmy ze skarbnikiem bo jesteśmy objęci centralizacją.OPS dziala na podstawie decyzji administracyjnych a nie umow cywilnoprawnych i realizuje je w ramach powolania przez gminę do wykonywania tych zadań więc nie ma mowy o tym żeby podlegała pod ustawę VAT.Pozdrawiam:)
ok ! ale art. 109 ust. 3 ustawy o VAT mówi ze nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji podatnicy zwolnieni zVAT min. na podstawie art. 43 . Jeżeli zatem nie ma ewidencji to nie ma obowiązku JPK.Gość pisze:Witam!
Ja wystawiam za usługi opiekuńcze faktury ze stawką zwolniony z VAT. z tego sporządzam deklarację Vat i wykazuje w pozycji sprzedaż zwolniona z podatku VAT. Usługi zwolonione z podatku określa art. 43 ust 1 pkt 22 ustawy o VAT)
OPS nie robi JPK bo jest poza Vatem i nie prowadzi ewidencji podatkowej związanej z Vatem więc co chcesz Gościu wysyłać.PozdrawiamGość pisze:gmina robi zbiorówke, na takiej zasaddzie jak d\robi deklaracje VAt-7 z waszymi danymi.AGA 57 pisze:Zadnego JPK do gminy się nie wysyła.Pozdrawiam
wiec musi miec wasz JPK, zeby wygenerowac jeden plik
Art 109 ust 3.Gość pisze:Gość pisze:Witam!
ok ! ale art. 109 ust. 3 ustawy o VAT mówi ze nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji podatnicy zwolnieni zVAT min. na podstawie art. 43 . Jeżeli zatem nie ma ewidencji to nie ma obowiązku JPK.