ops_ops123098 pisze: ↑27 lip 2020, 10:01byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.Krwawa pisze:ops_ops123098 pisze: ↑27 lip 2020, 10:01byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
A szkolenia prowadzą ludzie z niewiele większą wiedzą od nas
Może i to było uszczypliwe, ale samo się dzieje. Miałam audyt, też miałam RIO i mi nie wytknięto tego, że wliczam dodatek pielęgnacyjny. Kopiemy się z koniem, a wystarczyłaby jedna, malutka zmiana w ustawie. Mieliśmy wiele rządów, od kiedy pojawił się ten problem z dodatkiem pielęgnacyjnym, ale żaden się nad nim nie pochylił, choć, jak wiemy, było to celowe działanie, czy też jego brak.MadJack pisze: ↑28 lip 2020, 8:08Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.
też tak uważam - takie argumenty na szkoleniukamos90 pisze: ↑28 lip 2020, 14:31ja osobiście uważam że "dodatek pielęgnacyjny" jak i "zasiłek pielęgnacyjny" to dwie różne rzeczy:
mamy w ustawie użyte słowo "zasiłek" zasiłek pielęgnacyjny jest poprzyznawany na zupełnie innych zasadach co "dodatek", z tego co wiem aby dostać "zasiłek" trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (nie pamiętam w jakim stopniu) oraz trzeba złożyć wniosek o ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" przyznaje się osobie która skończyła 75 lat, w moim przekonaniu "zasiłek" NIE wliczamy bo jest jak byk w ustawie napisane, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" ja wliczam.