Witam. Kobieta złożyła rezygnację ze starego ŚP od 17 maja bo podejmuje pracę . Uchyliłam decyzję, wypłaciłam za 16 dni i z dniem 17 wyrejestrowałam ze składek. Teraz składa wniosek na nowych zasadach, umowa od 23 maja dopiero bo tak wyszło. Czy mam jej wyrównać nowe świadczenie od 17 maja i za okres od 17 do 22 znowu zgłosić do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego?
Świadczenie podzielne, po 2988 zł miesięcznie, wygląda na to że za cały maj przysługuje, więc od 17 maja przyznałabym nowe i tak jak piszesz o składkach, trzeba załatać dziury w ubezpieczeniu
No tez tak myślę. A jeszcze jedno, bo to była koordynacja ale dziś dostałam, że uchylają decyzję na ŚP od 01.05.2024 r. bo juz nie ma koordynacji. Czyli muszę jej przyznać ja od 1 maja i od 17 uchylić. Czy mogę to zrobić jedną decyzją?
Po koordynacji przyznałabym od 01-16 maja i wniosek stary załatwiony
Na nowy wniosek nowa decyzja od 17 maja bo będziesz mieć inne pouczenie, to już nie będzie świadczenie z tytułu rezygnacji z zatrudnienia
Jest maj. A co w przypadku rezygnacji z ŚP na starych zasadach od marca 2024 i złożenie wniosku w marcu 2024 na nowych zasadach na dwoje dzieci ( punkty 7 i 8 są)?
uchylić z korzyścią dla strony od marca 2024 na "starych zasadach" i przyznać na dwoje dzieci od marca 2024 na pierwsze dziecko przyznać a na drugie podwyższyć o 100 %?
uchylacie starą decyzję od następnego miesiaca, tak? czyli w tym przypadku od kwietnia....
a podwyższenie jak przyznajecie- nową decyzją? wniosek na nowe - drugie dziecko złożony w marcu 2024
zależy czy zrezygnowała przed czy po wypłacie, więc od marca albo kwietnia uchylenie. Sygnity wymyśliło, że podwyższenia można robić tylko przez zmieniającą decyzję