Uzysk z renty, dochód przekracza. Pytanie od kiedy, bo renta przyznana od 01.11.2013 r., a decyzja przyznająca z 15.01.2014 r. Kobieta wzięła świadczenia w styczniu i lutym, marzec wstrzymaliśmy. Czy ma do zwrotu?
dochód uzyskany z miesiąca następującego po miesiącu, z w którym dochód został osiągnięty tj. zaświadczenie ZUS/KRUS z grudnia 2013r. o dochodzie netto, jeśli dochód przekracza to myślę, że ma do zwrotu za styczeń i luty 2014r.
nam na szkoleniu mówiono: decyzja od renty 15.01.2014r. to jest data uzyskania dochodu. w sytuacji uzyskania dochodu bierze sie dochód z miesiaca następujacego czyli lutego 2014 i od marca uchylenie.
@kia
Jeśli chcesz zrobić jak Eda, nie bronię, ale namów stronę do złożenia odwołania. Będziesz miała pewność, że świadczeniaza styczeń i luty nie są świadczeniami nienależnie pobranymi.
Bo nie są.
O czym strona miała Cię poinformować w styczniu, albo w lutym? O tym że się toczy postępowanie w ZUS? Załóżmy, że przyszła i Ci powiedziała: \"Złożyłam wniosek na rentę i czekam. Czy przysługują mi rodzinne?\"
Co odpowiesz? Pytanie kieruje również do Edy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett