rozliczanie ZA-odp. z ministerstwa

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~ -@-

Re: rozliczanie ZA-odp. z ministerstwa

Post autor: ~ -@- »

chyba nie cały okres wypaty ale ostatni kwartał tak mówiła p.Mlonka na szkoleniu, komornicy juz przysyłają zaświadczenie łącznie z wrześniem
~Anna

Post autor: ~Anna »

Ludzie o jakim rozliczaniu całego roku piszecie? Rozliczacie tak jak zawsze tylko gdy była zmiana w ostatnik kwartale, jak było bez zmian i komornik nie wysłał żadnego zaświadczenia to nic nie robicie. Zapis był tylko po to że jak komornik wysłał zaświadczenie z datą październikową to należy rozliczyć a nie tak jak inni tu piszą nic nie robić bo zaliczki w październiku nie ma-to jest bzdura.
~Ew@@

Post autor: ~Ew@@ »

czytając odp. ministerstwa myślę, że art. 46 ustawy daje nam możliwość rozliczania kwartalnego zaliczki alimentacyjnej.
Przyznając od września ubr. zaliczkę na okres zasiłkowy 2007/2008 ostatni kwartał kończy się w sierpniu 2008r., ale po \"wydłużeniu\" okresu zasiłkowego o jeden miesiąc czyli wrzesień br. musieliśmy zrobić rozliczenie czerwiec-sierpień i zrobiliśmy to we wrześniu kiedy jeszcze obowiązywała ustawa o \"zaliczce alimentacyjnej\" jednakże rozliczenie kwartału lipiec-wrzesień br. należy zrobić w październiku a wtedy nie obowiązuje już ustawa o \"zaliczce alimentacyjnej\" dlatego art. 46 ustawy o funduszu daje nam taką możliwość.
Może się mylę. :)))
~mika

Post autor: ~mika »

czy ktoś już zrobił to rozliczenie?
~kasia

Post autor: ~kasia »

no własnie czy ktos juz cos robił w tej sprawie bo zupełnie nie wiem jak sie za to zabrac:(
~Madzia

Post autor: ~Madzia »

na szkoleniach jedni mowia by rozliczyc ostatni miesiac innoi aby rozliczyc miesiace tak jak tychodzi kwartal np. jak ktos mial od wrzesnia 2007 to do rozliczenia tylko wrzesien , jak ktosmial zaliczke od listopada 2007 to do rozliczenia sierpien i wrzesien itd
~Daniela

Post autor: ~Daniela »

Ludzie! Chodzi o rozliczenie z ustawy o zaliczce alimentacyjnej. W finansach gminy musi być zamknięty rozdział z wypłatą zaliczek alimentacyjnych i wpisanie w odpowiednim dziale, rodziale czy jakimś paragrafie zadłużenie łączne z tyt. wypłaconych zaliczek alimentacyjnych. W przypadku ich spłaty przez dłużników (co nie nastąpi szybko zważywszy aktualną kolejność ściągania) gmina odsyła na starych zasadach połowę do państwa, połowę wciąga na swoje dochody a zmniejsza stan zadłużenia z tyt. zaliczek. To zadłużenie musi być w całości ujęte w odzielnym miescu w corocznym budżecie Gminy (czy Ośrodka, jeżeli ma samodzielną pełną księgowość). Zadłużenia z tyt. F-szu alimentacyjnego muszą być księgowane od X/08 oddzielnie. Kapewu ? Najprawdopodobniej (jeszcze też tego nie zrobiłam chociaż księgowa naciska - nie mam na razie czasu) do księgowości należy przekazać pisemko wewnętrzne o wielkości zadłużenia dłużników z tyt. ZA dodatkowo z ich wykazem i odrębnym załużeniem każdego z nich. Jeżeli od komorników zacznie spływać kasa ściągnieta z tyt. wypłaconych ZA (bo przyszła wreszcie kolej) to księgowa na podstawie powyższego rozliczenia będzie mogła zdjąć tę kasę z zadłużenia z tyt. ZA. Problem mogą stworzyć tylko sami komornicy, którzy na przelewach nie podają czy to z tyt. FA czy ZA (nazwisko imię dłużnika, nawet bez adresu i sygn. swoich akt i to wszystko co piszą) - trzeba do nich dzwonić i wyjaśniać. Na strony MPS to nie wchodzę już od dłuższego czasu - wszystkie interpretacje starsze od węgla a jak dadzą wreszcie głos w jakiejś aktualnej sprawie to jest to jeden wielki bełkot potwierdzający, że sami guzik wiedzą tylko nie chcą się do tego przyznać. Czy nie mogli Moni odpowiedzieć prosto i jasno tylko w tak pokretny sposób? Sory zadługą wypowiedź - w zasadzie nie lubię się wypowiadać, robię swoje i nie obchodzą mnie Wasze dylematy ale jak już zacznę to nie mogę skończyć.
~Milka

Post autor: ~Milka »

Według tego co napisała Monia odnosnie wyjaśnienia ministerstwa
na podstawie art. 45 mulieliśmy przedłużyć zal. do września
na podstawie art.46 musimy rozliczyć okres zasiłkowy

i ministerstwo wyjasnia że art. 46 nie obejmuje art. 45 czyli sprawa jest wyjaśniona nie rozliczamy samego września

bo chociaż konornik napisze że egzekucja była za wrzesień całkowicie skuteczna to nie możemy zmienić decyzji od 1 października bo ustawa już nie obowiązkuje i to jest według mnie logiczne
ODPOWIEDZ