rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 26 maja 2014, 21:47

Gość pisze:dyskusję zakończył - pierwszy, nieomylny, interpretator ustaw - urzędnik
Dziękuję za uznanie. A dałbyś kiedyś radę wysilić się i przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 21:54

Szkopuł w tym, że ja się wysilam, ale tego co Ty napisałeś ze zrozumieniem, ja nie mogę zrozumieć.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 22:12

Ja oprócz oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego , również podpisałam oświadczenie, że w tym czasie nie podejmowałam zatrudnienia i jeszcze było oświadczenie, że na dzień 30.12.2012r. spełniałam warunki do uzyskania świadczenia pielęgnacyjne. Na dzień 30.12.2012r. nikt od rolników nie wymagał oświadczeń o zaprzestawaniu prowadzenia gosp. rolnego, ale żeby ten rolnik nie był zatrudniony na umowę o pracę, czy też zarejestrowany UP, to taki wymóg był. Uchwała NSA zaczęła obowiązywać w styczniu 2013r. Myślę, że Wy ten przepis sobie nadinterpretujecie , bo wolicie wymagać więcej niż powinniście , asekurując się :tak na wszelki wypadek.
wwo

Napisano: 26 maja 2014, 23:08

a S.W.O.Ł............O.CZ siedzi i mysli,nie ono w ogóle nie mysli.
xvc

Napisano: 27 maja 2014, 7:14

Gość pisze: ja nie mogę zrozumieć.
Bywa. Nie każdy posiadł umiejętność czytania ze zrozumieniem. Żeby może rozjaśnić - każde z was decyduje samo, czy przyznać czy odmówić świadczenia, mnie to naprawdę mało interesuje - ja się pod tymi decyzjami nie podpisuję. Zwracam tylko uwagę, że są jeszcze nad wami organy kontrolujące, podzielające być może linię interpretacyjną ministerstwa, dobrze wiecie, że jeśli zarzucą wam nieprawidłowe przyznawanie, to te osoby będą musiały oddać pieniądze. Przemnóżcie sobie 520zł przez miesiące dzielące was od kontroli, może to być za rok, może za dwa, może za 4. Wolałbym w tej sytuacji zaryzykować odmowę i odwołanie, niż prawdopodobne kilkadziesiąt tysięcy do zwrotu. Tyle. Zresztą - pożyjemy, zobaczymy - stosowne wątki będą się pojawiać na forum.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 7:48

A jaka jest na dzień dzisiejszy linia interpretacyjna ministerstwa ?
wwo

Napisano: 27 maja 2014, 7:54

Wszyscy szkoleniowcy jednogłośnie mówią o niej na szkoleniach, napisz do departamentu to odpowiedzą Ci to samo. "w celu przyznania od 1 lipca 2013, rezygnacja z prowadzenia musiała nastąpić najpóźniej 1 lipca". I w świetle zapisów ustawy to jest akurat poprawna interpretacja. Tyle, że w Twoim przypadku jeśli dobrze pamiętam, organ dał d. wcześniej, bo jako niepracującej świadczenie Ci się należało - dobrze pamiętam?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 8:08

W lipcu ubiegłego roku mój GOPS nie chciał ode mnie przyjąć oświadczenia o nie prowadzeniu gosp. rolnego, mówiąc , że nie mogą , bo nie mają takich wytycznych. Zasugerowali, że szybko wystąpię z wnioskiem, oni niezwłocznie dadzą mi odmowę a sprawę rozstrzygnie SKO. No i SKO rozstrzygnęło na moją niekorzyść. Wtedy pośpiech był w moim przypadku złym doradcą. Ja chcę tylko Wam zasugerować, że powinniście starać się rozstrzygać sprawy już na Waszym poziomie, bo oddając sprawy do SKO licząc, że oni wiedzą lepiej nie zawsze się sprawdza.
wwo

Napisano: 27 maja 2014, 8:43

Karmel pisze:Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.

Przepraszam, że zawracam gitarę ale czy ja tez mogła bym prosic o to pismo z ministerstwa?
nasz mail [email protected]
z góry wielkie dzięki
Gość

Napisano: 27 maja 2014, 8:46

wszyscy juz dostali :) pewnie i Ty za chwilę będziesz miała :)
ja:

Strona 9 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x