Dziękuję za uznanie. A dałbyś kiedyś radę wysilić się i przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem?Gość pisze:dyskusję zakończył - pierwszy, nieomylny, interpretator ustaw - urzędnik
Dziękuję za uznanie. A dałbyś kiedyś radę wysilić się i przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem?Gość pisze:dyskusję zakończył - pierwszy, nieomylny, interpretator ustaw - urzędnik
Bywa. Nie każdy posiadł umiejętność czytania ze zrozumieniem. Żeby może rozjaśnić - każde z was decyduje samo, czy przyznać czy odmówić świadczenia, mnie to naprawdę mało interesuje - ja się pod tymi decyzjami nie podpisuję. Zwracam tylko uwagę, że są jeszcze nad wami organy kontrolujące, podzielające być może linię interpretacyjną ministerstwa, dobrze wiecie, że jeśli zarzucą wam nieprawidłowe przyznawanie, to te osoby będą musiały oddać pieniądze. Przemnóżcie sobie 520zł przez miesiące dzielące was od kontroli, może to być za rok, może za dwa, może za 4. Wolałbym w tej sytuacji zaryzykować odmowę i odwołanie, niż prawdopodobne kilkadziesiąt tysięcy do zwrotu. Tyle. Zresztą - pożyjemy, zobaczymy - stosowne wątki będą się pojawiać na forum.Gość pisze: ja nie mogę zrozumieć.
Karmel pisze:Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.