dot. art. 85 ust. 6 ustawy o pieczy :
gdzie w pomoście wprowadzić świadczenie w wysokości 20 % dla rodziny pomocowej. Czy świadczenie to jest obliczane netto czy z potrąceniami
moim zdaniem należy się od każdego dziecka, chodziło mi jednak o to jak i od jakiej kwoty naliczać świadczenie? Wypłacać w całości czy z potrąceniami jak przy wynagrodzeniach? Co oznacza otrzymywane wynagrodzenie? Brutto czy netto ?
a masz może jakiś wzorzec umowy z rodziną pomocową którym możesz się podzielić?a kto podpisuje umowę Pcpr z którego jest rodzina pomocowa czy pcpr z którego są dzieci w przypadku gdy dzieci są umieszczone w innym powiecie niż rodzina pomocowa?
są dwie kwestie: ustalenia wynagrodzenia dla rodziny pomocowej, ktore w przypadku gdy bedzie to rz zawodowa, nie moze byc nizsze od 20% otrzymywanego przez ta rz zawodowa wynagrodzenia ( w umie oczywiscie okreslamy kwote brutto, te 20% tez dotyczy wg mnie brutta, wyplacamy netto), druga: swiadczenia na dzieci - pod warunkiem ze rz nie otrzyma ich, oczywiscie wyplacane r.pomocowej proporcjonalnie do liczby dni pobytu dziecka
czy z RZ zawodową na czas jej funkcjonowania także jako r pomocowa - spisujecie odrębną umowę na tę okoliczność, czy robicie aneks do obowiązującej umowy?
Mam pytanie do pracowników socjalnych.Jestem rodziną zastępczą zawodową dla 5 dzieci(rodzeństwo).W listopadzie chcę iść na cały miesiąc wolnego.Mam zaplanowany wyjazd do syna za granicę.Troje dzieci uczęszcza do gminnego gimnazjum niedaleko miejsca zamieszkania i jedno dziecko do podstawówki w tej samej miejscowości.Rodzina pomocowa wyznaczona przez mój PCPR mieszka ok.30 km od nas.Jak myślicie czy podczas mojej nieobecności moje obowiązki może przejąć mąż lub syn z synową?.Dzieci przecież będą musiały chodzić do szkoły.Co zrobić z tym fantem?.Jak myślicie?
Moim zdaniem mąż nie może być rodziną pomocową, Ty wraz z mężem jesteście rodziną zastępczą zawodową a zgodnie z przepisami umowę o RZ podpisuje się tylko z jednym ze współmałżonków. Co do syna i synowej to jak najbardziej mogą, tylko muszą mieć szkolenie i spełniać pozostałe warunki określone umową.