Proszę o pomoc. Pan po rozwodzie z pierwszą żoną ma dwoje dzieci, dzieci są przy matce i ona pobiera na nie świadczenia wychowawcze, on płaci na te dzieci alimenty. Pan w chwili obecnej ma drugą żonę i z nią 2 dzieci na 2 bez dochodu pobiera świadczenie. Teraz chce do rodziny wpisać tamte dzieci żeby dostać świadczenie na pierwsze dziecko które ma z obecną żoną , żeby było bez dochodu. Pan twierdzi , że jest to rodzina patchworkowa.
Patchworki to mu oczy przesłoniły.
Jeśli zamieszkiwałby z tymi dziećmi to tak, ale jeśli dzieciaki są przy matce, to nie są w składzie jego nowej rodziny. Możesz go wysłać na drzewo
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
miałam podobną sytuację, z tym że Pan stanu wolnego tylko, że miał 2 dzieci i każde z inną Panią. We wniosku wpisał mi chłopca/syna z poprzedniego związku (oczywiście aby dostać na drugie)i się upierał przy swoim. Wniosek przyjęłam, groźby wysłuchałam, sądem postraszył....A ja biedny "zastraszony" pracownik co miałam robić?....kontakt z ośrodkiem w gminie w której Pani mieszka, wywiad, dokumenty potwierdzające, że Pan to naciągacz, pisma do niego....sprawa zakończyła się ZAWIADOMIENIEM O POZOSTAWIENIU WNIOSKU W SPRAWIE USTALENIA PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO BEZ ROZPATRZENIA!