ROPS- decyzja wstecz - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 02 mar 2017, 15:09

Babeczka pobierala świadczenie wychowawcze, w styczniu zgłosiła że mąż w listopadzie wyjechal za granicę. Na prośbe uchyliłam decyzję od stycznia. Dokumenty wysłane do ROPS.
Teraz ROPS przysyła pismo żebym uchylila decyzje od grudnia
Jak moge uchylic od grudnia jak za grudzien wypłaciłam świadczenie
???
cel.

Napisano: 02 mar 2017, 16:15

ktoś coś?
cel.

Napisano: 02 mar 2017, 22:01

nie jedno się wypłaciło i pewnie nie jedno się jeszcze wypłaci w czasie kiedy będą miały zastosowanie przepisy o koordynacji, przecież nie uchyla się tylko części dec niezrealizowanych, te zrealizowane też się uchyla. Gość może i wyjechał w listopadzie ale najprawdopodobniej koordynacja zachodzi od grudnia i ten grudzień trzeba też uchylić ponieważ jeżeli w danym miesiącu choć jeden dzień ktoś pracuje za granicą (na papiery) to już ten miesiąc należy do rozstrzygnięcia przez Marszałka, ażeby on to uczynił to musi być uchylona dec pierwotna
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 03 mar 2017, 14:07

Marcelino pisze:nie jedno się wypłaciło i pewnie nie jedno się jeszcze wypłaci w czasie kiedy będą miały zastosowanie przepisy o koordynacji, przecież nie uchyla się tylko części dec niezrealizowanych, te zrealizowane też się uchyla. Gość może i wyjechał w listopadzie ale najprawdopodobniej koordynacja zachodzi od grudnia i ten grudzień trzeba też uchylić ponieważ jeżeli w danym miesiącu choć jeden dzień ktoś pracuje za granicą (na papiery) to już ten miesiąc należy do rozstrzygnięcia przez Marszałka, ażeby on to uczynił to musi być uchylona dec pierwotna

Ale jak teraz zmienić tą decyzje uchylająca? Na co sie powołać?
cel.

Napisano: 03 mar 2017, 14:15

Wznowienie postępowania, uchylenie decyzji wcześniej wydanej i wydanie kolejnej uchylającej ze wskazaniem prawidłowej daty uchylenia.
Gość1234

Napisano: 03 mar 2017, 14:51

Lub teraz uchylić tylko za grudzień
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 07 mar 2017, 9:42

Powiedzcie mi a nie powinien być wysłany w takiej sytuacji wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji uchylającej do SKO? U nas też podobnie uchyliliśmy na prośbę klienta od listopada 2016 r., a koordynacja zaszła od 10 października 2016 r.
Bazyllo

Napisano: 07 mar 2017, 10:00

Bazyllo pisze:Powiedzcie mi a nie powinien być wysłany w takiej sytuacji wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji uchylającej do SKO? U nas też podobnie uchyliliśmy na prośbę klienta od listopada 2016 r., a koordynacja zaszła od 10 października 2016 r.

I wysłaliście do SKO o stwierdzenie nieważności?
Bo ja juz nie wiem... Pani z MCPS kazała przysłać nowa decyzję a ja nie wiem jak zmienić date uchylenia... ;(
cel.

Napisano: 07 mar 2017, 10:58

Jeszcze nic nie wysłaliśmy do SKO, w chwili obecnej jesteśmy na etapie sprzeczania kto ma racje :D
Bazyllo

Napisano: 07 mar 2017, 13:01

Postanowiliśmy zaczerpnąć wiedzy u źródła i zadzwonić do SKO. Przemiła Pani poinformowała nas, że w takiej sytuacji kiedy zachodzi koordynacja wcześniej niż została uchylona przez nas decyzja, zwracamy się z wnioskiem do SKO o unieważnienie naszej decyzji z uwagi na naruszenie przepisów art. 156 par. 1 pkt. 2 k.p.a. Oni unieważniają, a my wydajemy nową decyzję uchylającą od daty powstania koordynacji. Po uprawomocnieniu wysyłamy do ROPS-u.
Bazyllo

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x