Napisano: 27 maja 2011, 20:38
Zgodnie z naszą ustawą świadczenie przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, czyli od miesiąca kiedy klient dostarczy orzeczenie o niepełnosprawności do PCPR, wszelkie inne interpretacje są niezgodnie z przepisami. Wiem, ze jest to szkodliwe dla rodzin, ale poczytajcie przepisy. Na podstawie jakich artykułów robicie wyrównania proszę o ich podanie.
Wiem że są różne interpretacje ale wiecie (jak już tu kiedyś pisałem) jaką mają one moc prawną? To są TYLKO OPINIE osób, które zajmują jakieś tam stanowiska w różnych urzędach. Opinia nabierze mocy prawnej jeśli będzie opublikowana w formie ustawy lub rozporządzenia. Wszelkie inne interpretacje nadają się tam gdzie król chodzi piechotą. Dlaczego? Bo każdy może taką napisać, że jemu się tak wydaje ale komuś innemu, na podstawie tych samych przepisów, będzie wydawało się zupełnie co innego.
MOPSy, jak wypłacają zasiłki pielęgnacyjne wstecznie to mają umocowanie prawne. A w naszej ustawie .... Poczytajcie ustawę o pieczy zastępczej, tam już jest taki zapis co pozwala na cofnięcie się i wyrównanie do tyłu świadczenia. A teraz dla tych co wyrównają wstecz. Napiszcie proszę czy wyrównacie mi jeśli dostarczę Wam orzeczenie dziecka o niepełnosprawności ale rok po tym jak zostało mi wydane? Nie. A czemu? skoro niektórzy wypłacają od momentu złożenia dokumentów do komisji czy wydania orzeczenia a ja tylko zapomniałem przez rok donieść kwit do PCPRu.