rozliczenie 3% dotacji w 85212 - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 16 gru 2015, 8:50

Czy miał ktoś może kontrolę i wie jak to robić.
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 9:09

u mnie to w sumie wychodzi prawie na to samo, bo zwracam tak około 100,00 zł. ale ja to zwracam zawsze w styczniu. ale w tym roku liczę od wydatków 3%, bo w inny sposób wyjdzie mi jeszcze większa różnica niewykorzystania 3%. ustawa daje ci możliwość liczenia od otrzymanej dotacji, więc możesz tak policzyć, ale mogą się przyczepić, dlaczego aż 40000,00 ci zostało.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 9:23

Rozumiem że zamawiacie środki tylko dla osób które przyjdą do 10 grudnia, reszcie osób która przyjdzie po 10 nie wypłacacie w tym roku.
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 9:31

jak ktoś przyjdzie po 15-tym, bo 15-tego są wypłaty i korekty w UW, to wypłaty są już na styczeń
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 14:45

I ja też mam podobny problem. W tym roku zwrócimy około 40.000 zł. Jeszcze nigdy takiej dużej kwoty nie zwracałam... Natomiast 3% liczę od otrzymanej dotacji i nie zamierzam niczego pomniejszać, bo i tak dodajemy ze środków własnych obsługę.
DAga

Napisano: 23 gru 2015, 13:02

gumi pisze: Człowiek martwi się, że przyjdzie kontrola i będą się go czepiać, a to przecież nie jest aż taka wielka kwota, skoro 3% w całym roku to ponad 41000,00 zł, a nie wykorzystam 900,00 zł.
W imieniu wszystkich pracowników świadczen rodzinnych bardzo dziękuję, że tak dbasz o swoich kolegów/koleżanki z działu ŚR. No bo co to jest te 900 zł, śmieszna kwota prawda? To nic, że mozna za to kupić nową drukarkę albo biurko, albo tonery albo 15 kartonów papieru. Po co to komu. Tym ze SR i tak sie w d... przewraca bo mają aż 3%. Innym gminom brakuje? Widocznie tam za duzo zarabiają. Państwo może by i dołożyło ale jak widzi, że takie kwoty nie wykorzystane to po co zwiększać procent na obsługę. Jeszcze raz dzięki.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2015, 13:16

ludek o co ci chodzi? daj sobie na luz. wiem, że jesteś bardzo pokrzywdzonym pracownikiem świadczeń rodzinnych. no bo bez wykorzystanych całych 3% nie masz na czym drukować i czym drukować. przestań fanzolić. nigdzie nie ma tak, żeby gmina nie dołożyła jak brakuje podstawowych rzeczy. poza tym każda grupa pracowników narzeka, jak to im źle (oczywiście nie wszyscy). a ja mam jedno do powiedzenia: jak się nie podoba, to zmień pracę, to nie będziesz taki pokrzywdzony. księgowość też nie ma lekko, uwierz mi. już mnie wkurza to narzekanie ciągłe.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2015, 13:30

gumi pisze: nigdzie nie ma tak, żeby gmina nie dołożyła jak brakuje podstawowych rzeczy.
Gmina dokłada ze swoich a Ty oddajesz z 3%? Co na to skarbnik? No chyba, że gmina nie dokłada. To ile wtedy zarabia pracownik SR? Na więcej niż najniższa krajowa raczej nie ma co liczyć.

Masz 41000 na obsługę czyli jakieś 3400 miesięcznie.
Wyobraź sobie, że miesięczny budżet Twojej rodziny to właśnie 3400 (okolice 2 najniższych krajowych).
Pewnego dnia pod koniec grudnia przychodzi mąż i mówi:
- Kochanie, wiesz idą Święta, zamiast kupić Ci prezent, przekazałem 900 zł na syryjskich uchodźców. Chyba nie czujesz się pokrzywdzona?
- Ależ skąd misiaczku, to tylko 900 zł, niewielka kwota - odpowiadasz.

:lol:

BTW. Pewnego roku, w dzień sylwestra jeździliśmy z koleżanką po sklepach, żeby kupić biurko bo nagle okazało się, że została kasa i szkoda oddać. Można? Można, trzeba tylko chcieć.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2015, 11:20

Nie o to chodzi, że fizycznie oddaję środki, nie mam ich na koncie i plan już mam pomniejszony. więc już ich nie wykorzystam, choćbym chciała. a poza tym, masz swoją rację, trzymaj się jej i wyżywaj się na księgowych, jak ci to humor poprawi, to proszę bardzo. powodzenia. przecież ty jesteś idealny.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 gru 2015, 10:37

Zadzwoniłam do UW i zapytałam jak powinno być właściwie liczone te 3% i dostałam odpowiedź, że należy to liczyć otrzymana dotacja x 3% dzielone na 103%, to co nam wyjdzie możemy wydać, różnicę zwracamy. Pan z UW tłumaczył, że 3% od dotacji to tylko do celów sprawozdawczych a w dotacji otrzymanej są środki na wypłatę świadczeń i ub.społecznych więc nie możemy liczyć 3% od dotacji bo dotacja =103%
oli

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x