Ronik - zaprzestanie działalności rolniczej OŚWIADCZENIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 15 kwie 2014, 10:32

Na czym ma polegać stosowne oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie
Mundial

Napisano: 15 kwie 2014, 13:03

na przyjmowaniu oswiadczenia od rolnika czy zaprzestal prowadzenia gospodarstwa i pracy w nim czy nie
oswiadczy,,ze zaprzestal to przyznasz zasilek, nie oswiadczy - to nie przyznasz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2014, 14:03

Oświadczenie swoją drogą - ale czy sprzedał oddał w dzierżawę - co oznacza zaprzestał - ma gospodarstwo bierze dopłasty unijne, płaci podatki i ZAPRZESTAŁ ???????
Biedrona

Napisano: 15 kwie 2014, 14:36

Jeżeli rolnik napisze oświdaczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp.rolnego, to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność karna , jeżeli skłamie. Definicja prowadzenia gospodarstwa rolnego jest zawarta w Uchwale NSA, czyli w skrócie ma nie wykonywać żadnych prac związanych z gopodarstwem rolnym, nie zarządzać nim ( czyli kierować, planować ) i nie czerpać zysków , czyli dochodów z gopodarstwa rolnego. Jego zajęciem będzie opieka nad niepełnosprawnym krewnym. Z płacenia podatku raczej nie może się nie wywiązać. Myślę, że ma tu zastosowanie definicja prowadzenia gosp.rol. i definicja zatrudnienia . Wszystko to opisane jest Uchwale NSA, warto by może takie przepisy dać rolnikowi, który będzie takie oświadczenie podpisywał, bo to rolnik będzie się do nich stosował i ponosił konsekwencje w przypadku ich złamania. Będzie uczciwie jeżeli rolnik będzie dobrze poinformowany.
wwo

Napisano: 15 kwie 2014, 14:45

a mozesz podać jaka to dokładnie uchwała?
gka

Napisano: 15 kwie 2014, 17:15

S.R......T.A...T...A..TT...AAA...A
rolnik

Napisano: 15 kwie 2014, 19:54

Czy znowu moze byc taka sytuacja ze opieka odmowi rolnikowi bo tak mowi uchwala 7 sedziow,pomimo ze rolnik napisze oswiadczenie?bo ja juz nie wierze ze moja opieka mi przyzna sp bo oni ta uchwale traktuja jak swietosc
ciemna

Napisano: 15 kwie 2014, 20:05

w projekcie ustawy o zwrocie zasiłków dla opiekuna wymyślili, że zasiłek i szo będzie przysługiwał rolnikowi pod warunkiem, że napisze oświadczenie, ze nie pracuje w gospodarstwie rolnym (tak w skrócie). Tak sie zastanawiam. Jak się ma do złożenia takiego oświadczenia informacja, że ów rolnik złożył wniosek, ba, i otrzymał dopłaty unijne w związku z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Z otrzymanych z Agencji Rolnej wyjaśnień wiem, że rolnicy, którzy będą korzystać z unijnego wsparcia, będą musieli udowodnić, że uprawiają ziemię, utrzymują ją w należytej kulturze i produkują. Do tej pory wystarczyło posiadanie gruntów rolnych bądź o charakterze rolnym.
Będziecie to jakoś sprawdzać ?
Jola 1

Napisano: 15 kwie 2014, 20:22

Mazurkiewicz na szkoleniu mówił, że jeśli rolnicy otrzymują dopłaty unijne to zasiłek dla opiekuna im się nie należy, gdyż otrzymują to wsparcie z tego względu, że prowadzą gospodarstwo rolne
GOPSICZEK

Napisano: 15 kwie 2014, 21:19

Ja przepraszam za ten mój poprzedni wpis, którym jak widzę wzbudziłam zaniepokojenie. Ja powołując się na Uchwałę NSA, chciałam tylko zwrócić uwagę na definicję zatrudnienia,:że wykonana praca a za nią płaca i definicję prowadzenia mającą osobisty charakter podejmowanych działalności. Ustawa, która czeka na pdpis reguluje kwestie prawa do świadczenia dla rolników, ustawa wyrażnie wskazuje, że rolnik który opiekuje się niepełnosprawnym dzieckiem , rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa rolnego i z pracy w nim, nie zarabia i jeżeli napisze stosowne oświadczenie wsparcie w formie świadczenia pielęgnacyjnego mu przysługuje.
wwo

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x