Wstrzymanie 500+ W związku z aneksem - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 maja 2017, 12:39

01.01.2017 podpisałam umowę o prace na 1/2 etatu. 27.03.2017 otrzymałam aneks do umowy zmieniający warunki tj. Na czas nieokreślony, zwiększenie etatu na 1 etat oraz większe dochody. W styczniu zgłosiłam fakt do OPS o podpisaniu umowy, a w marcu przedstawiłam na wezwanie OPS, dochody wypłacone w miesiącu styczeń, luty 2017. Następnie zgłosiłam na początku kwietnia iż zwiększył mi się etat i 08.05.2017 zostało wystosowane pismo z OPS o przedstawieniu dochodów netto za miesiąc kwiecień (dotyczy to zarówno świadczeń rodzinnych jak i wychowawczych). Wczoraj otrzymałam informacje iż dostanę decyzje o wstrzymaniu obydwu świadczeń w związku z przekroczeniem dochodów o 4 zł . Nadmienię iż w kwietniu otrzymałam z ZFŚS zapomogę świąteczna, która była jednorazowa a pracodawca uwzględnił ja do otrzymanego dochodu w kwietniu. Moja sytuacja dochodowa nie przekracza progu 800 zł . Moje pytanie czy aneks do umowy jest uzyskaniem dochodu a tym samym tracę świadczenia ???
DorotaS
Praktykant
Od: 20 maja 2017, 12:09
Zajmuję się: Referent

Napisano: 20 maja 2017, 17:31

Niestety, ale to kolejny przykład nieprzejrzystości naszej ustawy. Powiem więcej, nawet w ministerstwie nie ma jednego stanowiska w tej sprawie. I tak, część OPS-ów uznaje, że jeśli umowa podpisana jest z tym samym pracodawcą, w ramach jednego stosunku pracy, to jest to dochód trwający, bez względu na kolejne umowy zawierane z tym pracodawcą. Inna część OPS-ów uznaje każdą, kolejną umowę za nowy, odrębny dochód i żąda za każdym razem wysokości dochodu z następnego miesiąca po miesiącu uzyskania. Jak widać istnieje też kolejna grupa OPS-ów, która nawet aneks do jednej umowy uznaje za uzyskanie dochodu i żąda przedstawienia dochodu z kolejnego miesiąca. Ale musisz wiedzieć, że nie bierze się to znikąd. Są wyroki mówiące o tym, że każda, najmniejsza zmiana w wysokości uzyskiwanego dochodu jest uzyskaniem dochodu i dotyczy to także aneksów do umów. Na te wyroki powołują się SKO i niewykluczone, że Twój OPS opiera swoją interpretację na takich orzeczeniach.
Są też wyroki, które mówią o tym, że raz zawarty stosunek pracy trwa bez względu na to, czy to pierwsza, czy kolejna umowa, nie mówiąc już o aneksach do umów.
Zostaje Ci jedynie odwołanie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 10:01

Rozumiem, dziękuje za odpowiedz, choć moim zdaniem wg ustawy powinnam mieć liczone z lutego 2017, a nie na podstawie późniejszego aneksu. Nie było świadectwa pracy, ani nowej umowy, wiec i uzysku również. Zresztą powinno się działać na podstawie ustawy a nie wyroków.
DorotaS
Praktykant

Napisano: 22 maja 2017, 10:13

Wg mnie aneks nie jest podstawą do nowego uzyskania dochodu. Jakby Pani podpisała nową umowę to tak. Na Pani miejscu bym się odwołała.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 22 maja 2017, 11:49

Według mnie aneks nie jest utratą i uzyskiem (i ja bym liczył tą umowę z lutego a nie ten aneks). Nie było świadectwa pracy, cały czas jest ciągłość umowy. Natomisat wiem, że niektóre SKO liczy aneksy jako uzyski (nie wiem skąd im się to bierze). Ja na Pani miejscu złożyłbym odwołanie.
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 22 maja 2017, 12:32

Dziękuje, na pewno nie zostawię tego :evil:
DorotaS
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]