mam te same dylematy co ty, masz racje chyba ktoś tutaj zmienił interpretacje art. 13 ustawy o kosztach obsługi. Sprawozdania za lipiec poszły 05.08 a ja 06.08 po południu dostaje pismo z wyjaśnieniami z Ministerstwa jak należy zrobić sprawozdania za czerwiec i lipiec, porażka! I tak jak piszesz wynika z tego, że koszty obsługi trzeba liczyć od wypłaconych świadczeń a nie od otrzymanej dotacji - mam nadzieje, ze to jakiś żart. Szczerze powiedziawszy, to teraz zgupiałam i nawet nie wiem jak zrobić te sprawozdania, ech....Natka112 pisze:wróciłam z urlopu i nie wszystko rozumiemDo tej pory odpis na koszty obsługi za I półrocze wynosił 1,5% dotacji otrzymanej na wypłaty świadczeń. W sprawozdaniach miesięcznych w CAS cały czas wykazywaliśmy 1,5% na obsługę od dotacji otrzymanej w danym miesiącu, a różnica stanowiła kwotę przeznaczoną na wypłatę świadczeń.
Przykład:
otrzymałam dotację: 1 000 000,00, z tego:
odpis na obsługę (1,5%) 15 000,00
na wypłaty świadczeń: 985 000,00
Ten sposób wyliczenia uznawany był za właściwy, co potwierdzało sprawozdanie, które też tak miało ustawione formuły.
Załóżmy, że wydałam 100% na świadczenia.
UW obecnie cofnął sprawozdania za czerwiec i wymaga korekty m-ca czerwca, aby wykazać odpis na obsługę w wysokości 1,5% od wypłaconych świadczeń, zmieniając algorytm
dotacja otrzymana: 999 775,00, z tego
na wypłaty świadczeń: 985 000,00
na koszty obsługi 1,5% od wypłaconych świadczeń tj.14 775,00.
Różnicę pomiędzy kwota otrzymaną a faktycznie wykazaną w sprawozdaniu tj.225,00 zł.mam wprowadzić do sprawozdania za lipiec jako dotacje otrzymaną w 07/2019. Co wy na to? A jak liczyć odpis na obsługę za cały okres I półrocza, od dotacji otrzymanej czy od wypłaconych świadczeń. Nawet przy załóżeniu, że wydano 100% dotacji otrzymanej. Chyba jest nowa interpretacja art.13 ustawy "koszty obsługi wynoszą 1,5% otrzymanej dotacji na świadczenie wychowawcze". Coś mnie ominęło?