na przyjmowaniu oswiadczenia od rolnika czy zaprzestal prowadzenia gospodarstwa i pracy w nim czy nie
oswiadczy,,ze zaprzestal to przyznasz zasilek, nie oswiadczy - to nie przyznasz
Oświadczenie swoją drogą - ale czy sprzedał oddał w dzierżawę - co oznacza zaprzestał - ma gospodarstwo bierze dopłasty unijne, płaci podatki i ZAPRZESTAŁ ???????
Jeżeli rolnik napisze oświdaczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp.rolnego, to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność karna , jeżeli skłamie. Definicja prowadzenia gospodarstwa rolnego jest zawarta w Uchwale NSA, czyli w skrócie ma nie wykonywać żadnych prac związanych z gopodarstwem rolnym, nie zarządzać nim ( czyli kierować, planować ) i nie czerpać zysków , czyli dochodów z gopodarstwa rolnego. Jego zajęciem będzie opieka nad niepełnosprawnym krewnym. Z płacenia podatku raczej nie może się nie wywiązać. Myślę, że ma tu zastosowanie definicja prowadzenia gosp.rol. i definicja zatrudnienia . Wszystko to opisane jest Uchwale NSA, warto by może takie przepisy dać rolnikowi, który będzie takie oświadczenie podpisywał, bo to rolnik będzie się do nich stosował i ponosił konsekwencje w przypadku ich złamania. Będzie uczciwie jeżeli rolnik będzie dobrze poinformowany.
Czy znowu moze byc taka sytuacja ze opieka odmowi rolnikowi bo tak mowi uchwala 7 sedziow,pomimo ze rolnik napisze oswiadczenie?bo ja juz nie wierze ze moja opieka mi przyzna sp bo oni ta uchwale traktuja jak swietosc
w projekcie ustawy o zwrocie zasiłków dla opiekuna wymyślili, że zasiłek i szo będzie przysługiwał rolnikowi pod warunkiem, że napisze oświadczenie, ze nie pracuje w gospodarstwie rolnym (tak w skrócie). Tak sie zastanawiam. Jak się ma do złożenia takiego oświadczenia informacja, że ów rolnik złożył wniosek, ba, i otrzymał dopłaty unijne w związku z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Z otrzymanych z Agencji Rolnej wyjaśnień wiem, że rolnicy, którzy będą korzystać z unijnego wsparcia, będą musieli udowodnić, że uprawiają ziemię, utrzymują ją w należytej kulturze i produkują. Do tej pory wystarczyło posiadanie gruntów rolnych bądź o charakterze rolnym.
Będziecie to jakoś sprawdzać ?
Mazurkiewicz na szkoleniu mówił, że jeśli rolnicy otrzymują dopłaty unijne to zasiłek dla opiekuna im się nie należy, gdyż otrzymują to wsparcie z tego względu, że prowadzą gospodarstwo rolne
Ja przepraszam za ten mój poprzedni wpis, którym jak widzę wzbudziłam zaniepokojenie. Ja powołując się na Uchwałę NSA, chciałam tylko zwrócić uwagę na definicję zatrudnienia,:że wykonana praca a za nią płaca i definicję prowadzenia mającą osobisty charakter podejmowanych działalności. Ustawa, która czeka na pdpis reguluje kwestie prawa do świadczenia dla rolników, ustawa wyrażnie wskazuje, że rolnik który opiekuje się niepełnosprawnym dzieckiem , rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa rolnego i z pracy w nim, nie zarabia i jeżeli napisze stosowne oświadczenie wsparcie w formie świadczenia pielęgnacyjnego mu przysługuje.