Dochody, prośba o pomoc - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 lut 2022, 9:59

Dzień dobry.
Mam złożony wniosek o dodatek mieszkaniowy. Pan, który się o ten dodatek ubiega nigdzie nie pracuje, jest zgłoszony do Urzędu Pracy jako bezrobotny nie posiadający prawa do zasiłku. Tak jak wcześniej brałabym do dochodów składkę zdrowotną z UP, tak teraz nie wiem co powinnam wziąć pod uwagę. Z tego co pamiętam na szkoleniach mówili, że także do dochodów nie wlicza się żadnej pracy dorywczej. Więc jeśli ani nie składkę zdrowotną, ani prace dorywcze to co brać do wyliczeń ? Z pomocy w MOPS korzysta w formie finansowej ( jednak zamieniana się na talon żywnościowy do sklepu spożywczego ), rzeczowej oraz z gorącego posiłku. Co z pieniędzmi które dostaje od rodziny np. rodzina płaci rachunek za wodę, prąd ?
pracownikUM20
Praktykant
Od: 05 paź 2020, 7:43
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 02 lut 2022, 10:03

0 zł dochód
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 02 lut 2022, 11:56

dokładnie 0zł :)
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 lut 2022, 11:08

A jak się zapatrujecie na osobę bez żadnych dochodów, niezarejestrowaną w Urzędzie Pracy? Przyznajecie dodatek osobie nieubezpieczonej?
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 03 lut 2022, 11:35

ja przyznaję
młoda
Starszy referent
Od: 11 mar 2015, 13:26
Zajmuję się: FA/DM

Napisano: 23 lut 2022, 14:47

mag027 pisze:A jak się zapatrujecie na osobę bez żadnych dochodów, niezarejestrowaną w Urzędzie Pracy? Przyznajecie dodatek osobie nieubezpieczonej?
Ja z kolei nie przyznaję, takich osób nie biorę pod uwagę rozpatrując wniosek, ze względu na to, że jest w wieku (ja to nazywam) "produktywnym" i taka osoba powinna wykazać jakikolwiek dochód.
Może robię coś źle? Proszę o opinię :)
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Napisano: 23 lut 2022, 14:54

hmm... w takim razie przy wydaniu decyzji odmownej na jaki artykuł sie powołasz?
Ewentualnie w takiej sytuacji moim zdaniem można przeprowadzić wywiad środowiskowy, z którego wynikała by rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, o której mowa w ust. 1, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 23 lut 2022, 14:55

ostr.ka pisze:
mag027 pisze:A jak się zapatrujecie na osobę bez żadnych dochodów, niezarejestrowaną w Urzędzie Pracy? Przyznajecie dodatek osobie nieubezpieczonej?
Ja z kolei nie przyznaję, takich osób nie biorę pod uwagę rozpatrując wniosek, ze względu na to, że jest w wieku (ja to nazywam) "produktywnym" i taka osoba powinna wykazać jakikolwiek dochód.
Mikolaze pisze:
23 lut 2022, 14:54
hmm... w takim razie przy wydaniu decyzji odmownej na jaki artykuł sie powołasz?
Ewentualnie w takiej sytuacji moim zdaniem można przeprowadzić wywiad środowiskowy, z którego wynikała by rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 23 lut 2022, 15:09

ostr.ka pisze:
23 lut 2022, 14:47
szczerze...to nie masz do tego artykułu...chyba ze przeprowadzisz wywid srodowiskowy i stwierdzisz wyraznie razaca dysproporcje ...a to nie jest takie latwe...a to ze osoba nie pracuje a jest w wieku produktywnym nie oznacza,ze nie przysluguje jej dodatek miezkaniowy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 lut 2022, 15:11

Mikolaze pisze:
ostr.ka pisze:
Mikolaze pisze:
23 lut 2022, 14:54
Ewentualnie w takiej sytuacji moim zdaniem można przeprowadzić wywiad środowiskowy, z którego wynikała by rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe
No właśnie dodatkami mieszkaniowymi zajmuje się od niedawna, także proszę o pomoc, bo być może robię coś źle :) i tak przekazała mi moja poprzedniczka, konkretniej mam na myśli sytuację tego typu, jeżeli składa mi wniosek powiedzmy małżeństwo, załóżmy, że pan pracuje, wykazuje dochód, a pani nie jest zarejestrowana w UP, dorabia dorywczo, nie jest w stanie wykazać mi żadnego dochodu, więc zawsze przy rozpatrywaniu wniosku w takiej sytuacji brałam pod uwagę tylko 1 osobę.
Czy nie? :?
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x