rolnicy

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ankaw

rolnicy

Post autor: ankaw »

mam takie wątpliwości przy rolnikach... małżeństwo składa wniosek na dożywianie dzieci,
mają gospodarstwo o powierzchni przeliczeniowej 1,1 (fizyczne jeszcze mniej) oboje na krus, nie rejestrują się w PUP, utrzymują się ze świadczen rodzinnych...nie wiem co o tym myslec, czy moge ich jakos zmusić do rejestracji w PUP i szukania pracy,
drugi przypadek, mąż pracuje, natomiast żona jest na krusie jako właścieilka gospodarstwa rolnego ponizej 1 ha przeliczeniowego,do dochodu tego nie licze ale czy odliczać płacone składki?
co robicie z takimi przypadkami? co to za gospodarstwo 1 ha przeliczeniowy? chyba przykrywka pod cos albo pic fotomontaż
t.franek

Re: rolnicy

Post autor: t.franek »

A co tu myśleć.
1/Nie mogą się rejestrować w PUP bo są rolnikami z mocy ustawy czyli z racji posiadania gospodarstwa rolnego.
2/składkę odliczasz
I nie myśl tyle....
Esia

Post autor: Esia »

Jak się nie wie, to się nie pisze, franek.
Każdy, kto posiada poniżej 2 ha przel., może zarejestroać się jako osoba bezrobotna, powyżej 2 ha przel. - tylko jako poszukujący pracy.
ankaw

Post autor: ankaw »

tak sobie myślę żeby napisać do PUP na jakiej podstawie odmawiają rolnikom którzy mają w okolicach 1 ha przeliczeniowego, przeciez z takiego gospodarstwa nie da sie realnie utrzymac rodziny, a podopieczni mówią że PUP ich odsyła, pewnie niektórym to na rękę, u Was też tak jest?
franku myślenie ma przyszłość :P nie che być pustakiem
zzzz

Post autor: zzzz »

Podstawa PUP- spadek bezrobocia zgodnie z założeniami rządu
ODPOWIEDZ