rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 26 maja 2014, 20:28

U mnie szybciej podpisuja wstecz,twierdzac ze sie nalezy bo prawa nabyte ,ale mysla nad zlozeniem wniosku od 15 maja.Kobitka podpisała majac powyżej 6 ha.mówiąc - to tylko papierologia....bywa różnie
nowaja

Napisano: 26 maja 2014, 20:29

Dokładnie to jest tak : "...........świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.2. Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań."
W którym miejscu ustawa zobowiązuje rolnika do podawania daty zaprzestania? Niekiedy rolnik może okazać się mądrzejszy od urzędnika i poprosi go o podstawę. Co wtedy? Odmowa ZDO, bo urzędnik twierdz, że tak ma być.
Zresztą nie widzę problemu jej podania przez rolnika , ale nie możesz go do tego zmusić, bo on nie wiedział, że 1 lipca będzie podpisywał w przyszłym roku takie oświadczenie. Ba nie wiedział nawet, że będą mu chcieli oddać to co bezprawnie zabrali.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 20:39

mam56 pisze:Dokładnie to jest tak : "...........świadczenie to przysługuje odpowiednio:
...
ale ja wiem jak jest dokładnie :)
zdo przyznajemy od 1 lipca 2013 r. . tak ?
a aby dostać zdo to :
Art. 3. 1. W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403,
1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo
wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
2. Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym,
o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za
składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści:
„Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

jest oświadczenie = jest świadczenie :/ ... tak szkolą
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 20:49

"ewlau" , zarówno treści Art.3 , jak i całą ustawę , Ty i ja znamy. Odnośnie szkoleń, to jest tak, że niekiedy nie ważne jest co się na nich mówi , ale ile się bierze.
Patrz na komentarz z godz.18,41.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 20:58

mam56 pisze:"ewlau" , zarówno treści Art.3 , jak i całą ustawę , Ty i ja znamy. Odnośnie szkoleń, to jest tak, że niekiedy nie ważne jest co się na nich mówi , ale ile się bierze.
Patrz na komentarz z godz.18,41.
wiem, wiem ... ale w UW tez tak uważają a to oni przyjeżdżają na kontrole
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 21:07

Mam jeszcze jedno pytanie, skoro rolnik podpisze oświadczenie z datą bieżącą , odmówi wpisania daty wstecznej, to jak to będziecie rozpatrywać ? Odmowa na zaległe a przyznanie od daty oświadczenia do terminu ważności orzeczenia ? Czy całościowa odmowa. Bo obawiam się , że tej kwestii nikt odgórnie w ciągu tych czterech miesięcy nie ureguluje, sprawa do rozstrzygnięcia pozostanie na etapie urzędnik - rolnik ?
wwo

Napisano: 26 maja 2014, 21:33

Ciężko wchodzi , no to jeszcze raz ostatni. Urzędnik nie ma podstaw do żądania podawania w oświadczeniu daty zaprzestania. Jak się uprze, są dwa wyjścia. Pierwsze to wpisać datę(przecież zgodna z prawdą i przyjętym domniemaniem-jak opieka, to nie praca). Warunki ubezpieczenia w KRUS, a oświadczenie nie są tu powiązane. Patrz wypowiedź współautora ustawy. Drugie to SKO. Odwołanie na 187% pozytywne dla rolnika.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 21:36

ewalu pisze:przed 15 maja jedna część Polski przyznawała ŚP rolnikom a druga nie
ja byłam w tej pierwszej
a teraz jak urodziło się w bólach to oświadczenie rolników, które miało rozjaśnić umysły tej drugiej części
Dodaj do tego trzecią - zdroworozsądkową - część Polski, która przyznawała tym rolnikom którzy zaprzestali prowadzenia gospodarstwa, albo ich małżonkom w przypadku zaprzestania pracy w gospodarstwie męża, a nie wszystkim, jak leci, za to, że są rolnikami. Choćby osiągali dochody z tego gospodarstwa równe połowie budżetu ich działu, ale rolnik, to niech ma. I jak dla mnie to oświadczenie miało rozjaśnić umysły tej części która bezwarunkowo i bezrefleksyjnie przyznawała wszystkim rolnikom świadczenie, bo Ministerstwo twierdziło, że można. A teraz w świetle uchwały NSA już nie dało radu rżnąć głupa i trzeba było wprowadzić konkretne zapisy - i się dupło. Bo oświadczenia "wstecz", bo skąd miał wiedzieć, że nie może pracować i takie tam. Najgorsze jest to, że jak ktoś teraz wbrew całemu światu, ministerstwu, szkoleniowcom, interpretacji i zapisom ustawy będzie przyznawał świadczenie bo 'oświadczenie nie działa wstecz a ustawa weszła 15' to się kiedyś może rypnąć a kasę będzie zwracać niczemu niewinny rolnik. Mam teraz sprawę gdzie mądre poprzedniczki przyznały SP kuzynce na kuzyna, bo rodzice napisali, że 'nie mogą się zająć bo pracują' - ponad 20 tysięcy do zwrotu. Także zastanówcie się czy nie robicie niedźwiedziej przysługi rolnikowi przyznając mu świadczenie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 21:45

I dyskusję zakończył - pierwszy, nieomylny, interpretator ustaw - urzędnik.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 21:46

mam56 pisze:Urzędnik nie ma podstaw do żądania podawania w oświadczeniu daty zaprzestania.
Ależ oczywiście, że ma. Pisałem już o tym z podaniem konkretnych zapisów konkretnych aktów prawnych. To, że w ustawie nie napisali "należy podać datę", nie oznacza, że konieczność jej podania nie wynika z innych zapisów ustawy. Zauważ, że w ustawie nie ma też nigdzie napisane, że w przypadku podjęcia zatrudnienia przez wnioskodawcę między 1 lipca 2013, a 14 maja 2014 należy podać datę podjęcia, ale to nie oznacza, że ZDO należy się za okresy zatrudnienia prawda? A jak ustalisz za jakie okresy się należy, skoro nie będziesz mieć dat? Bo nie sądzę, że przyznasz w tym wypadku jak leci od lipca do maja i olejesz pominięcie okresów zatrudnienia.
mam56 pisze:Odwołanie na 187% pozytywne dla rolnika.
Nie sądzę. Raczej kierujące do ponownego - jeśli już. Oczywiście jeśli ktoś żądający podania dat, będzie na tyle nierozgarnięty, żeby rozstrzygać sprawę merytorycznie - ja bym zostawił bez rozpatrzenia. A jeśli już da odmowę - tak jak wyżej napisałem - SKO raczej da do ponownego rozpatrzenia, z naciskiem na ustalenie faktycznych okresów, a co za tym idzie prawidłowe i wyczerpujące poprowadzenie postępowania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 8 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x