ROPS- decyzja wstecz - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 07 mar 2017, 13:11

Ok. Ale kto ma żądać nienależnie pobranych świadczeń za ten okres który jej niesłusznie wypłaciliście i uchyliliście decyzję?
Po uprawomocnieniu żądacie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia????
Aśka12

Napisano: 07 mar 2017, 13:28

może ktoś dać przykład decyzji uchylającej z powodu koordynacji za dany okres szczególnie chodzi mi o podstawę prawną :)?
pomoc111
Stażysta
Od: 01 sie 2016, 11:48
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 13:38

Na podstawie art. 104, art. 163 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. 2016 r. poz. 23, ze zmianami) art. 1 ust. 3, art. 2 ust. 15, art. 10, art. 12, art. 16, art. 25, art. 27 ust. 1, art. 28 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ( Dz. U. z 2016r., poz. 195), Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 lutego 2016r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenie wychowawcze ( Dz. U. z 2016r., poz. 214), Zarządzenia Nr ... w sprawie upoważnienia KierownikaOśrodka Pomocy Społecznej ...do prowadzenia postępowań oraz wydawania decyzji administracyjnych w sprawach z zakresu świadczenia wychowawczego, uchylając decyzję ...

ORZEKAM

od 01-04-2016r. uchylić decyzję Nr.. z dnia .. przyznającą świadczenie wychowawcze na ...

UZASADNIENIE

W dniu .. wydano decyzję nr .. przyznającą świadczenie wychowawcze na. .. w kwocie 500,00 zł. na okres od 01-04-2016r. do 30-09-2017r.
Dnia...r. zwróciła się Pani z pisemną informacją, z której wynika że od ….r. pobiera Pani niemiecki zasiłek rodzinny "Kindergeld" na dzieci :... w łącznej kwocie ok 1.500,00 zł. miesięcznie.
W dniu ..r. przesłano do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w .. Pani wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego z dnia .... W odpowiedzi z dnia ... ROPS poinformował, że element koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego istnieje już od 01-04-2016r., ponieważ ojciec dzieci w tym okresie pracuje i przebywa na terenie Niemiec. Organ ten wskazał również aby doprowadzić zaistniałą sytuację do stanu zgodnego z prawem.
Zgodnie z art. 16 ust. 6 w/w ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci "w przypadku gdy marszałek województwa (...) ustali, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy uchyla decyzję przyznającą świadczenie wychowawcze od dnia, w którym osoba podlega ustawodawstwu państwa (...) w zakresie świadczeń na rodzinę w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego." Z tych względów orzeczono jak w sentencji.
Olucha

Napisano: 07 mar 2017, 13:41

Olucha dziękować :D
pomoc111
Stażysta
Od: 01 sie 2016, 11:48
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 14:26

Nienależnie pobrane ustala ROPS. Pisze to w art. 16 ust. 10 ustawy 500+.
Bazyllo

Napisano: 07 mar 2017, 14:52

A ktoś ma może decyzje zmieniającą decyzje uchylająca w związku z tym że przepisy o koordynacji maja zastosowanie wcześniej niż decyzja zostala uchylona w związku z 155 KPA??? :shock:

Nie mam ochoty potyczowac się z SKO
Mam nadzieję że tą decyzje można zmienić z urzędu tylko nie wiem jak.... :cry:
cel.

Napisano: 08 mar 2017, 9:36

właśnie wysłałam zapytanie, czy w sprawie zachodzi koordynacja, mąż pracuje od września 2016 r. za granicą, ale dopiero w marcu mi to pani zgłosiła. Mam pytania:
1)czy mogę wstrzymać bieżące wypłaty, na wniosek klientki? prawdopodobnie będzie miała do zwrotu od września do ......, w rcpsie sprawa może się wlec, więc zastanawiam się czy mogę jej wstrzymać wypłatę, jak tak, to na jakiej podstawie?
2)Jak przyjdzie odpowiedź, że zachodzi koordynacja od września np. w lipcu, to uchylam swoją decyzję od lipca i wysyłam do rcpsu, że pobierali świadczenie od kwietnia do lipca, więc od września do lipca ma nienależnie pobrane i ściga ją o to rcps?
3)moja rola na wydaniu decyzji i zawiadomieniu o wypłaconym świadczeniu się kończy, tak?
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 9:54

globb pisze:właśnie wysłałam zapytanie, czy w sprawie zachodzi koordynacja, mąż pracuje od września 2016 r. za granicą, ale dopiero w marcu mi to pani zgłosiła. Mam pytania:
1)czy mogę wstrzymać bieżące wypłaty, na wniosek klientki? prawdopodobnie będzie miała do zwrotu od września do ......, w rcpsie sprawa może się wlec, więc zastanawiam się czy mogę jej wstrzymać wypłatę, jak tak, to na jakiej podstawie?
2)Jak przyjdzie odpowiedź, że zachodzi koordynacja od września np. w lipcu, to uchylam swoją decyzję od lipca i wysyłam do rcpsu, że pobierali świadczenie od kwietnia do lipca, więc od września do lipca ma nienależnie pobrane i ściga ją o to rcps?
3)moja rola na wydaniu decyzji i zawiadomieniu o wypłaconym świadczeniu się kończy, tak?
1. Różne sa opinie na temat wstrzymywania świadczenia ale ja wstrzymuje na wniosek klienta, do czasu wyjaśnienia sprawy w ROPS.
2. Jak Ci przyjdzie pismo z ROPS że zachodzi koordynacja to uchylasz swoją decyzję od miesiąca który oni wskażą jako początek koordynacji, powiedzmy wrzesień ale z NP czekasz na decyzję z ROPS bo skąd masz wiedzieć że na pewno jest NP??? tak mi się wydaje choć mogę się mylić.
3. Nie kończy bo to od Ciebie z decyzji szły wypłaty więc Ty musisz żądać NP po tym jak ROPS przyśle Ci decyzję.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 mar 2017, 10:15

Ok, dzięki, czyli tak dla pewności
1. na prośbę strony, na podstawie art. 152 kpa wstrzymuje wypłaty postanowieniem, tak?
2. mogę uchylić decyzję z datą wsteczną? a nie jest tak jak wcześniej, że uchylam na bieżąco, a reszta sko stwierdza nieważność decyzji?
3. no to mnie załamałaś..........
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 10:52

globb pisze:Ok, dzięki, czyli tak dla pewności
1. na prośbę strony, na podstawie art. 152 kpa wstrzymuje wypłaty postanowieniem, tak?
2. mogę uchylić decyzję z datą wsteczną? a nie jest tak jak wcześniej, że uchylam na bieżąco, a reszta sko stwierdza nieważność decyzji?
3. no to mnie załamałaś..........
1. Żadnym postanowienie, ja po prostu biorę oświadczenie klienta z prośbą o wstrzymanie wypłaty i po prostu wstrzymuję ją w systemie.
2. Źle się wyraziłam, uchylasz decyzję normalnie od dnia w którym np dostaniesz pismo z ROPS że zachodzi koordynacja. W uzasadnieniu piszesz że w związku z koordynacją która zachodzi powiedzmy od września. Nic do SKO nie wysyłasz.
3. no niestety....na podstawie Twojej wypłaty szły pieniądze więc Ty musisz NP zrobić.

Oczywiście mogę się mylić ale ja tak bym zrobiła.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x