Rezygnacja z praw nabytych? Pomóżcie. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 11:54

Na fb na stronie stowarzyszenia Jeden Front, jedna z osób z tego stowarzyszenia pisze, że opiekunowie, którzy posiadają Zasiłek dla Opiekuna (nie Specjalny Zasiłek Opiekuńczy) musieliby zrezygnować z tego Zasiłku na 3 miesiące, żeby utracić prawa nabyte a dopiero potem mogliby się starać o 800zł - oczywiście, gdyby nowelizacja ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych weszła w życie.
Czy rzeczywiście ci opiekunowie pozostawaliby bez żadnego wsparcia przez 3 miesiące?
Bardzo was proszę o odpowiedź.
AsiaBK

Napisano: 29 kwie 2015, 13:06

Ten projekt ustawy jest już nieaktualny. Nie będzie dalej procedowany.
Gość

Napisano: 29 kwie 2015, 13:20

Nie wiadomo, czytałam że wstrzymany. Ja pytam jak by było gdyby wszedł, czy rzeczywiście opiekunowie musieliby zrezygnować z Zasiłku dla opiekuna na 3 miesiące, żeby pozbyć się praw nabytych a potem dopiero starać się o Świadczenie Pielęgnacyjne?
AsiaBK

Napisano: 29 kwie 2015, 13:33

że zrezygnować z zdo by się starać o świadczenie to logiczne, ale dlaczego okres karencji 3m-cy - to chyba wymysł
wwo

Napisano: 29 kwie 2015, 14:00

Dyskusja bezprzedmiotowa. "Co by było, gdyby było". Projekt ustawy nie będzie dalej procedowany.
mireczka

Napisano: 29 kwie 2015, 15:03

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie? Nieistotne będzie czy nie będzie procedowany. Nie będzie ten to będzie inny.
Czy istnieje coś takiego jak okres oczekiwania 3 miesiące, żeby utracić prawa nabyta zanim nabędzie się inne świadczenie?
AsiaBK

Napisano: 29 kwie 2015, 15:10

To tylko jakies brednie wyssane z palca.
Widocznie wymyślone w celu zastraszenia niektórych.
m&m

Napisano: 29 kwie 2015, 15:11

nie ma
kun'

Napisano: 29 kwie 2015, 15:17

Który projekt nie będzie dalej procedowany?
Abelardo

Napisano: 29 kwie 2015, 15:20

A to ze projekt nie będzie procedowany to coś pewnego ? Bo jak na razie taka informacja pochodzi jedynie od jednej organizacji, która układa sie z ministerstwem za zamkniętymi drzwiami. A poza tym cisza.
m&m

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x