Mam pytanie odnośnie podstawy wymiaru składki w przypadku:
1) świadczenia pielęgnacyjnego, zasiłku dla opiekunów, specjalnego zasiłku opiekuńczego,
2) zasiłku stałego,
w momencie gdy trzeba opłacić składkę za niepełny miesiąc.
Wg ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r.o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:
Art. 66.
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
26) osoby pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;
28a) osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;
28b) osoby pobierające zasiłek dla opiekuna, przyznany na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;
Art. 73.
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego:
9) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 26, obejmuje okres od dnia przyznania zasiłku do dnia utraty prawa do zasiłku;
10) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 28 i 28a, obejmuje okres od dnia przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania do dnia utraty prawa do ich pobierania;
10a) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 28b, obejmuje okres od dnia nabycia prawa do zasiłku dla opiekuna, nie wcześniej jednak niż od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567) do dnia utraty prawa do jego pobierania;
Art. 79.
1. Składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosi 9% podstawy wymiaru składki, z zastrzeżeniem art. 82 i 242.
2. Składka jest miesięczna i niepodzielna.
Art. 81.
8. Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne dla:
7) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 26, jest kwota odpowiadająca wysokości przyznanego zasiłku stałego z pomocy społecznej;
9) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 28 i 31, jest kwota odpowiadająca wysokości specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługującego na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych;
9b) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 28a, jest kwota odpowiadająca wysokości świadczenia pielęgnacyjnego przysługującego na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych;
9c) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 28b, jest kwota odpowiadająca wysokości zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
Załóżmy, że trzeba opłacić składkę za okres od 01.09.2014 do 15.09.2014 (15 dni).
Wysokość świadczeń faktycznie wypłaconych to:
1) świadczenie pielęgnacyjne - 400 zł (=800*15/30),
2) zasiłek dla opiekuna, specjalny zasiłek opiekuńczy - 250 zł (=520*15/30),
3) zasiłku stałego - 264,50 zł (=529*15/30; przy założeniu, że osobie przysługuje maksymalna kwota zasiłku).
W przypadku świadczeń pielęgnacyjnych za podstawę wymiaru składki przyjmuję 800 zł.
W przypadku zasiłków dla opiekunów, specjalnych zasiłków opiekuńczych za podstawę wymiaru składek przyjmę 520 zł.
W przypadku zasiłku stałego za podstawę wymiaru składek przyjmę 264,50 zł.
Problem polega na tym, że nie bardzo widzę różnicę między zapisami ustawy dot. zasiłku stałego (kolor czerwony), a pozostałymi zapisami (kolor zielony). Wg mnie wysokość np. świadczenia pielęgnacyjnego przyznanego na 15 dni wg przepisów o świadczeniach rodzinnych to to samo, co wysokość zasiłku stałego przyznanego z pomocy społecznej za ten sam okres (czyli 400 i 246,50 zł). W obu przypadkach wydziela się kwoty z wymiaru ogólnego za pełny miesiąc, podstawa wymiaru składki powinna być zatem taka sama.
Moje pytanie zatem brzmi - powinienem opłacać składkę zdrowotną przy zasiłku stałym, analogicznie do pozostałych świadczeń, od pełnej kwoty (tj. wg przykładu 529 zł) czy częściowej (tj. wg przykładu 264,50 zł)?
Składka zdrowotna - podstawa wymiaru składki
Re: Składka zdrowotna - podstawa wymiaru składki
Ładne wypracowanie.
W mojej opinii ważny jest tutaj zapis kwota odpowiadająca wysokości przyznanego zasiłku stałego z pomocy społecznej;
Czyli w tym jednym zdaniu masz cała odpowiedz.
Składka od wysokości zasiłku jaki przyznałeś - a nie od maksymalnej wysokości zasiłku stałego.
W mojej opinii ważny jest tutaj zapis kwota odpowiadająca wysokości przyznanego zasiłku stałego z pomocy społecznej;
Czyli w tym jednym zdaniu masz cała odpowiedz.
Składka od wysokości zasiłku jaki przyznałeś - a nie od maksymalnej wysokości zasiłku stałego.
Nie wiem czy się do końca zrozumieliśmy. Wysokość zasiłku stałego może się różnić, od 30 do 529 zł, wtedy też by była inna kwota za te 15 dni. W przykładzie założyłem, że osobie przysługuje 529 zł (czyli maks), by nie działać na nieznanej wartości x.
Wg przykładu przyznane jest zatem 264,50 zł z racji niepełnego miesiąca (15 z 30 dni), czyli połowa z kwoty 529 zł. Czasem przysługuje mniej, np. 450 zł, wtedy wypłaciłbym 225 zł za połowę miesiąca, identycznie jak przy np. świadczeniu pielęgnacyjnym, tj. wypłacane 400, a jednak podstawą do składki jest 800 zł.
Przyjmując więc mniejszą wysokość zasiłku, drugi przykład - 450 zł za cały miesiąc, nadal uważasz, że jako podstawę należy nadać to 225 zł (wartość za 15 dni)?
Na podstawie tych artykułów, trudno mi się z tym zgodzić, bo nie wiem czemu nie działa analogia do pozostałych zapisów ustawy.
Rozeznałem się dodatkowo w temacie samego zasiłku stałego i problem, który się pojawił, wynika z przyznania renty i zwrotu składki z racji uzyskania innego tyt. do ubezpieczenia. Opłacono zatem składkę od postawy 529 zł (kwoty przysługującej za pełny miesiąc), tylko cześć zostanie przez ZUS zwrócona i na tym chyba zagadka polega. Tzn. powinno się opłacać składkę od podstawy wyrażającej wysokość zasiłku za pełny miesiąc (tak też wykazano w raporcie ZUS RZA), jednak akurat w tym przypadku część obciążenia przechodzi na ZUS.
Jest to na tyle dziwne, że jak dzielę ubezpieczenie po części np. z pracodawcą czy PUP w przypadku pozostałych świadczeń, to nie działa żadna zasada podziału obciążeń (nawet za 1 dzień przysługiwania świadczenia płacę jak za cały miesiąc), a tutaj mam robić "zrzutkę". ZUS łaskawca/cwaniak?
Przyjrzę się temu jeszcze raz dokładnie w poniedziałek, bo w tym momencie nie mam dostępu do bazy danych, ale obstawiałbym jednak równo dla każdego z świadczenia zasadę, że opłaca się składkę od podstawy, która odpowiada wysokości świadczenia przysługującego za pełny miesiąc, niezależnie od realnie wypłaconych środków.
Wg przykładu przyznane jest zatem 264,50 zł z racji niepełnego miesiąca (15 z 30 dni), czyli połowa z kwoty 529 zł. Czasem przysługuje mniej, np. 450 zł, wtedy wypłaciłbym 225 zł za połowę miesiąca, identycznie jak przy np. świadczeniu pielęgnacyjnym, tj. wypłacane 400, a jednak podstawą do składki jest 800 zł.
Przyjmując więc mniejszą wysokość zasiłku, drugi przykład - 450 zł za cały miesiąc, nadal uważasz, że jako podstawę należy nadać to 225 zł (wartość za 15 dni)?
Na podstawie tych artykułów, trudno mi się z tym zgodzić, bo nie wiem czemu nie działa analogia do pozostałych zapisów ustawy.
Rozeznałem się dodatkowo w temacie samego zasiłku stałego i problem, który się pojawił, wynika z przyznania renty i zwrotu składki z racji uzyskania innego tyt. do ubezpieczenia. Opłacono zatem składkę od postawy 529 zł (kwoty przysługującej za pełny miesiąc), tylko cześć zostanie przez ZUS zwrócona i na tym chyba zagadka polega. Tzn. powinno się opłacać składkę od podstawy wyrażającej wysokość zasiłku za pełny miesiąc (tak też wykazano w raporcie ZUS RZA), jednak akurat w tym przypadku część obciążenia przechodzi na ZUS.
Jest to na tyle dziwne, że jak dzielę ubezpieczenie po części np. z pracodawcą czy PUP w przypadku pozostałych świadczeń, to nie działa żadna zasada podziału obciążeń (nawet za 1 dzień przysługiwania świadczenia płacę jak za cały miesiąc), a tutaj mam robić "zrzutkę". ZUS łaskawca/cwaniak?
Przyjrzę się temu jeszcze raz dokładnie w poniedziałek, bo w tym momencie nie mam dostępu do bazy danych, ale obstawiałbym jednak równo dla każdego z świadczenia zasadę, że opłaca się składkę od podstawy, która odpowiada wysokości świadczenia przysługującego za pełny miesiąc, niezależnie od realnie wypłaconych środków.
Podbijam temat i proszę o wzór decyzji o ww. składce zdrowotnej. To moja pierwsza decyzja tego typu i nie wiem jak to ugryźć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Składka zdrowotna od świadczeń z pomocy społecznej czy też świadczeń rodzinnych, w tym zdo nie jest świadczeniem decyzyjnym, tzn. nie wydaje się decyzji. Opłacanie składki zdrowotnej od ww. świadczeń nie może być częścią rozstrzygnięcia decyzji o przyznaniu świadczeń. Ma charakter informacyjny.
Co do głównego wątku - "dzielić" zdrowotną przy zasiłkach stałych czy też nie - ciągle nie wiem.
Nie mam czasu o tym myśleć na razie, robię jak moi poprzednicy, dzielę - jak zasiłek jest za x dni miesiąca, to płace składkę od podstawy równej (wysokość miesięczna składki)*(x dni przysługiwania w miesiącu)/(liczba dni miesiąca), czyli przeliczanie tak jak przy składce społecznej (nie licząc mianownika, tam się dzieli zawsze przez 30).
Co do wzoru - przy składaniu wniosku np. do ZDO podpisują oświadczenie i jak stwierdzają, że nie są ubezpieczeni z żadnego tytułu i wnoszą o opłacanie składki na ubezpieczenie zdrowotne, to piszę coś takiego:
(Nie ma opcji dołączania załącznika, wgrałem więc plik na serwer zewnętrzny.)
Jak ktoś ma coś do dodania w kwestii zdrowotnej - śmiało. Już nie mówię o stronie prawnej, zwyczajnie jak postępujecie w swoich Ośrodkach.
Nie mam czasu o tym myśleć na razie, robię jak moi poprzednicy, dzielę - jak zasiłek jest za x dni miesiąca, to płace składkę od podstawy równej (wysokość miesięczna składki)*(x dni przysługiwania w miesiącu)/(liczba dni miesiąca), czyli przeliczanie tak jak przy składce społecznej (nie licząc mianownika, tam się dzieli zawsze przez 30).
Co do wzoru - przy składaniu wniosku np. do ZDO podpisują oświadczenie i jak stwierdzają, że nie są ubezpieczeni z żadnego tytułu i wnoszą o opłacanie składki na ubezpieczenie zdrowotne, to piszę coś takiego:
Całość dokumentu, plik pdf: https://www42.zippyshare.com/v/29097539/file.htmlOśrodek Pomocy Społecznej w Poznaniu ul. Rzemieślnicza 4, informuje, iż w związku z przyznaniem Pani decyzją z dnia «Data_dec» nr «Nr_decyzji» zasiłku dla opiekuna na podstawie art. 6 ust. 2a pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity - Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zmianami), w okresie pobierania świadczenia opłacana będzie za Panią składka na ubezpieczenie emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości zasiłku, przez okres niezbędny do uzyskania wymaganego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego).
Ponadto zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 28a i art 73 pkt 10, art. 86 ust. 1 pkt 9 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. nr 210, poz. 2135 ze zmianami), w okresie pobierania zasiłku dla opiekunów, zostanie opłacana za Panią składka na ubezpieczenie zdrowotne. Podstawę wymiaru składki stanowi kwota przyznanego zasiłku.
(Nie ma opcji dołączania załącznika, wgrałem więc plik na serwer zewnętrzny.)
Jak ktoś ma coś do dodania w kwestii zdrowotnej - śmiało. Już nie mówię o stronie prawnej, zwyczajnie jak postępujecie w swoich Ośrodkach.
Nie dzielę - czytam wprost zapis art. 79 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej...:drzeworyt pisze:Co do głównego wątku - "dzielić" zdrowotną przy zasiłkach stałych czy też nie - ciągle nie wiem
art. 79 ust. 1 Składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosi 9 % podstawy wymiaru składki, z zastrzeżeniem art. 82 i 242.
ust. 2. Składka jest miesięczna i niepodzielna.
Stąd też stoję na stanowisku, iż składka nawet za 1 dzień powinna być opłacona w całości, a nie proporcjonalnie. Tak też robię w praktyce.
Oprócz Składka zdrowotna - podstawa wymiaru składki - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek okresowy
Zakwaterowanie dla inwalidów
Prośba o udzielenie rady.
PORADNIK DLA OPIEKUNÓW OSÓB STARSZYCH
kredyt hipoteczny jako dochód rodziny
Dzieci z domu dziecka PILNE!!!
o mieszkaniach chronionych
usługi opiekuńcze
Nienależnie pobrane
SPOŁECZNIK ROKU 2014 w pomocy społecznej woj. lubuskiego
Dostępna nowa wersja POMOST Standard 2-4.0
czy można udostępnić kserokopię wywiadu środowiskowego pełno