Kobieta wyprowadziła się w lipcu, a jeszcze przez 3 miesiące pobierała dodatek mieszkaniowy, czyli musze wydać decyzje nakazująca zwrot bądź wezwanie do zapłaty, jak to zrobić to mój pierwszy taki przypadek.
Po dodatek przychodziła do kasy
D E C Y Z J A
Na podstawie art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 KPA (tekst jednolity Dz.U. z 2013r. poz. 267 z późn. zm.) oraz art. 2 ust. 1 i art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (tekst jednolity Dz.U. z 2013r. poz. 966 z późn. zm.),
STWIERDZAM:
• wygaśnięcie z dniem 31.06.2015 r.
decyzji własnej Nr824.1 z dnia 01.05.2015 r. o przyznaniu dodatku mieszkaniowego «Nazwisko3»,
na lokal mieszkalny: «Kod» «Miejscowość» «Ulica»
w wysokości 220,00 zł zł na okres od dnia 01.05.2015 r. r. do dnia 30.10.2015 r.
ZOBOWIĄZUJĘ:
• «Nazwisko2» do zwrotu nienależnie wypłaconego dodatku mieszkaniowego za m-c lipiec, sierpień, wrzesień, październik 2015 r. w kwocie 880,00 zł
• powyższą kwotę należy zwrócić w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszej decyzji
w kasie Urzędu ...... lub na konto Nr ..............
U Z A S A D N I E N I E:
Zgodnie z art. 2 ust. 1 powołanej w podstawie prawnej ustawy o dodatkach mieszkaniowych, dodatek mieszkaniowy przysługuje: najemcom i podnajemcom lokali mieszkalnych, członkom spółdzielni mieszkaniowych, osobom zajmującym lokale mieszkalne w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom lokali mieszkalnych oraz innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem.
I tu nie wiem co napisać bo dowiedziałam się o tym od innej rodziny która przyszła złożyć wniosek na to samo mieszkanie, umowę mają od 14 lipca.
POUCZENIE:
Od decyzji niniejszej służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ...... za pośrednictwem tut. Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.
Decyzja o wygaśnięciu dodatku jest tu jak najbardziej potrzebna. Podana propozycja stanowi krok we właściwym kierunku, zwłaszcza sentencja, tylko daty sprawdzić i poprawić, bo za wyjątkiem pierwszej mam wątpliwości czy prawdziwe.
Zapisane zobowiązanie — do przemyślenia, bo brak takiego czegoś wcale nie oznacza, że bezzasadnie pobrane kwoty można darować.
Uzasadnienie podobnie do przemyślenia. Proponuję coś w tym stylu: „Decyzją z .... nr ... Wójt przyznał Pani/Panu ... dodatek mieszkaniowy na okres od ... do... W lipcu 2015 r. wnioskodawca rozwiązał umowę i zwolnił mieszkanie objęte dodatkiem, w efekcie czego wygasł obowiązek płacenia za użytkowanie mieszkania od ... lipca/czerwca/sierpnia* (*niepotrzebne skreślić), a tym samym dodatek i decyzja przyznająca go stały się bezprzedmiotowe. Jednocześnie w interesie społecznym leży stwierdzenie wygaśnięcia ww. decyzji. W przeciwnym wypadku, tj. bez takiego stwierdzenia, decyzja nadal ma moc i pozwala pozostawić publiczne środki finansowe niezgodnie z ich zasadniczym przeznaczeniem, co nie leży w interesie społecznym”.
Wcześniej można zawiadomić o wszczęciu postępowania, a także wyjaśnić z którym naprawdę dniem ustał obowiązek płacenia przez poprzedniego wnioskodawcę (data nowej umowy niekoniecznie przesądza)