rozliczenie należności rozłożonej na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 09 paź 2015, 8:08

Raty rozliczamy 40/60, a wpłaty z US? . Rozliczenia nalezności przypadające od dłużnika należy (po 18 września) dokonywać w opraciu o nowe brzmienie art 27 ust. 4 i 11 ustawy o FA. Tylko tyle i aż tyle zrozumiałam z pisma Pana Podgórskiego.
ninoczka1201

Napisano: 09 paź 2015, 8:15

i bardzo dobrze zrozumiałaś. Ale od reguły są wyjątki.
1. wyjątek - egzekucje dalej prowadzi US to rozliczasz zgodnie z egzekucją administracyjną
2. wyjątek - decyzja na raty. Zgodnie z decyzją
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 8:25

Przesyłam stary okres do komornika (przyłącznie) - nie przesyłam okresu rozłożonego na raty a co z dwoma okresami, którym odroczyłam termin płatności w związku z ratami innego okresu? przesyłam do komornika?
guskaa

Napisano: 09 paź 2015, 8:30

możesz przesłać, ale z decyzją o odroczeniu
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 8:37

Elmer
jeżeli zostanie zmieniona stawka procentowa odsetek to odsetki od rat również będziesz naliczał zgodnie z decyzją 8% ?
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 8:40

BDMB czy traktujesz mnie jak idiotę i uważasz, że wpisuję sztywną kwotę odsetek?
Zacznij mysleć
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 9:09

ninoczka1201 pisze:Raty rozliczamy 40/60, a wpłaty z US? . Rozliczenia nalezności przypadające od dłużnika należy (po 18 września) dokonywać w opraciu o nowe brzmienie art 27 ust. 4 i 11 ustawy o FA. Tylko tyle i aż tyle zrozumiałam z pisma Pana Podgórskiego.
To decyzje ratalne należy wygasić ???
Już nie wiem co zrobić, by było dobrze!!! :cry: :? :( :shock: :geek:
Edek

Napisano: 09 paź 2015, 9:18

a na jakiej podstawie chcesz je wygasić
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 10:17

Elmer pisze:BDMB czy traktujesz mnie jak idiotę i uważasz, że wpisuję sztywną kwotę odsetek?
Zacznij mysleć
Właśnie Elmer myślę na jakiej podstawie napisałeś takie zdanie:

"Jak gość ma w decyzji napisane jak ma rozratowane, jak ma wpłacać i jak jest to rozliczane to na jakiej podstawie chcecie to zmienić?"

Tak jak w okresie spłat może z mocy prawa zmienić się stawka odsetek tak również z mocy prawa może się zmienić sposób zaliczania wpłat. Wydający decyzję nie ma uprawnienia do zagwarantowania dłużnikowi określonej stawki odsetek jak również nie ma uprawnienia do zagwarantowania określonego sposobu zaliczania wpłat.
W wyniku wydania decyzji jedynie zostanie prolongowany termin spłaty zadłużenia i na mocy decyzji dłużnik nabywa prawo do spłaty zadłużenia o ustalonej wysokości należności głównej na raty co skutkuje wstrzymaniem się wierzyciela od ściągania zadłużenia na drodze egzekucji.

Przychylam się do rozwiązania w którym dłużnik zachowuje prawo do spłaty w ratach zadłużenia które zostało objęte decyzją jednak na warunkach zgodnych z obowiązującymi w dniu wpłaty raty prawem. Dla tego, żeby dłużnik mógł zrealizować nabyte prawo do spłaty zadłużenia w ratach należałoby kwotę odsetek od kwoty zadłużenia rozłożonego na raty wydzielić z ogólnej kwoty odsetek ( kwoty od całego zadłużenia).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 10:57

BDMB - kolejny raz piszesz o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
poczytaj art. 110 kpa.
A najlepiej nie wypowiadaj się o rzeczach, o których nie masz pojęcia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny