źle wypłacałam 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 13 gru 2016, 13:33

Przyznałam kobiecie 500+ i źle wpisałam numer konta. Pieniądze szły na inne konto, dopiero teraz się zorientowaliśmy. Błąd jest mój, bo źle wpisałam konto, ale mogę jakoś postraszyć tą kobietę, która podwójnie dostawała świadczenia wychowawcze żeby zwróciła te pieniądze? Mogę jakoś jej wstrzymać wypłatę świadczeń bo już ma nadpłacone za kilka miesięcy i wyrównać tej kobiecie, która nic nie dostała?
Proszę pomóżcie co z tym zrobić.
monika32

Napisano: 13 gru 2016, 13:37

może najpierw spróbuj prośbą a nie groźbą
rysia

Napisano: 13 gru 2016, 13:41

Prośbą próbowałam, ale chyba nie będzie łatwo. My chcieliśmy jej tą kwotę rozłożyć na raty, ale ona chce iść z tą sprawą do Wójta, myślę, że będzie próbowała umorzenia.
monika32

Napisano: 13 gru 2016, 14:06

Wystaw decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu wychowawczym i niech się dostosuje. Pod to jakaś notatka służbowa o zaistniałej sytuacji do dokumentów. Jeżeli nie dostosuje się do decyzji to potrącaj jej świadczenie na podstawie art. 25 ust 7
dfff

Napisano: 13 gru 2016, 14:09

Pierw próbuj na to:
Art. 25. ust. 2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
5) świadczenie wychowawcze wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.

Jeżeli to nie przejdzie to bezpodstawne wzbogacenie.

Możesz jeszcze próbować poprzez bank. Miałem jedną taką sytuację - złożyłem reklamację w banku, Strona do dwóch tygodni zwróciła wszystko. Tutaj dużo zależy od polityki banku. Na przykład PKO jak dobrze pamiętam w takich sytuacjach sam zwraca kasę i ściga klienta
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2016, 15:05

Dziękuję za odpowiedź.
Ten art. 25 ust 2 będzie tu pasował? Tutaj są przyczyny niezależne od organu? Wydaje mi się, że nie bo to ja się machnęłam wprowadzając zły numer konta.
monika32

Napisano: 14 gru 2016, 15:48

naciągany, zawsze możesz próbować zwalić na program.
Pierw uderz do banku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2016, 23:12

rysia pisze:może najpierw spróbuj prośbą a nie groźbą
Naprawde :)
amlan forte
geffnott
Praktykant
Od: 14 gru 2016, 22:37
Zajmuję się: FA
Strona WWW: http://fitnerka.pl

Napisano: 15 gru 2016, 12:58

Może geffnott doczytaj, że próbowałam prośbą, ale kobieta jest strasznie zapieniona- najdziwniejsze, że ta która otrzymała kasę, bo ta, która nic nie dostała siedzi spokojnie i zgadza się nawet na to, że będziemy jej w ratach wyrównywać.
monika32

Napisano: 15 gru 2016, 13:37

babka miała decyzję? Miała, wie, ile powinna dostać?, wie. Wszystkie dodatkowe wpływy to tak zwane bezpodstawne wzbogacenie, a widać,ze wie,ze te pieniądze jej się nie nalezały jest tego świadoma. wiec tekst typu: nie wiedziałam - nie przejdzie.
Najlepiej by było gdyby te babki dogadały się miedzy sobą, ewentualne jakieś tam dla nich poświadczenie,ze jedna dała druga wzięła i po sprawie.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem