rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 26 maja 2014, 13:53

Ponownie zadam pytanie . Kogo tam w tych OPS zatrudniają ?
O jaką interpretację , jaki skan skamlecie ? To jest żenujące, jak można "człowieczka" podpuścić , albo jak kto woli wziąść go pod włos. Nie dostaniecie, bo czegoś takiego nie ma. Jest natomiast ustawa, którą należałoby najpierw przeczytać, potem pracować w tym temacie. Pożal się Boże , urzędasy.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 14:13

Niestety , ale muszę się zgodzić z treścią wypowiedzi j.w.
Też proponuję najpierw przeczytać ustawę , ewentualnie potem pytać . Przy okazji można jeszcze i to przeczytać :
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18
To jest wykładnia autora Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia , co ustawodawca miał na myśli , wprowadzając ten zapis.
Jeżeli ktoś podejmuje się udowadniania, że jest inaczej , gratuluję dobrego samopoczucia i wiary w swoją nieomylność.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 14:56

ja mam samych rolników i też poproszę o wypowiedź Ministerstwa na temat rolników:[email protected]
konik

Napisano: 26 maja 2014, 15:18

konik pisze:ja mam samych rolników i też poproszę o wypowiedź Ministerstwa na temat rolników:[email protected]
Patrz komentarz z godz. 12,53 .
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 16:04

mam56 pisze:Niestety , ale muszę się zgodzić z treścią wypowiedzi j.w.
Też proponuję najpierw przeczytać ustawę , ewentualnie potem pytać . Przy okazji można jeszcze i to przeczytać :
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18
To jest wykładnia autora Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia , co ustawodawca miał na myśli , wprowadzając ten zapis.
Jeżeli ktoś podejmuje się udowadniania, że jest inaczej , gratuluję dobrego samopoczucia i wiary w swoją nieomylność.
a tu cytat, o co chodziło z ta poprawką dot. rolników /dla tych co nie chce się czytać całości/

''Poseł Henryk Smolarz (PSL):
Nie podzielam obawy, że rolnicy będą traktowani w jakiś uprzywilejowany sposób.

Chciałbym państwu powiedzieć, że blisko 40% gruntów użytkowanych rolniczo nie jest dzisiaj w rękach osób, które są płatnikami składek do KRUS-u. Ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników zawiera taki rygor, że każdy, kto może pracować – a jednocześnie nawet nie musi być właścicielem gospodarstwa a małżonkiem kogoś, kto ma gospodarstwo albo też ma prawo do spadku w postaci gruntu, powiedzmy, po zmarłej cioci – w momencie, kiedy zrezygnuje z zatrudnienia, natychmiast stanie się rolnikiem i będzie podlegał obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS-ie.

A więc, nie dotyczy to tylko i wyłącznie bezpośrednio samych rolników, ale także tych, którzy mogą mieć jedynie prawo do spadku w postaci jakiegoś gruntu. A zatem racjonalne wydaje się wprowadzenie takiej możliwości, gdyż przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym są tak restrykcyjne, że przymuszają do bycia ubezpieczonym w KRUS-ie z tytułu posiadania. Nie ma innej możliwości zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej niż wyzbycie się gospodarstwa.

Niestety, jest to przykra dolegliwość. Gdyby tak było, gdyby były inne możliwości, nie wprowadzalibyśmy instytucji oświadczenia. Naturalne jest, że rodzic, który ma niepełnosprawne dziecko i sprawuje nad nim opiekę, nie wykonuje pracy w gospodarstwie.

Przypomnę tylko, że przywróciliśmy normalność w kilku innych obszarach. Mieliśmy sytuację, w której biorąc przykład...

Bardzo krótko: małżeństwo rolników – jedno z nich uległo wypadkowi i dostawało rentę okresową. Nie mogło pobrać renty wypadkowej w pełnej wysokości, ponieważ i rolnik, i małżonek rolnika musieli zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej, czyli pozbyć się gospodarstwa albo, w tym przypadku, przynajmniej wydzierżawić na okres przekraczający dziesięć lat. A więc w trakcie cyklu produkcyjnego, nie wiem, przestać zbierać plony, przestać opiekować się zwierzętami, itd.

Zlikwidowaliśmy takie przepisy. Dzisiaj jeden z małżonków może prowadzić gospodarstwo a drugi może np. pobierać świadczenie rentowe. Logicznym wydaje się, że w konsekwencji tego jednemu z rodziców powinniśmy dać możliwość sprawowania opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem i pobierania świadczenia.

Nie będzie tutaj żadnej niesprawiedliwości.

Podam też przykład, ponieważ często ktoś podnosił (to zupełnie ostatnie zdanie), że nie pozostaje to w równości z osobą, która np. prowadzi działalność gospodarczą. Gdybym był taksówkarzem i zaprzestał prowadzenia działalności, mam prostą drogę do wyrejestrowania. Pani poseł też o tym mówiła. Jest to wszystko określone. Nikt mnie jednak nie zmusza do sprzedaży pojazdu. Kiedy będę miał ochotę, odwieszam działalność, zgłaszam ją, nadal jeżdżę taksówką i zarabiam. Chodzi tutaj o taką sytuację.

Naprawdę, nie będzie tutaj powodów do nadużyć w tejże sytuacji''
Kati@

Napisano: 26 maja 2014, 17:57

wiecie jaki jest paradoks ?
przed 15 maja jedna część Polski przyznawała ŚP rolnikom a druga nie
ja byłam w tej pierwszej
a teraz jak urodziło się w bólach to oświadczenie rolników, które miało rozjaśnić umysły tej drugiej części to się okazało, że nie dość, że nie rozjaśniło to jeszcze nabruździło tej pierwszej części a w tym i mi bo ludzie boja się podpisywać a zwłaszcza wstecz, masakra
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 19:41

"ewalu" , a gdzie jest napisane , że mają podpisywać wstecz? Mają złożyć oświadczenie, że zaprzestali prowadzić/pracować. Tyle. Patrz na sens wypowiedzi autora Art.3 . Data zaprzestania prowadzenia/pracy jest ściśle powiązana z rozpoczęciem opieki.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 19:46

Sama też jestem w sytuacji, że podpisałam oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia przeze mnie gospodarstwa rolnego. Podpisując wolałabym, żeby niżej na druku była podana definicja zaprzestania prowadzenia gospodarstwa przez rolnika , tak dosłownie w tego słowa znaczeniu. Ale skoro ustawodawca wiedząc, że taka terminologia nie istnieje , poprzestał tylko na formule oświadczenia o zaprzestaniu przez niego prowadzenia gospodarstwa rolnego, należało by uznać , że rolnik ten wnioskujący o zasiłek , czy świadczenie ze względu na konieczność stałej opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny nie może pogodzić pracy czy też prowadzenia gospodarstwa z tą opieką i ten stan faktyczny poświadcza na oświadczeniu. Wymaganie oświadczeń z datą wsteczną to jest wymysł urzędników, którzy wykorzystują brak w ustawie zapisu o czasookresie zaprzestania. Ale należy urzędnikom przypomnieć, że ustawa o ZDO ma na celu zwrot praw nabytych wcześniej przyznanych, jest realizacją wyroku trybunału. wychodzi na to, że urzędnicy o tym zapominają i szukają co by tu znaleźć na tych rolników. I tak straszą zapisami w ustawie o ubezpieczeniu rolników, zgadza się jest tam zapis o zaprzestaniu, ale odnosi się tylko do emeryta i rencisty, którzy zaprzestają działalności rolniczej by uzyskać rentę lub emeryturę z KRUS, nie znalazłam w tej ustawie definicji co oznacza zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa przez rolnika. Dalej urzędnicy straszą, że straci się możliwość ubezpieczenia w KRUS. To pytam się dlaczego ten rolnik ma stracić ubezpieczenie, skoro tam podlega z mocy ustawy, kiedy to zostaje objęty tym ubezpieczeniem odgórnie gdy wszedł w posiadanie ziemi o pow. 1ha. przel.i nie posiadał w tym czasie ubezpieczenia w ZUS. Tym bardziej jest to trudne do zrozumienia gdy w ustawie jest zapis o możliwości podlegania ubezp. z innego tytułu. Wysyłanie rolnika do KRUS aby się wyrejestrował jest przegięciem, na jakiej podstawie jest tam goniony ?? Bardzo proszę urzędników o przemyślenie tych spraw.
wwo

Napisano: 26 maja 2014, 20:05

Wszędzie pracują ludzie i ludziska. Jeden urzędnik w swojej pracy jest fachowcem, a drugi problemy osobiste i zakompleksienia przenosi do pracy i np.wyżywa się na petencie, albo główkuje jakby mu utrudnić życie. I wymyśla, nierzadko z nudów jakieś bzdury. Taka jest rzeczywistość w naszym kraju.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 20:15

mam56 pisze:"ewalu" , a gdzie jest napisane , że mają podpisywać wstecz? Mają złożyć oświadczenie, że zaprzestali prowadzić/pracować. Tyle. Patrz na sens wypowiedzi autora Art.3 . Data zaprzestania prowadzenia/pracy jest ściśle powiązana z rozpoczęciem opieki.
jak weszły zmiany ja też byłam za tym bo oświadczenie rolnika nie było od 1 lipca ale jest
Art. 3. 1. W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy....
a zasiłek dla opiekuna w całości jest od 1 lipca do nadal :/

dodatkowo byłam na szkoleniu :/
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 7 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x