Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
Witam. Czy ktoś wie na jakich zasadach ma odbyć się zniesienia KN w 2013 roku? Jakie są zasady i reguły? Docierają dość sprzeczne informacje. Jedne mówią o konieczności wypłaty odpraw inne nie. Dajcie znać.
Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
pewnie każdy powiat zrobi to najkorzystniej dla siebie,tzn.oszczednie...
ale czemu odprawy tzn.ze trzeba tych pracowników zwolnic nie z ich przyczyny, ale przecież nie ma takiej potrzeby a ,tylko zmiana w umowie , czyli aneks o zmianie warunków i wtedy przyjmuje albo nie .jak nie tzn ze sam rezygnuje i nie ma żadnej odprawy- wydaje mi się ze tak to może wyglądać, ale jeszcze nie wszystko przesadzone z karta przecież.
ale jeśli nawet dojdzie do zejścia z karty to kto powinien się martwic o posadę? ten co miał kartę czy ten co jest na kodeks? . moim zdaniem tych co mieli kodeks i maja nie powinno to dotyczyć , a mianowicie -przechodzenie tamtych z karty na kodeks.u nas dyr. już wie ze jak zwolni kodeksowego kosztem tego ze zostawi tego co przeszedł z karty na kodeks idziemy do sądu , co jest winien pracownik kodeksowy ze tamtym zabrali(może).
może być i tak, że 31 grudnia jesteś \"kartowy\" a budzisz się jako samorządowy. Zmiana następuje z mocy prawa i utrata dodatków także.Inną kwestią jest fakt, że w tym momencie liczba pracowników jest za duża, bo zmienia się wymiar godzin.Wszyscy pracownicy muszą dostać informację o warunkach pracy i płacy. Sądzę, że z powodów organizacyjnych wypowiedzenia będą już na warunkach kodeksowych tzn. z winy pracodawcy.
Pewnie pojawią się wytyczne organów prowadzących z interpretacją radcy prawnego jak się z tym uporać.
Pewnie pojawią się wytyczne organów prowadzących z interpretacją radcy prawnego jak się z tym uporać.
masz racje Bożeno z jednym tylko faktem nie powinno brać się pod uwagę do zwolnienia kodeksowych ,oni pracowali na tych warunkach od momentu przyjęcia. wiem ze karcianym świństwo się robi ale czemu tym drugim z ich powodu tez robić? karciani maja jeszcze 1,5 roku na zmianę pracy. jak chcą pracować jako nauczyciel z karta nauczyciela to niech zacznie szukać pracy gdzieś indziej lub jak to możliwe niech przejdzie na rentę lub emeryturę.
Droga Fasolko, zauważ, że wielu kodeksowych ma umowy na czas określony. Może po prostu cześć umów wygaśnie.
Marcin ja pytałam się w ZNP na jakich zasadach to będzie się działo, ale przewodnicząca nie umiała mi odpowiedzieć tylko rzuciła mi przed nosem stertą artykułów, w których mowa o tym, że nauczyciele też dużo stracą. Tylko, że ja nie z pretensjami przyszłam, \"że stracę\", tylko chciałam konkretnej rzetelnej informacji. Jak technicznie to wygląda. Chciałabym wiedzieć na co się przygotować.
No i o te szczegóły techniczne mi biega. Jak, gdzie, kiedy, w jaki sposób, jakimi narzędziami? Pozdrawiam
Marianno czy wygasną czy nie to swoją drogą,ja pisałam wcześniej o innej sytuacji w której nie powinno być krzywdzenia kodeksowych. Marcin u Ciebie jak będzie ?
Oprócz Tryb zniesienia Karty Nauczyciela - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Zaproszenie
prowadzenie warsztatów w placówce
Centrum Obsługi Placówek
zarobki wychowawcy wg.nowej ustawy
koordynator wychowawca
zróbmy coś ,bo bedzie jeszcze gorzej
zarobki prowadzących rodzinne domy dziecka
DIAGNOZA
przeniesienie dziecka do placówki innego typu
znowu podwyżki!
Renta wychowanka
podpowiedzcie:)