rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 27 maja 2014, 9:44

wwo pisze:że powinniście starać się rozstrzygać sprawy już na Waszym poziomie, bo oddając sprawy do SKO licząc, że oni wiedzą lepiej nie zawsze się sprawdza.
Ale ja rozstrzygam sprawy na poziomie organu, tylko rozstrzygnięcie nie zawsze oznacza przyznania świadczenia, czasem oznacza wydanie odmowy. A w przypadku odwołań SKO utrzymuje praktycznie 100% moich decyzji w mocy, więc z tego wniosek, że wiem tak samo dobrze jak oni. Naprawdę - szukanie spisków i błędów w sytuacji gdzie obie instancje (a czasem nawet WSA) potwierdziły wykładnię i poprawność decyzji jest troszeczkę chore. Czasami po prostu trzeba przyjąć do wiadomości, że świadczenie się nie należy, i organy mają rację.
wwo pisze:mój GOPS nie chciał ode mnie przyjąć oświadczenia o nie prowadzeniu gosp. rolnego, mówiąc , że nie mogą , bo nie mają takich wytycznych.
W tej sytuacji GOPS zadziałał na Twoją niekorzyść, przykro mi. Ja bym wziął oświadczenie, bazując na przepisach, a nie na tajemniczych 'wytycznych'.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 13:04

czy ja też mogę prosić o interpretację ministerstwa na [email protected]. Z góry dziękuję
AGNIESZKA1

Napisano: 27 maja 2014, 14:24

Do Iksa. No cóż pozostaje mi tylko ubolewać, że rok temu nie byłeś urzędnikiem w moim ośrodku, ale czy rok temu byś wiedział, że trzeba oświadczenie od rolnika - wątpię. Ja pisząc o rozpatrzeniu spraw na poziomie ośrodków, nie miałam na uwadze tylko decyzji przyznających, ale również odmowy ale rozpatrzone merytorycznie konkretnie i faktycznie do wniosku i uzasadnienie powinno opierać się na faktach, a nie na wklejaniu cytatów z uchwały. Powiedzmy teraz, rolnik odmówi wpisania w oświadczenie daty zaprzestania, bo uważa, że są to prawa nabyte, że prawo nie działa wstecz, że się boi, bo do końca nie jest wyjaśnione co kryje się pod pojęciem zaprzestania. Wszystkie te wątpliwości przedstawi urzędnikowi a co zrobi urzędnik ? Prawie każdy da odmowę i jeszcze uzasadni, że skoro nie podpisał to nie zaprzestał, że może pogodzić opiekę i pracę i jeszcze co........ to tylko wy wiecie. Załóżmy idzie taka decyzja do SKO i tam czytają, że urzędnicy w ośrodku napisali, że ten rolnik nadal prowadzi gospodarstwo i co dalej odmawiają. Także p.Iks to żaden powód do dumy z tych odmownych decyzji i ich potrzymania przez wyższe instancje, bo z takim nastawieniem to rolnik jest już na przegranej pozycji.
wwo

Napisano: 27 maja 2014, 14:45

CZY MOGĘ PROSIĆ TAKŻE O PRZESŁANIE NA [email protected] będę bardzo wdzięczna
AggggggA123

Napisano: 27 maja 2014, 14:51

wwo pisze:czy rok temu byś wiedział, że trzeba oświadczenie od rolnika - wątpię.
To nie tak. Ja bym po prostu nigdy nie przyznał rolnikowi który z pracy w gospodarstwie nie zrezygnował. A żeby potwierdzić ten fakt, najprostsze co można zrobić to wziąć od strony oświadczenie. I ja brałem oświadczenia do każdego SP dotyczące okoliczności sprawowania opieki i sytuacji rodzinnej, to o gospodarstwie to by było po prostu jedno ze zdań w tym oświadczeniu (mamy gotowe druki z pouczeniem o odp. karnej itd. ogólnie do wszystkich świadczeń rodzinnych, wydajemy w sytuacji gdzie potrzebujemy żeby strona coś wyjaśniła)
wwo pisze:Wszystkie te wątpliwości przedstawi urzędnikowi a co zrobi urzędnik ? Prawie każdy da odmowę i jeszcze uzasadni, że skoro nie podpisał to nie zaprzestał, że może pogodzić opiekę i pracę i jeszcze co........
No ja bym nie dał odmowy tylko zostawił bez rozpatrzenia. A za innych wstydzić się nie zamierzam.
wwo pisze:Także p.Iks to żaden powód do dumy z tych odmownych decyzji i ich potrzymania przez wyższe instancje
Ale to nie jest dla mnie powód do dumy. To moja praca - wydałem kilka tysięcy decyzji, z czego pewnie 70% przyznających. Strona ma prawo odwołać się od wszystkiego, jeśli SKO utrzymuje w mocy moją decyzję to znaczy, że potwierdzają mój tok rozumowania, a co za tym idzie to, że dobrze wykonuję swoje obowiązki. Tyle. Po prostu składając wniosek trzeba się liczyć z faktem, że nie zawsze, wszystko się należy, a urzędnik nie jest od przyznawania i wypłaty pieniędzy tylko od ustalania prawa do świadczeń i prowadzenia postępowania.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 14:59

Jżeli ma ktoś to pismo z ministerstwa, to też baaardzo proszę o przesłanie [email protected]
Markiza

Napisano: 27 maja 2014, 15:03

Do Iksa, czy istnieje takie pismo z ministerstwa o którym tutaj piszą i wszyscy go chcą ?
wwo

Napisano: 27 maja 2014, 15:29

Niezbyt mnie interesują jakiekolwiek pisma z ministerstwa. Ich interpretacja może się diametralnie zmieniać z upływem czasu co widać doskonale na przykładzie rolników.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 17:16

Ludzie, przecież macie internet. Jak macie jakieś wątpliwości można tam przeczytać interesujące Was ustawę, pisma, wypowiedzi, itd. A Wy dajecie się podpuszczać, albo słuchać wywodów zakompleksionych, niedouczonych, ziejących nienawiścią do rolników, urzędników. Zakończcie ten temat, bo ta dyskusja nie ma sensu. Dajecie tylko pożywkę dla kilku nudzących się w pracy pracowników OPS. Koniec. Kropka.
Gość

Napisano: 27 maja 2014, 19:47

No dobra. Koniec. Kropka.
wwo

Strona 10 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x