W dniu 29 grudnia 2015 r. zostało złożone podanie o przyznanie posiłków dla dziecka od m-ca stycznia 2016 r.,żona pracuje dłuższy czas , dostarczyła zaświadczenie o dochodach za m-c listopad, mąż bezrobotny został skierowany przez Urząd Pracy na staż od dnia 5 listopada 2015 r., wynagrodzenie za listopad otrzymał w m-cu grudniu wraz z wynagrodzeniem za m-c grudzień. Napisał oświadczenie, że w m-cu listopadzie nie miałam żadnych dochodów. Moje pytanie :
1. uwzględniamy dochód za m-c listopad tylko żony i przyznajemy posiłki od stycznia do czerwca 2016 r.?
2. co robimy z dochodami z m-ca grudnia, gdzie zostały wypłacone 2 świadczenia ,czy bierzemy tylko zasiłek za m-c grudzień czy listopad i grudzień, gdzie wówczas będzie duże przekroczenie i uchylamy decyzję .
Czy prościej byłoby przyznać posiłek na tylko m-c styczeń i w m-cu lutym niech składa ponownie podanie.
Proszę wypowiedzieć się co do mojego toku rozumowania , ewentualnie podpowiedzieć jak to zrobić.
rozjaśnijcie mi to
Re: rozjaśnijcie mi to
W świetle nie tak dawnych wyjaśnień Ministerstwa dochodem jest to co osoba faktycznie otrzymała do ręki. Skoro w miesiącu listopadzie dochodem były tylko zarobki żony, to dla potrzeb rozpatrzenia wniosku z 29.12. tylko one powinny być wliczone do dochodu. Na jaki okres wydasz decyzję uzależnione jest od tego czy dochód, który rodzina otrzymała w grudniu przekroczy kryterium dochodowe czy nie. Z tym że obliczając w styczniu dochód rodziny za grudzień bierzesz tylko kwotę grudniową (oczywiście jeżeli została ona w grudniu wypłacona), listopadowej nie wliczasz ponieważ jest to dochód należny za dany okres (art. 8 ust. 12).
gdzie jest takie wyjaśnienie ministerstwa że dochodem jest to co rodzina fizycznie uzyskała? jeśli jest wyrównanie to ministerstwo wyjaśnia że rozlicza sie kwotę na miesiące za które jest wyrównanie czyli w tym przypadku na listopad.
my też z urzędu wojewódzkiego dostałyśmy takie wyjaśnienie-jak nie macie - to zadzwoń sobie do swojego wydziału- niech wam wyślą
Oprócz rozjaśnijcie mi to - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
agresywny i roszczeniowy petent
do Sygnity
działa Wam empatia w Pomost ?
praca socjalna
Specjalistyczne usługi
Stały
20 % ??
czy każdy pracownik socjalny ma prawo
POPŻ 2015
utracony, uzyskany, czy wliczacie do dochodu rodziny
uchylenie stały