Witam od m-ca zajmuje się stypendiami jestem tutaj początkująca. Mam pytanie czy i jak rozliczacie wydatki na bilet miesięczny ucznia szkoły średniej w przypadku pobierania przez rodziców zasiłku rodzinnego wraz z dodatkiem na dojazdy na to dziecko?? czy wydatki na bilety miesięczne kwalifikujecie w kwocie pełnej ?? czy liczycie różnicę między kosztem biletu miesięcznego a wys dodatku na dojazdy?? Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi
Ja biorę całość. Gdzieś czytałam, że dodatek na dojazdy nie oznacza jednocześnie że ma być przeznaczony na bilety miesięczne. Może być wydany na inne rzeczy więc automatycznie nie powoduje, że nie można go refundować za pomocą stypendium.
Na lexie znlazłam coś takiego:
"W efekcie, w mojej ocenie, brak jest w opisanej sytuacji, przeszkód do sfinansowania ze stypendium szkolnego kosztu zakupu biletów. Powyższe jest tym bardziej zasadne, że cel dodatku, o którym mowa w art. 15 u.ś.r. ujęty jest w sposób szeroki i obejmuje częściowe zrekompensowanie kosztów nauki dziecka poza miejscem zamieszkania, a nie tylko pokrycie kosztów przejazdu do szkoły."