Renta wychowanka

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Wiki

Renta wychowanka

Post autor: ~Wiki »

Czy jeżeli wychowanek skończył 18 lat w maju i ma rentę po ojcu to czy zobowiązany jest do częściowego pokrycia kosztów utrzymania w placówce i jaki to procent dochodu z renty?
~jolka

Re: Renta wychowanka

Post autor: ~jolka »

a na jakiej podstawie ma płacić ?
~jolka

u nas nikt z wych-ków pełnoletnich nigdy nie płacił nawet cześciowo ,chyba,że zmieniły się przepisy ?od kiedy?
~eliza

Post autor: ~eliza »

owszem ,ma płacicć ,50 % swoich dochodów ,tak jak wczesniej osoba dysponująca jego renta
~jolka

do elizy -podaj na podstawie jakiego przepisu,proszę
~eliza

Post autor: ~eliza »

Do Jolki-pisałam w tej sprawie do Ministerstwa i PS i mogę przepisać co mi w tej sprawie odpisano..
,,,W przypadku o którym mowa w ust 3 ,czyli braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty,za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę o której mowa w art 37 ust 2 ,opłatę lub jej część ponosi także ta osoba ,w wysokości nie wyższej niż 50 % dochodu tej osoby ,o którym mowa w art 80 ust 3.
ODPOWIEDZ